22.09.2011 / Malatya
Hisarcıklıoğlu, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl illerine hizmet veren Fırat Kalkınma Ajansının (FKA) düzenlediği ''Bölgesel Kalkınma Konferansı''nın açılışında yaptığı konuşmada, kalkınmanın birlik ve beraberlikten geçtiğini anlattı.
Kalkınma ajanslarının ekonomik ve sosyal kalkınmayı halkın yanına getirdiğini, kalkınmanın halkla birlikte karar verilerek yapıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, devletin bunun için kaynak ayırdığını ve iyi bir ekip kurduğunu dile getirdi.
Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin en iyi okullarından mezun, en akıllı, en zeki, dil bilen insanları şu anda bürokraside kıskanılacak bir noktada kalkınma ajanslarında yer almış durumdalar. Bu imkanları iyi değerlendiremezsek hepimiz yazık ederiz'' dedi.
Türkiye'nin tarım ve hayvancılık potansiyelini iyi kullanması gerektiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, ''Ekilebilir arazi bakımından Dünya 9'uncusuyuz. Bizim dünyayı beslememiz gerekirken potansiyelimizi kullanamıyoruz. Bugün bir Konya büyüklüğünde Hollanda 52 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ederken Türkiye 12 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihracatı yapıyorsa, burada müthiş bir noksanlık var. Bunun çözümünü de Ankara'dan beklemeyin, yerelde bu potansiyeli iyi kullanıyor olmamız lazım'' diye konuştu.
Türkiye'deki girişimci sayısının 1 milyon 396 bin olmasına karşılık Japonya'nın girişimci sayısının 6 milyon 600 bin kişi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Girişimci sayımızı artırmamız lazım. Yapmamız gereken tek iş bu. İşsizliğin yegane ilacı bu'' dedi.
Ülke nüfusunun yarısını teşkil eden kadınların girişimci oranının yüzde 6 olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları aktardı: ''Bu oranı yukarıya çıkartabilmek için yani işsizlere iş bulabilmek için, genç kızlarımızın girişimciliğe heveslenebilmesi için kalkınma ajanslarımızın genç ve kadın girişimcilere muhakkak destek veriyor olması lazım. Artık azıcık aşım ağrısız başım işi bitti. Türkiye'nin bugün gelmiş olduğu nokta İtalya ile Çin'in arasındaki en büyük küresel dev. Yörede Bingöl'de, Tunceli'de, Malatya'da ne varsa, ne üretiyorsak, onu dünyaya satmak durumundayız. Artık bu Dünya vizyonundan bizim yöresel olarak kaçınabilmemiz mümkün değil.''
Kalkınma ajanslarının yörenin içinde tıkanıp kalmaması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Dünya vizyonu ile o yöreyi buluşturması lazım. Bölgeyi Dünya'ya açması lazım'' dedi.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı anımsatan Hisarcıklıoğlu, ''Girişimci ruhu 30 yıl önce Özal vasıtası ile keşfettik. Müthiş bir müteşebbis ruh var bizde ki, bugün 200'den fazla ülkeye, 20 binden fazla mal satar hale geldik. Bundan 30 yıl önce ihracatımız 3 milyar iken bugün 130 milyar dolara geldi. 3 milyar ihracatın içinde yüzde 90'ı tarım ürünü idi. Bugün ihracatımız içinde tarım ürününün oranı yüzde 8'e indi. İhracatımızın yüzde 92'si sanayi malı'' diye konuştu.
-''Devlet hadi aslanım, hadi koçum, desin''
Anadolu'nun her tarafına organize sanayi bölgeleri kurulduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi: ''Avrupa'da kullanılan her 3 beyaz eşyadan biri Türk malı. Her 3 televizyondan bir tanesi Türk malı. Müteahhitlik ve nakliye sektöründe Dünya 2'ncisi olduk. Turizmde Dünya'da 7'ncisiyiz. Bunu 30 senede yaptık. Bizim insanımız yaptı. Korkmayın insanımızdan. Önünü açın. Devletimden istediğimiz para pul değil. Arkamızda elini hissedelim. Hadi aslanım, hadi koçum, desin. Rakiplerim hangi sahada hangi şartlarda maçı oynuyorsa bana da aynı standartları getirsin. Başka hiçbir şey istemiyorum. Bakın o zaman dünya 10'uncusu mu oluyoruz dünya birincisi mi oluyoruz?''
''Türkiye ne zaman farkla öne çıksa, ne zaman kafasını yukarı kaldırsa, ne zaman dünyayı geçebilme noktasına gelse birileri paçamızdan aşağı çekiyor'' diyen Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede birlik ve beraberliğe değindi.
Hisarcıklıoğlu, ''Zengin, mutlu, müreffeh olmak istiyorsan bir ve beraber olacaksın. Bu birliğimize kim kast ediyorsa onu da hep beraber yok etmeliyiz'' dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Malatya'ya da kredi garanti fonunun şubesini açma sözü verdi.
-''Türkiye bir huzur adası''
Konferans sonrası Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, oda başkanı ve üyelerle bir araya geldi.
Malatya'da yatırımların arttığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Kayseri'den girişimcilerin yatırım için Malatya'ya geliyor olmalarının MTSO'nun başarısı olduğunu kaydetti.
Türkiye'deki huzurun bozulmasına izin verilmemesi gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Huzurumuzu bozmayacağız. Bozmaya çalışanlara da izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin şu anda bulunduğu bölgede, doğu ve güneyinde diplomatik çalkantılar, batısında ekonomik çalkantılar var. Türkiye arada bir huzur adası. Bu huzurumuzu bozmayacağız, bozdurmayacağız'' dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, Malatya'da 3. Organize Sanayi Bölgesi için 12 bin 500 dönümlük alanın hazineden alındığına işaret ederek, yoğun bir talebin bulunduğunu belirtti. Erkoç, Kayseri'den de iki önemli firmanın fabrika yeri için müracaatı bulunduğunu söyledi.
-Hisarcıklıoğlu'ndan Vali Saran'a ziyaret
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, konferans öncesinde Malatya Valisi Ulvi Saran'ı ziyaret etti.
Hisarcıklıoğlu, Vali Saran'a nezaket ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.
Vali Ulvi Saran ise, "Ekonominin ve istihdamın oluştuğu sorumluluk gereken bir görevdesiniz. İnşallah Türkiye ekonomik olarak, sosyal olarak çok daha iyi seviyelere gelecek. Bunda, başında bulunduğunuz teşkilata bağlı unsurların çok büyük rolü var" dedi.
Ziyarette Hisarcıklıoğlu, Vali Saran'a çini tabak hediye ederken, Vali Saran da Hisarcıklıoğlu'na tepside kuru kayısı hediye etti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |