TOBB-ETÜ'de gerçekleştirilen konferansının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Türkiye ile Japonya'nın 19. yüzyıldan beri geleneksel dostluk ilişkilerine sahip olduğunu kaydetti.
Japonya'nın, Türk toplumunun bütün kesimlerinin sempati duyduğu ülkelerin başında geldiğini belirten Yavuz, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki Türk-Japon dostluğunun Cumhuriyet döneminde daha da ivme kazandığını, Japonya'nın geçen asırda yaşamış olduğu zorluklara rağmen güçlü bir şekilde ayağa kalkması ve gösterdiği ekonomik başarıyı Türk halkının hep takdirle izlediğini anlattı.
''Aramızdaki mesafe dostluğumuzun güçlenerek gelişmesine engel olmadı, olamadı'' diyen Yavuz, Türk halkının hep dostluk gördüğü Japon halkına her zaman büyük sevi ve saygı duyduğunu söyledi. Asya'nın iki büyük ekonomik gücü olan Türkiye ile Japon dostluğunun 120. yılının Türkiye'de Japon yılı olarak kutlandığını ifade eden Yavuz, ''Japon mucizesinden öğrenecek çok şeyimiz var. Türk-Japon dostluğunu daha çok ticaret yaparak, karşılıklı yatırımları daha da arttırarak, küresel ve bölgesel sorunlarla birlikte mücadele ederek kalıcı bir ortaklığa dönüştürmeliyiz'' dedi.
-Japon şirketlerinin Türkiye’ye ilgisi arttı
Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Jun Yoshıda da konuşmasında bugünkü konferansın Japon yılı çerçevesinde gerçekleştirildiğini bildirdi. Yoshıda, son zamanlarda Japon şirketlerinin Türkiye'de daha fazla ilgi göstermeye başladığını kaydetti.
-“Japonların uzun yaşamları emeklilik ve sağlık harcamaları konusunda sıkıntı yarattı”
Açılış konuşmalarının ardından Türk işadamlarına, akademisyenlere ve öğrencilere küresel ekonomideki trendler ve Japonya ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Japonya ve Tokyo Üniversitesi’nin ünlü ekonomistlerinden Prof. Dr. Motoshıge Itoh ise konuşmasında Japon ekonomisinin şu anda bazı zorluklar yaşadığını ancak yakın zamanda bu zorlukları sadece Japonya'nın yaşamadığının anlaşılacağı söyledi.
Japonya'nın en büyük sorununun yaşlı nüfus olduğunu, Japonların çok uzun yaşamaları nedeniyle emeklilik ve sağlık harcamaları konusunda hükümetlerin kabus yaşadığını belirten Itoh, hükümetin bu nedenle yeni büyüme stratejileri oluşturduğunu bildirdi.
Japonya olarak iş yapma ve ekonomiyi yönetme şeklini değiştirmeleri gerektiğini belirten Itoh, “10 yıl önce serbest ticaret anlaşmalarımız (STA) yoktu. Doğu Asya ülkeleri STA’ları yapmakta gecikti” diye konuştu.
Finansal sorunlarına da değinen Prof. Dr. Itoh, emeklilik ve sağlık hizmetleri sistemlerini değiştirmelerinin gerekebileceğinden söz etti. Itoh “Yaşlanmakta olan bir yapıya daha uygun sistemler geliştirebiliriz. Rekabet gücüne sahip tıbbi sektörler geliştirmeliyiz” dedi.
Japonya’nın 1960-1973 arasında yüksek büyüme rakamları yakaladığını hatırlatan Itoh, 1973’de bir petrol krizi yaşandığını ve dünya ekonomisinin büyük bir kaos yaşadığını bildirdi. 1973-1990 arasında yeniden iyi bir büyüme trendine ulaştıklarını ifade eden Itoh, 1990’da balonun patladığını ve büyüme rakamlarının düştüğünü anlattı.
Konferansın ardından TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Itoh'a bir tabak hediye etti.