TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dünya siyasetini tarım, su kaynakları ve enerji yönlendirecek


22.10.2011 / Ankara



Kızılcahamam’da, Ankara Ticaret Borsası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi’ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ne olursa olsun tarımsal verimliliği ve bunun paralelinde üretimini artırması gerektiğini söyledi. Dünyada gıda ve gıdaya ulaşım sorununun her geçen gün artırıldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 21’inci yüzyılda dünya siyasetini enerji, tarım ve su kaynaklarının şekillendireceğini ifade etti. ​ ​

 

Dünya nüfusunun kademeleri olarak arttığını ve son 10 yılda orta gelir grubuna geçen insanların sayısının 500 milyondan 2 milyara çıktığına dikkat çeken Rifat Hisarcıklıoğlu, “Tüketim alışkanlıkları da değişen bu insanların ihtiyaçlarının karşılanması yönünde üretim yapılması şarttır” dedi.

Bir girişimcinin tarım sektörüne yatırım yapabilmesi için buradan para kazanacağından emin olması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Hiç kimse para kazandırmayan işe yatırım yapmaz. Burada işletme büyüklükleri de önemli hale geliyor. Bugün 50 baş hayvanı olan 10 bin baş hayvanı olan işletmelerle rekabet etmesi imkânsızdır” dedi.


- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise konuşmasında önümüzdeki dönemde hayvancılık desteklerinde ağırlığın etçil ırklara verileceğini söyledi.

  Mirmahmutoğulları, yeni dönem teşvik politikalarının ipuçlarını verdi. Türkiye’nin süt üretiminde artık optimum noktaya ulaştığının altını çizen Mirmahmutoğulları, geçmişte bu düzeye gelen ABD’nin özel bir program dahilinde bin 500 dolarlık hayvanları sübvanse ederek 915 dolara ihraç ettiğini hatırlattı. Bu çerçevede hayvancılık teşvik politikalarında kısmen değişikliğe gidileceğini ifade eden Vedat Mirmahmutoğulları, desteklerde ağırlığın sütten ete doğru kayacağını söyledi. Süt sektörüne yatırım yapılırken ülke gerçeklerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Müsteşar Mirmahmutoğulları, “Desteklerle ilgili her yıl çalışma yapıyoruz.

Artık et yönlü popülasyon oluşturmamız lazım. Hep AB kriterlerine uyumun zorluğu gündeme getiriliyor. Biz üye olduğumuz gün gerekli şartları sağlayacağız. Tıpkı diğer ülkelerin yaptığı gibi müzakere sürecinde verimliliğimizi artıracağız” şeklinde konuştu.


-EBK Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Kaya


Et ve Balık Kurumu’nun Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Kaya da konuşmasında, fiyatlarda yeterli düşüş olmamasında sorumlu olarak marketler ve kasaplardan oluşan perakendecileri gösterdi. EBK’nın 12 liraya dağıttığı etin tüm uyarılara rağmen kasap ve marketlerde 24 liraya satıldığını belirten Kaya, “Kasaplarla ve büyük marketlerle görüştük. Fiyatları aşağı çekmediler” dedi. Kurumun geçmiş yıllarda 30-40 milyon lira olan zararının geçen yıl 9 milyon liraya indiğini söyleyen Kaya, bu yılsonunda zararın sıfırlanacağını kaydetti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA