​24-26 Eylül 2013 tarihlerinde ülkemizi ziyarete gelecek olan Cibuti Cumhuriyeti Ekonomi ve Finans Bakanı Sayın Ilyas Moussa Dawaleh ve beraberindeki heyet ile, 26 Eylül 2013 Perşembe günü 14:00-16:00 saatleri arasında, İstanbul TOBB Plaza’da bir toplantı gerçekleşecektir.

"/> TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Cibuti Cumhuriyeti Ekonomi ve Finans Bakanı Sn. Ilyas Moussa Dawaleh ve Beraberindeki Heyet ile Toplantı


16.09.2013 / Yurtiçi Etkinlikler



​24-26 Eylül 2013 tarihlerinde ülkemizi ziyarete gelecek olan Cibuti Cumhuriyeti Ekonomi ve Finans Bakanı Sayın Ilyas Moussa Dawaleh ve beraberindeki heyet ile, 26 Eylül 2013 Perşembe günü 14:00-16:00 saatleri arasında, İstanbul TOBB Plaza’da bir toplantı gerçekleşecektir.

 

​Doğu Afrika bölgesinde, Kızıl Deniz ile Aden Körfezine kıyısı ve konumu bakımından stratejik öneme sahip olan Cibuti’nin, Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) gibi pek çok topluluğa üyeliği ve Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA) kapsamında ABD’ye vergisiz ihracat imkanının mevcut olduğu belirtilmektedir. African Economic Outlook kuruluşunun, Cibuti’yi hizmet sektörüne dayalı ekonomisi ile Afrika’nın ticari üssü ve dış ticaret bölgesi olarak nitelendirdiği ifade edilmekte olup, Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre 2013 yılında GSYİH’sı % 6,7, büyüme kaydedecek olan Cibuti’nin yıllık büyüme oranının 2017’ye kadar % 5 seviyesinin üzerinde kalması beklenmektedir.

 

 
Ayrıca, Cibuti’nin deniz taşımacılığı alanında ana merkez konumunda olduğu, Dünya’nın ticari deniz taşımacılığının % 65’inin Cibuti sularından gerçekleştiği, bu nedenle, lojistik sektörünün ülkenin ekonomik geleceği için büyük önem taşımaktadır. Bölgedeki diğer ülkeler gibi, 85 milyon nüfuslu Etiyopya da dünya ile ticaretinde ihtiyacı olan taşımacılık hizmetleri konusunda komşusu Cibuti’nin liman hizmetlerini kullanmakta olup, Cibuti’deki Dolareh Limanı’ndan yapılan taşımacılığın yaklaşık % 70’inin Etiyopya’dan gelmesinin, iki ülkenin birbirine ne derece bağlı olduklarını göstermektedir. Cibuti’deki liman hizmetlerinden yararlanan bir başka ülkenin ise Güney Sudan olduğu, 2012 yılının Şubat ayında Cibuti, Etiyopya ve Güney Sudan arasında petrol taşıma hattı oluşturmak amacıyla üçlü Mutabakat Zaptı’nın imzalanmıştır.
 
 
Enerji, jeotermal, rafineri, konut, inşaat malzemeleri ulaşım (liman hizmetleri, demiryolu, karayolu), telekomünikasyon, tarım, balıkçılık, madencilik, bankacılık, sağlık (hastane, sigorta), turizm (otelcilik), serbest bölgeler ve deniz suyu arıtma tesisleri alanlarında pek çok yatırım fırsatı bulunmaktadır. Ayrıca, Afrika kıtasında son zamanlarda ön plana çıkan projelerden bir diğerinin de Cibuti ile Etiyopya arasında oluşturulması planlanan demiryolu projesi olduğu belirtilmekte olup, Etiyopya’ya ulaşımın genellikle Cibuti limanı üzerinden gerçekleştiği ve bu nedenle, Cibuti’deki Tadjourah Limanı ile Etiyopya arasında kurulacak demiryolu hattının ekonomiye katkısının büyük olacağı bildirilmektedir. Bununla beraber, Cibuti’de Serbest Bölgelerin kurulmasının gündemde olduğu ve bütün projeler kapsamında oluşacak iş fırsatlarından ve Cibuti Serbest Ticaret Bölgesi’nde yapılması planlanan tesis projelerinden Türk firmalarının sağlanacak özel teşvikler ile yararlanmaları söz konusudur.
 
 
Katılmayı arzu eden kurum ve kuruluşların ekteki katılım formunu doldurarak DEİK’e (Görkem Karabeyoğlu; Tel: 0212 339 50 61; E-mail; afrikabolgesi@deik.org.tr) 25 Eylül 2013 Çarşamba gününe kadar iletmeleri gerekmektedir.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA