30.09.2011 / İstanbul
Balkan Odalar Birliği (ABC) Kadın Girişimciler Konseyi 1. Toplantısı İstanbul The Marmara Otel’de gerçekleşti. Toplantıya TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Aile ve Sosyal Polotikalar Bakanı Fatma Şahin, ABC Başkanı Tsvetan Simeonov ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da katıldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konsey toplantısının açılışında yaptığı konuşmada Balkan Odaları Birliği tarafından yapılan toplantının ilkinin Türkiye’de gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyeti iletti.
TOBB bünyesinde 2007 yılında kurulan Kadın Girişimciler Kurulu hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de ilk defa kadınların oda ve borsa başkanı olduğunu ve önemli bir farkındalık yarattıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu Kadın Girişimciler Kurulu’nda şu anda 1500 olan kadın girişimci sayısını, meclislerde olduğu gibi 10 bin 500 yapacaklarını bildirdi.
-Kadın girişimciliği moda değil
Kadın girişimciliğinin moda bir kavram değil, zorunluluk olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ben zengin olmak istiyorum. Zengin olabilmenin yolu ülkedeki girişimci sayısına bağlı. Sovyetler Birliği nasıl yıkıldı? Askeri güç açısından dünyanın en büyük süper gücüydü. Teknolojik olarak da ABD’den daha öndeydi. Ne oldu da bir tane kurşun atılmadan Sovyetler Birliği yıkıldı. Eksik olan işin ana omurgasıydı. Yani Sovyetler Birliğinin girişimcisi yoktu” diye konuştu.
Girişimcinin olmadığı yerde kalite ve fiyatının olmayacağını belirten Hisarcıklıoğlu Almanya ve Japonya’daki kalkınmadan da örnekler verdi. TOBB Başkanı, “Nasıl oldu da Almanya ve Japonya yerle bir olduğu halde 30 yılda bu hale geldi? O yıkılan ülkenin girişimcileri, yıkılan ülkelerini ayağa kaldırarak ülkelerini en önemli ekonomik güçler haline getirdiler” dedi.
Türkiye’deki girişimciler içerisinde kadınların oranının çok düşük kaldığına değinen Hisarcıklıoğlu, “Kadın girişimcileri ön plana çıkararak, sizleri genç kızlarımıza rol model yaparak, onların ‘ben okulu bitirince girişimci olmak istiyorum’ demelerini istiyoruz” ifadesini kullandı.
-Bursa’da yapılan ankete göre kadınların yüzde 64’ü girişimcilikte sıfırdan gelmiş
Organize olmuş azınlıkların, organize olmamış yığınları idare edeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Kadınların organize olarak oda seçimlerinde daha aktif olmalarını istiyoruz” dedi.
Bursa’da 500 kadın arasında yapılan bir ankete atıfta bulunan TOBB Başkanı “Kadın girişimcilerimizin yüzde 67.4’ü işini sıfırdan kurmuş. Bu büyük bir başarı” diye konuştu.
Bakan Fatma Şahin’in çalışmalarını da hayranlıkla izlediğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Ben Sayın Bakan’a hep atom karınca diyordum. Hayranlıkla izliyordum. Bizim dertlerimizi en iyi anlayan insanlardan bir tanesi. Onları kayıt altına alacak devrim niteliğinde yasayı çıkarttı. Ne kadar somut ayağı yere basan her türlü proje için Sayın Bakanımızdan destek alacağınızı biliyorum.”
-Kadına şiddet
Kadına yönelik şiddet olaylarına da değinen TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Bu meseleler ekonomik, sosyolojik psikolojik nedenlerden olabilir.Benim bu şiddeti azaltacak iki önerim var: Kadın girişimciliği destekleyelim. Bir de tapudaki kayıtlara bir el atmak lazım. Tapudaki kayıtların dengelediğimiz zaman kadına şiddetin biteceğine inanıyorum”
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de konuşmasında kadın girişimcilerin taşıdığı önemin altını çizdi. Toplumsal huzur ve barışın kalkınmayla ilgili olduğunu anlatan Bakan Şahin, değişen dünya düzeninde sürdürebilir gelişmede ekonomik kalkınma ne kadar önemliyse nesiller arası dayanışmanın da o kadar önemli olduğunu bildirdi.
“Değişimi yönetmemiz ve değişimi fırsata dönüştürmemiz hepimizin olmazsa olmazı” diyen Fatma Şahin, bazılarının dünyadaki değişimi; kas gücü, kasa gücü, kafa gücü şeklinde yorumlayarak 3K olarak isimlendirdiği bildirdi.Şahin, “Kas gücünde fırsatı kaçırdık, kasa gücünde durum ortada ama kafa gücünde iddialıyız. Yeni dünya düzeninin bizim üzerimizde şekilleneceğine inanıyorum” dedi.
2007’de Hisarcıklıoğlu’nun başlattığı örgütlü kadın hareketinin önemine işaret eden Bakan Şahin, “Sayın Başkanıma ufkundan vizyonundan dolayı, Aynur ablamıza da emeklerinden ötürü çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Hukuki altyapıyı güçlendirerek, iş kanununda önemli düzenlemeler yaptıklarından söz eden Fatma Şahin, “Biz dünyada ekonomi kriz varken önemli bir istihdam paketi çıkardık ve çok önemli bir pozitif ayrımcılık koyduk. Kadın ve erkek mi tercih edilecek deyince işveren payını devlet ödüyor. Kadın tercih edilmeye başladığında istihdamda yüzde 30 rakamı yakalandı. Hedefimiz toplumun yarısı” dedi.
Kadının girişimcilik ruhunun çok yüksek olduğunu vurgulayan Şahin şöyle konuştu: “Çünkü iletişim gücü çok yüksek. Kadınlara fırsat verildiğinde çok büyük başarı hikayelerini görüyoruz. Finansa ulaşmada sıkıntıları biliyoruz. Kadınların finans sorunlarıyla ilgili sorununu da beraber çözeceğiz. Başarı alınteri kokuyor. Her birinin başarı hikayesinde büyük bir mücadele var. Yılmak yok. Atatürk’ün bize miras bıraktığı bilim ve akıl. Bunları kullanacağız. Türkiye’nin ekonomik büyümesinde biz kadınlar varolacağız. Kadınları karar alma mekanizmasına sokmadan bunlar olmaz. Tek kanatlı kuş uçamaz tek bacaklı atlet koşamaz. İhtiyacımız olan şey birlik ve beraberliktir. Elele vereceğiz. Kendimize ve ülkemizin kaynaklarına güveneceğiz.”
-TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise konuşmasına toplantının önemine işaret ederek başladı. Kadınların hem Türkiye’de hem dünyada sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir unsuru olduğunu söyleyen Bektaş, “Ülkemizdeki 52 milyon çalışan içinde, 26 milyon çalışabilir kadının sadece 5.9 milyon kadını çalışabilmektedir. 2010’da yüzde 26.7 olan kadınların çalışma oranının şu anda yüzde 30.5’e yükselmiş durumda. Bu oran girişimci ruhu olan Türkiye için çok az” dedi.
Aynur Bektaş, İş gücüne katılımın eğitimle de birebir ilintili olduğuna dikkat çekerek “İş dünyasında zengin olmanın ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolu kadın girişimciliği artırmaktır” ifadesini kullandı. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu hakkında da bilgi veren Bektaş,”Oda ve borsalarda yer alan kadın girişimci sayısı görev aldığımızdan beri yüzde 92 arttı” diye konuştu.
-“Kadınlar için özel bir fon olsun”
Sadece kadınlara özel bir fon ayrılmasını isteyen Aynur Bektaş, kadın işlerini büyümesi için buna ihtiyaç olduğunu anlattı. Bektaş, “Birçok şirket artık kadın CEO görmek istiyor. Türkiye Finlandiya’dan sonra bu konuda ikinci sırada” dedi. Kadınların öncelikle kendilerine güvenmelerini isteyen Aynur Bektaş, konuşmasında kadın iş konseyi başkanları hakkında da bilgi verdi.
-Balkan Odalar Birliği (ABC ) Başkanı Tsvetan Simenov
Balkan Odalar Birliği (ABC ) Başkanı Tsvetan Simenov da konuşmasında “Bu mükemmel organizasyon için teşekkür ediyorum. Kadınlar hem dünyanın yarısıdır. Birçok kişiye göre de daha iyi yarısı teşkil etmektedir. Bugün tarihi bir adım attık. Türk sanayi ve ticaret odaları ve Balkan Odalar Birliği’nin desteğiyle ilk toplantımızı yapıyoruz” ifadesini kullandı.
Kadın girişimciliği konusuna Türkiye’de bu kadar büyük ilgi gösterilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Simenov, “Bundan sonraki adım kadın girişimcilerin çabalarını desteklemektir. Ancak cinsiyet eşitliği sağlanırsa kalkınma için ciddi adımlar sağlanır” dedi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |