TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hayvancılığın sorunları sektör meclisi toplantısında ele alındı


12.02.2013 / 



TOBB Türkiye Hayvancılık Meclisi, Meclis Başkan Yardımcısı Fazlı Yalçındağ’ın başkanlığında, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz’un katılımıyla Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde toplandı. Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Bayram Sertkaya, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Gürsoy Yücel ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri de katıldı.​ ​
Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’de entegre kirlilik önleme ve kontrol direktifinin uygulanmasının desteklenmesi projesi çerçevesinde entegre çevre izni alması gereken kurumlar ve faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Söz konusu izin belgesi sisteminde kırmızı et üreticilerinin kapsam dışında olduğu, sürecin domuz ve tavuk üreticiliği yapan işletmeleri kapsayan bir entegre çevre süreci olduğu ifade edildi.

“Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği Taslağı” ile ilgili olarak Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz bir sunum gerçekleştirirken, meclis üyeleri de taslak hakkındaki görüş ve değerlendirmelerini ilettiler. Ayaz tebliğin, daha önceki et ürünleri tebliğinden farklı olarak yeni düzenlemeler getirdiğini, örneğin yeni tebliğ ile mekanik olarak ayrılmış etin, et ürünlerinde kullanımının yasaklandığını ve et ürünleriyle ilgili tanımlamalar getirildiğini ifade etti. Artık et ürünlerinin tek tek tanımlamaları olduğunu belirten Selman Ayaz, ürün özelliklerinin belirlendiğini ve etiketlemeye ilave şartlar getirildiğini vurguladı.

-Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatında veteriner kontrolü

Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Bayram Sertkaya ise canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatında veteriner kontrolleri ile ilgili Meclis üyelerini bilgilendirdi. Sertkaya, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda yer alan yönetmeliklerle, iç gümrükler yerine hayvan ve hayvansal ürünlerin kontrolünü sınır kapılarına çekmek, ürün gelmeden 2 gün önce veteriner sağlık veteriner sınır kontrol noktalarına bir ön bildirim yapılması gibi yenilikler geldiğini ifade etti. İç gümrüklerde ithalat uygulamalarını kaldırarak sınıra çekmenin canlı hayvan ithalatı işlem sürecini çok kısalttığını bildiren Sertkaya, böylece sektöre çok büyük avantaj sağlandığını sözlerine ekledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA