TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Gıda üreticilerine ‘etiket’ uyarısı


01.11.2012 / 



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, gıda etiketlerinin yanıltıcı olmaması ve kolay anlaşılması konusunda üretici firmaları uyardı. TOBB Türkiye İçecek Sanayi Meclisi ve TOBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi, Meclis Başkanları Feyhan Yaşar ve Necdet Buzbaş başkanlığında, Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde biraraya geldi. Toplantıda TOBB Türkiye Tarım Meclisi Başkanı Güngör Şarman da yer aldı.​ ​

 

Sektörlerin ortak sorun ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıya, meclis üyelerinin yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak ile Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz katıldı.

Toplantıda; tarladan sofraya gıda güvenliği anlayışı ile hayvan sağlığından bitki ve gıda sağlığına kadar her türlü konuyu bünyesinde toplayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda yer alan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Tebliği ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Ardından da sektör temsilcilerinin öneri ve değerlendirmeleri alındı.

Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, meclis üyelerini bilgilendiren konuşmasında, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik ile Gıda Hijyen Yönetmeliği’ne değindi. Ayaz, söz konusu yönetmelikten önce faaliyet gösteren işletmelerin 2012 yılı sonuna kadar Bakanlıktan onay almaları gerektiğini, işletmelerin modernizasyon planını Bakanlığa sunması halinde ise bu işlemin 2013 sonuna kadar uzatılabildiğini vurguladı.

-Gıda personeline HACCP eğimi

Ayaz, Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile bütün gıda işletmelerinin, çalıştırdığı personele sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarını sağlaması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemi olan HACCP konusunda eğitim vermek zorunda olduğunu belirtti.

-Etiket Yönetmeliği

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hakkında da bilgi veren Selman Ayaz, gıdanın etiketlerinde yer alan bilgilerin yanıltıcı olmaması,  tüketici için kolay, anlaşılabilir olması konusunda çok hassas davranıldığının altını çizdi. Etiketleme ile ilgili hükümlerin gıdanın tanıtımı ve reklamı için de geçerli olduğunu vurgulayan Ayaz, zorunlu olan etiket bilgilerini anlattı. Ayaz, “Mesela ürün şeker, tatlandırıcı, bitkisel sterol içeriyorsa bunun etikette yer alması zorunlu hale geldi. Bunun dışında, eski yönetmelikte de yer alan, yeni yönetmelikte 14 grupta incelenen alerjenlerin sayıları arttırılarak AB’ye uyumlu hale getirildi. Bu alerjenler etiketlerde punto, stil veya arka plan rengi olarak farklı ve tüketicilerin kolayca anlayabileceği şekilde yer alacak. Ayrıca yeni yönetmelikle son tüketim tarihi yerine uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ ibaresi yer alacak. Bunun yanında, enerji ve besin öğeleri için 2 bin kilo kalori baz alınarak referans alım düzeyleri belirlendi” diye konuştu.

-1,5 yıllık süre tanındı

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği yayınlandıktan sonraki geçiş süreci hakkında meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Ayaz,  tebliğ oluşturulduktan sonra toplamda 1,5 yıllık bir süre tanındığını; üreticilerin, 1 Temmuz 2012 tarihinden önce piyasaya sürülen eski etiketli ürünleri varsa veya ürün etiketlenip de piyasaya arz edilmemişse 2013 yılının sonuna kadar, hatta gerekli durumlarda 2014 yılının sonuna kadar bu etiketlerle ürünlerini piyasaya sunabileceklerini bildirdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA