03.10.2011 / Ankara
Hazırlık toplantısının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Petrol ve doğal gaz halkı zengin etmez. Halklarımızı zenginleştirmek için daha çok ticaret yapacağız. Enerji kaynakları dışında, sanayi ve ticarete yönelerek, güçlü bir girişimci sınıf yaratmak ve bunu ekonominin motoru haline getirmek gerekir” dedi.
400 milyonu aşan nüfusa ve 4 trilyon doları aşan milli gelire sahip Avrasya Bölgesi’nde, geliştirilecek işbirliklerinin önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Siyasi ve iktisadi ortak bir refah alanı yaratmak hepimizin elinde” diye konuştu.
Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, İş Konseyi Üyeleri Hazırlık Toplantısı’na, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra; Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu Başkanı Memmed Musayev, ATAMEKEN’i temsilen Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Kanat Tulemetov, Kırgız Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Sharshekeev ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ile Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı gibi isimler katıldı.
Avrasya’da etkin işbirliğine gidilmesinin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Bölgede refah ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, büyük ölçüde enerji kaynaklarının nasıl değerlendirileceğiyle yakından ilgilidir. Ancak, şunu da biliyoruz ki, tabii kaynaklara sahip olmak ve ülke ekonomisini, sadece petrol, gaz gibi kaynaklara endekslemek yeterli olmamakta, ülkelerin rekabet gücünü artırmamakta” ifadesini kullandı.
20-21 Ekim 2011 tarihlerinde Kazakistan’da düzenlenecek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Zirvesi öncesinde Ankara’da bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Hisarcıklıoğlu, ülkeler arasında ticari ve ekonomik ilişkileri nasıl daha fazla geliştirebileceklerinin yollarını aradıklarını kaydetti.
Kazakistan’daki Zirvede imzalanması planlanan, iş konseyi kurulmasına yönelik anlaşmanın çok verimli işlere vesile olmasını umduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Avrasya ülkelerinin işbirliğinin zorunlu olduğunu anlattı.
Ülkelerin ticari ve ekonomik gelişimlerinin özel sektörlerinin gelişmesine bağlı olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Birlikte bölgemizin bir refah üssü haline gelmesini sağlayabiliriz. Bu çerçevede, bölgede kalıcı ve yapısal bir işbirliği platformu oluşturulması amaçlanmakta ve bu yönde gayret sarf edilmektedir. Birlikteliğimiz birbirimize güç verecektir. Biliyoruz ki, bölgemizde iş yaparak, ekonomilerine katkı sağlayan iş adamlarımızın faaliyetlerinde kolaylık sağlanması, bölge potansiyelinin azami ölçüde değerlendirilmesini sağlayacaktır.
Öte yandan, ticaretin gelişmesinin en önemli unsurlarından biri de, hukuksal açıdan güvenilir bir ortamın bulunmasıdır.
Ticari ve ekonomik ilişkilerde çıkabilecek ihtilafların, ivedilikle çözümlenebilmesi için, bölgemizde ihtiyaç duyulan, eşit katılımlı bir tahkim mekanizması kurulmasının teşvik edilmesini diliyoruz.”
-İpek Yolu Projesi-
Tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasına ilişkin projeye de değinen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “İpek Yolu bildiğiniz gibi asırlar boyunca ekonomik refah ve zenginlik getirdi; toplumları ve medeniyetleri birbirlerine bağladı. Şimdi ise, üretimin, ticaretin ve dinamizmin Asya’ya kaymasıyla bizlere tekrar refah ve barış getirecek. Ancak, İpek Yolu için yapmamız gerekenler var. Yol altyapılarını iyileştirmek, liman kapasitelerini artırmak, limanlardan sonraki yolları ve demiryollarını düzeltmek gibi fiziki altyapı yatırımlarının yanı sıra, Hazar Denizi üzerindeki Ro-Ro seferlerini iyileştirmeli, ulusal mevzuatlarımızı uyumlaştırmalı ve uluslararası mevzuatlara da taraf olup uygulamalıyız.”
Hisarcıklıoğlu, karşılıklı ticaretin artması için Ekonomik İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde, ECOTA’nın imzalanmasının da karşılıklı olarak ülkelere büyük fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.
Toplantı sonunda İş Konseyi üyeleri; Özel Sektörün Kurumsallaşması, Tahkim, Taşımacılık ve Gümrük İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Kalkınma Ajansı Kurulması konularında çalışma grupları oluşturulması ve Tarım ve Hayvancılık, Enerji, Müteahhitlik, Turizm, Sağlık ve Eğitim sektörlerinde işbirliğinin geliştirilmesine dair bir protokol imzalandı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |