TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tanıl Küçük konuşmasında, Türkiye’nin, coğrafi, tarihi ve siyasi şartların da etkisiyle, askeri harcamaları en fazla olan ülkelerden birisi olduğuna işaret ederken şöyle konuştu: “Bu alanda gerçekleştirilen brüt harcama bazında, Ortadoğu'da dördüncü, Avrupa ülkeleri arasında beşinci sırada bulunuyoruz. Dolayısıyla silah alımlarını yurtdışına kaynak aktaran bir yapı olmaktan kurtarmak zorundayız. Ekonomiye yük değil, destek olacak hale getirmeliyiz. TOBB Türkiye Savunma Sektörü Meclisimiz, işte bu vizyonla çalışmaktadır. Kuruluşundan itibaren en aktif çalışan sektör meclislerinden olan ve başarılı çalışmalara imza atan Türkiye Savunma Sanayi Meclisimizin değerli başkanına, başkan yardımcılarına ve tüm üyelerine, bu vesileyle teşekkürlerimi sunuyorum. “
Türk savunma sanayinin gösterdiği gelişmeden gurur duyduklarını anlatan Küçük, “Savunma sanayimiz Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları yüzde 45,7 oranında karşılama başarısı göstermiştir. 2002’de bu oran yüzde 25 mertebesindeydi. Savunma sanayi ihracatımız, 2002'de sadece 248 milyon dolar iken, 2009'da 832 milyon dolara çıkmıştır. 1 milyar dolarlık ihracat hedefiyle de, küresel savunma sanayi pazarında da ciddi bir rol alma yönünde ilerlemektedir. 2009 yılı verilerine göre 250’ye yakın şirketimizin faaliyet gösterdiği, 2,3 milyar dolar ciroya ulaşan, havacılık ve uzay alanındaki üretimle birlikte 2,8 milyar dolar seviyesine çıkan savunma sanayimizin üretiminin, 2010 yılı sonu itibariyle 3 milyar dolara ulaşması da dikkat çekicidir” ifadesini kullandı.
-Savunma sanayi, ar-ge ve inovasyona en fazla kaynak ayıran sektörlerden birisi
Savunma sanayinin, ar-ge ve inovasyon çalışmalarına en fazla sermaye ve emek ayıran sektörler arasında bulunduğuna dikkat çeken Tanıl Küçük, savunma sanayininin teknoloji temelli bir alanda faaliyet gösterdiğinin altını çizdi.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Küçük sözlerine şöyle devam etti:
“Savunma sanayi firmalarımız, kendi öz kaynakları ve kamunun sağladığı kaynaklarla, 2009 yılında 506 milyon dolarlık araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunmuştur.
İftiharla ve memnuniyetle ifade ettiğimiz bu başarı, savunma sanayi alanında faaliyet yapan firmalarımızın ve bu firmalarımıza destek veren kamu kuruluşlarının değerli temsilcilerine, başka bir ifadeyle sizlere ve hepimize aittir.
Böyle başarılı mensupları olan bir sektörümüzün çalışmalarına, Türk özel sektörünün asli temsil mekanizması olan TOBB, destek ve katkıda bulunmaya devam edecektir.
Türk sanayisinde gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz yapısal değişimin, yani yüksek katma değerli ihracat ve yüksek teknoloji ürünlerinden oluşan üretim deseni hedefinin net bir yansımasını, burada görüyoruz.”
-Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da konuşmasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) görevleri ve çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. SSM’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) modernizasyonu ve savunma sanayisinin geliştirilmesi görevlerini üstlendiğini belirten Bayar, bazen bu iki görevin çakıştığını kaydetti. İhtiyacın acilen karşılanması gereken durumlarda yurt dışından alım yapıldığını, bu durumda yerli sanayinin gelişimi için adım atılamamış olduğunu anlatan Bayar, bazen ise ihtiyacı yerli sanayinin karşılaması için çalışmalar yapıldığını ve ihtiyacın karşılanmasının zaman aldığını ifade etti. Bu dengenin kurulmasının yerli sanayinin yeteneğine bağlı olduğunu dile getiren Bayar, yerli sanayinin gelişimi konusunda TSK'nin anlayış gösterdiğini ve bu sayede savunma sanayinin geliştiğini kaydetti.
-İhtiyaç mümkün olduğunda yerli sanayiden karşılanıyor
Kamuoyunda savunma sanayisine çok para harcandığına yönelik eleştiriler bulunduğunu ifade eden Bayar, Türkiye'de teknoloji yatırımı yapan tek kamu sektörünün kendileri olmadığını, sağlık, enerji gibi birçok kamu sektörünün de teknoloji yatırımları yaptığını belirtti. Bayar, yetkililer tarafından, ilaç harcamalarına bu sene 10 milyar lira harcandığının açıklandığını, savunma sanayisine ise 3 milyar dolar harcandığını bildirdi. SSM olarak, bu ihtiyacın mümkün olduğunca yerli sanayi tarafından karşılanması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Bayar, ''Bu konuda sanayiyi geliştirmek zorlu ve riskli bir yol, sonuçta başarısızlıkta olabiliyor. Risk alıp bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz'' dedi.
Öte yandan konuşmaların ardından TOBB ETÜ'de, savunma sanayi sektöründe yer alan 35 firma ürünlerinin yer aldığı sergi açıldı.