08.10.2011 / Kahramanmaraş
HABER FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından düzenlenen 'Üretimin Yıldızları Ödül Töreni'ne katıldı. Beraberinde TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ile kente gelen Hisarcıklıoğlu, KMTSO girişinde kadın girişimciler tarafından çiçeklerle karşılandı.
KMTSO Şeref Defteri'ni imzalayan Hisarcıklıoğlu, daha sonra sanayicilere hitap etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak 2003 yılında koydukları dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefinin bu gün milli hedef haline geldiğini kaydetti. Devletin bütün kurum ve kuruluşlarının bu ortak paydada birleştiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bu hedefe ulaşmak için de işsizlikle mücadele ederek, girişimci sayısını artırması gerektiğini işaret etti. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
"Türkiye girişimci sayısını artıracak ve artırmaya mecbur. Bu gün Türkiye'de her yıl 750 bin kişi istihdam nüfusuna katılmaktadır. Yani Türkiye her yıl 750 bin vatandaşına iş bulmak durumundadır. Bunun yolu nereden geçiyor. Bunun yolu işte girişimci sayısını ancak artırabilirse bu insanlara iş bulabilir, aş bulabilir. İşte sizler bu noktada ulvi bir iş yapıyorsunuz. Bugün Türkiye'deki toplam girişimci sayısına baktığımızda bir milyon 400 bin. Japonya'ya baktığımız zaman toplam 6 milyon 600 bin girişimcisi var. Nüfusu 120 milyon, bizim 74 milyon. Orantıladığımız zaman biz Japonya'ya göre 3 misli gerideyiz. Eğer hedefimiz Türkiye'yi zengin etmekse o zaman yapılması gereken en önemli iş ve tek bir çözüm yolu var o da girişimci sayısını artırmamız lazım."
Kahramanmaraş’ın yiğitler ve fikir adamlarının çıktığı bir şehir olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, “Sizler, Sütçü İmam, Rıdvan Hoca’nın torunları olarak müthiş işler yaptınız. Kahramanmaraş’ı Türkiye’nin köşe taşı yaptınız. İşvereniyle, işçisiyle, valisiyle, belediye başkanıyla bir ve beraberlik içinde bunları yaptınız. Başarı başarıyı getirir” dedi.
Kahramanmaraş ekonomisinin son 5 yılda yüzde 100 büyüdüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, “Kahramanmaraşlı girişimciler kendi topraklarına 3.5 milyar TL yatırım yaptı. 50 bin yeni kayıtlı istihdam yarattı” dedi.
-"Kadın girişimci sayısı artmalı"
Türk insanının 'israf haramdır' kültüründen gelmesine rağmen, nüfusunun yarısını görmezden gelerek en büyük israfı yaptığını savunan Hisarcıklıoğlu, kadınlarının iş yaşamında ve girişimcilik alanındaki yerinin artması gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, "Toplumumuzun yarısı kadın. Ama toplam bir milyon 400 bin girişimci içerisinde toplam kadın girişimci sayısı yüzde kaç diye baktığımız zaman, yüzde 6.5 civarında. Halbuki yarısı kadın. Artık bu devirde kızlarımızı da çok iyi eğitiyoruz. Çok iyi eğitilmesine rağmen maalesef hep kafamızda şu var, 'kız iyi okuyacak, kız iyi okulu okuduktan sonra evlendireceğiz, baş göz edeceğiz'. Bu da sünnet, sünneti de yapacağız. Peki arkadaş ben size bir soru soracağım şimdi. Bir Müslüman olarak örnek aldığımız kişi kim, söyleyin bana. Kim örnek; Peygamber Efendimiz. Peygamber Efendimiz bizim için rol model mi? Sünnet dediğimiz de o zaten. Peki arkadaş size bir şey soruyorum; Maraşlı babalara. Peygamber Efendimiz'in eşi Hatice Validemiz ne iş yapardı? Tüccardı,
Mekke'nin en büyük tüccarıydı. Peki sizler ne yapıyorsunuz kızlarınızı? Hani rol model alıyordunuz, hani rol modeliniz Peygamber Efendimizdi. Öyle lafla olmaz arkadaşlar, eğer örnek alıyorsan, o hangi yoldan gidiyorsa, sen de o yoldan gideceksin. Eğer yol oysa o zaman kızlarımıza fırsat vereceğiz. İnsanın en hayırlısı insanlara faydalı olan. Bugün insanlara faydalı olmanın yolu nereden geçiyor. Eğer insanlara iş ve aş veriyorsanız en hayırlı sizsiniz" diye konuştu.
-"Hep beraber 74 milyon zenginleşmek istiyoruz"
Türkiye'nin 2011 yılının ilk altı ayında elde ettiği büyüme rekorunun diğer tablolara yansımadığını savunan Hisarcıklıoğlu, yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bir hedef koyduk, 'dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında olacağız' dedik. Burada olurken fert başına düşen gelir 10 bin dolardan 25 bin dolara çıksın istiyoruz. Zenginleşmek istiyoruz daha doğrusu. Hep beraber 74 milyon zenginleşmek istiyoruz. Bunun olabilmesi için şu tabloyu değiştirmemiz lazım arkadaşlar. Türkiye bugün dünyanın en büyük 17. büyük ekonomisi ama İnsani Kalkınmışlık Endeksinde dünyada 83.'yüz. Bu tablo bize yakışmıyor arkadaşlar. İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde dünyada 65.'yiz.
Bakın işte, gerçek kahramanın siz olduğunuzu gösteren en somut tablo bu. Dünyada 65. iken dünya şampiyonu bir Türkiye yaptınız be. Herkes size tek tek madalya taksa yeridir. Büyümede dünya şampiyonu yaptınız ilk altı ayda. Bunları ben vermiyorum, bütün dünya rakamları veriyor 65.'yiz. Buna rağmen dünya şampiyonu yapmışız. Şimdi önümüzdeki dönem de bu İnsani Kalkınmışlık Endeksi'ndeki 83.'lüğü 10'a getirmek mecburiyetindeyiz. İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde dünyada 65.'liği 10'a getirmek mecburiyetindeyiz.
-Yeni anayasa şart
Rekabetçilik endeksindeki 59. sırayı ilk 10'a getirmek mecburiyetindeyiz. Peki nasıl getireceğiz bunu. İşte o da şu, Türkiye yapısal reformlarını yapamaz ise yerinde patinaj yapmaya devam eder. Onun için Türkiye binasını temelden yeniden inşaya başlaması lazım. Temelde yeni bir anayasa. İnşaatın temeli bu ülkede 74 milyonun birliğini ve beraberliğini temsil eden ana sözleşmesi ortak sözleşmesi anayasa. O anayasayı yeniden işte bu sistemin önündeki tıkanıklıkları açabilmek için yeniden inşa etmemiz lazım.
Şuradaki sıraladığımız yapısal reformları Türkiye yapmak mecburiyetinde. Şu anda siyaseten müthiş avantajlıyız iktidarıyla muhalefetiyle. Hepsi seçim sathı mahalinde 'yeni bir anayasa' dediler bir mutabakat var. Vatandaş ta da mutabakat var. Vatandaşta istiyor."
Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin ilk 500 ve ikinci 500 firması arasına giren 17 Kahramanmaraşlı firma yöneticisine plaket verdi. Ödül alan sanayicilerle hatıra fotoğrafı çektiren Hisarcıklıoğlu, daha sonra Kredi Garanti Fonu'nun KMTSO'daki bürosunun açılışını gerçekleştirdi.
-KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karaküçük
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük de yaptığı konuşmasında “Kahramanmaraş 2023 Vizyonunu gerçekleştirmede Türkiye’nin parlayan yıldızıdır”dedi.
5 yılda 3,5 milyar dolar reel sektör yatırımı yapıldığına da vurgu yapan Başkan Karaküçük, “Sanayi enerji tüketiminde 9. sıraya yükselebilen ve son on yılda yüzde 400 büyüyebilen Kahramanmaraş 2023 Vizyonunu gerçekleştirmede Türkiye’nin parlayan yıldızıdır. Kahramanmaraş; ekonomisi itibariyle Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden birisidir. Sanayileşmedeki başarısı ve ihtisaslaşması, artan dış ticaret kapasitesi, yatırım ve istihdam alanındaki genişlemesi ile milli ekonomiye ciddi oranda katkı sağlamaktadır.
Türkiye, bugün 2023 Vizyonu ile dünyada en çok söz sahibi olan ilk on devlet arasında olmaya hazırlanmaktadır. Ve Türkiye, Cumhuriyetin ilanından sonra ilk kez yeni ve topyekûn bir iddia ile ortaya çıkmaktadır. Elde ettiği ekonomik kazanımlarını, tecrübelerini, gücünü ve iradesini ortaya koyarak 2023’te nerede olmak istediğini belirlemiştir. Bir ülkenin ulusal hedeflerine ulaşması, büyümesi ve aynı zamanda bölgesinde ve dünya siyasetinde saygın ve sözü geçen bir devlet olması, onun kişi ve kurumları ile ne derece organize ve ne derece üretken olabildiğine bağlıdır. Büyük bir organizasyon ile milli mücadelede ortaya konulan irade ve konsensüs, ilk kez bugün yeniden gösterilmekte ve güçlü Türkiye’nin oluşturulması için ülkemiz tüm kurumlarıyla seferber olmuştur. Türkiye’nin büyüyebilmesi, cari açık ve işsizlik gibi ekonomik sorunlarına ve bunun yanında sosyo-politik sorunlarına çözüm üretebilmesi için en önemli üç şart yatırım, istihdam ve üretimdir. Bunlar ekonominin vazgeçilmez gerçekleridir. Değerli konuklar, bugün tüm dünya görmüştür ki, reel üretimin olmadığı, ekonomisi finans ve finans balonlarına bağlı ülkeler büyük kriz ve çalkantılara daha açıktır”diye konuştu.