TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Boydak: “Portekiz, üçüncü ülkelerde işbirliği için önemli bir fırsat sunuyor”


07.05.2013 / 



Türkiye Portekiz İş Forumu’nda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak, Portekiz'in üçüncü ülkelerde özellikle Güney Amerika'da işbirliği için önemli fırsatlar sunduğunu dile getirerek, Türkiye ile Portekiz arasındaki ticaretin doğrudan ve çeşitli hale gelmesinin önemine işaret etti.​ ​

 

"Devir işbirliği devridir" diyen Boydak, birlikte iş yapma konusundaki en büyük engelin vizeler ve taşıma kotaları olduğunu belirtti. Boydak, AB üyesi ülkeler üçüncü ülkelerle rahatlıkla serbest ticaret anlaşması imzalarken, Gümrük Birliği üyesi Türkiye'nin AB'den bağımsız bir anlaşma imzalayamadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Portekiz'i resmi ziyareti vesilesiyle Lizbon Ritz Four Seasons Hotel'de Türkiye-Portekiz İş Forumu düzenlendi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak’ın da katıldığı Forum’un açılışı DEİK Türk-Portekiz İş Konseyi Başkanı M. Fahri Gökyayla ve Portekiz Sanayiciler Konfederasyonu (AIP) Başkan Yardımcısı Jorge Pais tarafından yapıldı.  Portekiz Dışişleri Bakanı Pauola Portas'ın da bir konuşma gerçekletirdiği Forum'da Türkiye'de İş Yapma Ortamı ve Teşvik Sistemi, Portekiz Yatırım Ortamı ve Üçüncü Ülkelerde İşbirliği temalı panel oturumları düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın onurlandırdığı İş Forumu'na Türk ve Portekiz taraflarından yaklaşık 200 iş dünyası temsilcisi iştirak etti.

-“Portekizli meslektaşlarımıza desteğe hazırız”

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak konuşmasına, Portekiz’i Benfica-Fenerbahçe maçındaki galibiyetinden ötürü kutlayarak başladı.  Avrupa’nın ekonomik açıdan tarihi bir süreçten geçtiğini hatırlatan Boydak, “Krizin etkilerini elbirliği ile aşmaya çalışıyor. Portekiz de bu sürecin önemli taraflarından biri. Ancak, Portekiz’in bu dönemi kısa sürede aşacağına inanıyoruz.  Portekizli meslektaşlarımıza bu süreçte destek vermeye hazırız. Sizler içe kapanmak yerine tam tersini yapıyor, iş dünyanıza yeni kapılar açmak istiyorsunuz” diye konuştu..

Bu vizyonun çözümün en önemli anahtarı olacağını bildiren Mustafa Boydak,  “Çünkü Türkiye olarak biz bunu yaşadık. 2001 krizinde biz de benzer bir dönemden geçtik. Biz de güçlü bir vizyonla hızla dışa açıldık. İşte Türkiye’nin başarı hikayesi o zaman başladı. Bu kapsamda Portekiz’in durmak yerine dışa açılması, Türkiye’yi hedef ülke olarak seçmesi, müthiş bir vizyondur. Bu atılımlar hem Portekiz’in krizden en hızlı çıkan ülke olmasına yardımcı olacak, hem de Portekiz-Türkiye ekonomik ilişkilerine yepyeni boyutlar kazandıracaktır” dedi.

-Portekiz etkili bir ticari güç ve geçiş kapısı

Portekiz’in öneminin ve potansiyelinin farkında olduklarını anlatan Boydak şunları söyledi:
“Avrupa’nın 13. dünyanın ise 37. büyük ekonomisi olan Portekiz başta Latin Amerika olmak üzere, üçüncü ülkelerde işbirliği için inanılmaz fırsatlar sunmaktadır. Halen Portekizce konuşulan ülkelerde, Portekiz etkili bir ticari güç ve bir geçiş kapısıdır.
Portekiz Avrupa’yı, ABD ve Afrika’ya bağlayan uç liman ve lojistik üs olma özelliği ile Türk girişimciler için hedef pazar konumundadır.
Ancak, birbirimizi daha iyi tanımalı ve ticaretimizi doğrudan birbirimizle yapmayı, çeşitlendirmeyi ve geliştirmeyi başarmalıyız. Ticaretin Türkiye ve Portekiz arasında doğrudan yapılması öncelikli hedeflerimizden biridir.
Aynı şekilde Türkiye de bugün, ideal yatırım ortamı ile Portekiz firmalarına işbirliği için yeni fırsatlar sunmaktadır.

Türkiye sahip olduğu stratejik derinlik, ekonomik başarı ve yönetim biçimiyle geniş bir coğrafyada cazibe merkezi haline gelmiştir. Türkiye, bugün, rekabet edebilir, gelişmiş bir işgücüne ve sürdürülebilir kalkınmaya dayanan ekonomisiyle bölgesindeki en önemli aktörlerden birisidir.

Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakerelerini sürdüren; Avrupa-Atlantik kurumlarının saygın bir üyesi olan Türkiye;  dünyanın en büyük 16ıncı ve Avrupa’nın en büyük 6ncı ekonomisidir. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz.
Türkiye İtalya ile Çin arasındaki bölgenin en büyük sanayi üreticisi, en büyük sanayi ihracatçısı, en büyük lojistik merkezi ve en sağlam finansal sisteme sahip ülkesidir.
Türkiye bugün, tamamına yakını sanayi ürününden oluşan 152 milyar dolarlık ihracatı ile, bölgesinin vazgeçilemez sanayi malı tedarikçisidir.

ABD’den sonra 13 farklı otomotiv markasının üretimini yapan ikinci ülkeyiz. Lojistik alanında ABD’den sonra dünyanın en büyük karayolu taşıma filosuna sahibiz.

Dünyada uluslararası müteahhitlik şirketleri bakımından Çin’den sonra ikinci sıradayız. Müteahhitlerimiz 100 ülkede 243 milyar dolarlık projeyi üstlenmiştir.

Dünyanın en fazla tercih edilen 6. turizm destinasyonuyuz. Yılda 32 milyon dünya vatandaşını ülkemizde ağırlıyoruz.

Tarım alanında ise dünyanın en büyük 12. ekilebilir arazisine sahibiz. Her türlü tarım ürününü üretebilen bir iklimde, tüm tarımsal ürünleri üretebiliyoruz. Dünyanın en fazla tarım hasılası üreten 7. ülkesiyiz.

Türkiye hemen her sektörde, Avrupa’nın ve dünyanın en önemli ekonomileri arasına girmiştir ve hızla yoluna devam etmektedir.Türk özel sektörü hem ekonomik gücü, hem de kültürel ve tarihi bağları sayesinde Orta Asya’da, Ortadoğu’da, Kuzey Afrika’da ve Doğu Avrupa’da rahatlıkla iş yapabilmektedir.

Ben buradan tüm Portekizli firmaları da bu bölgelerde bizimle birlikte çalışmaya davet ediyorum. Unutmayalım, devir işbirliği zamanıdır”

- Cumhurbaşkanı Gül

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşmasında yeni pazarlar ve yeni coğrafyalar keşfederek ekonomik krizden çıkmak isteyen Portekiz için Türkiye'nin başlı başına büyük bir imkan olduğunu belirterek, Türkiye'nin çevresinde de kalkınan ülkeler ve büyük pazarlar bulunduğunu vurguladı.

Siyasi alanda mükemmel seyreden ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerde yaşanan yükselişe işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz'den Türkiye'ye gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerde varılan anlaşmaların hayata geçirildiğini, ziyaretinin de ilişkileri taçlandırdığını söyledi. Gül, ancak son yıllarda üç kat artarak 1 milyar doların üzerine çıkan ticaret hacminin yeterli olmadığını vurguladı.

İşbirliği imkanlarına dikkati çeken Gül, Portekiz'in AB üyesi olduğunu, Türkiye'nin de AB ile müzakereleri sürdürdüğünü ve Gümrük Birliğinin içerisinde bulunduğunu anımsattı. İki ülke arasında herhangi bir gümrük sınırlaması olmadığını, malların rahatça hareket edebildiğini söyleyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mallarımızı gönderdiğimiz gibi iş adamlarımız AB içerisinde rahat hareket edemiyorlar ve gerçekten çok haksız vize uygulamalarıyla karşı karşı kalıyorlarsa bile bir ekonomik bütünlüğü sağlamış vaziyetteyiz. Dolayısıyla yapılması gereken, her iki ülkenin iş dünyasının birbirini biraz daha fazla keşfetmesi. Portekizliler aslında dünyayı keşfeden insanlardır. 600 yıl önce sizin cesur kaşifleriniz dünyanın ilk globalleşmesinin adımını attılar, dünyanın birçok coğrafyasını keşfettiler ve bağladılar Avrupa'ya adeta. Türkler de cesurdur, dışarıya çok açılırlar. Onun için her iki ülkenin de geçmiş mirası çok zengindir. Bugün de her iki ülkenin, her açıdan gurur duyacak çok büyük başarıları vardır ama bugün işbirliğimizi daha da ileri götürebiliriz."

-"Büyük potansiyel var, riskler de minimum"-

Portekizli iş adamları ve yatırımcılara, "Türkiye'nin büyük bir pazar ve büyük bir ekonomi" olduğunu hatırlatmak istediğini söyleyen Gül, AB'nin bugün karşı karşıya kaldığı ekonomik krizin Türkiye'de 2001'de yaşandığını, derin ve sarsıcı etkileri olduğunu ancak krizden alınan dersle ekonomi ve bankacılık sisteminin yeniden yapılandırıldığını, rekabetçi bir düzen kurulduğunu söyledi.

- Portekiz Cumhurbaşkanı Silva

Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva da uluslararası toplum için önemli bir ortak olan Türkiye'nin jeostratejik öneminin, gelişen küresel ekonomiyle arttığını kaydetti.
Türkiye ekonomisinin 2002'den itibaren kayda değer bir büyüme gerçekleştirdiğini, Türk ekonomisi hakkındaki orta ve uzun vadedeki beklentilerin olumlu olduğunu vurgulayan Cavaco Silva, "Portekiz şirketleri bu büyümenin getirdiği fırsatlara karşı uyanık olmalıdır" dedi.

Türkiye'de hayata geçirilen yapısal ve kurumsal reformlar sayesinde güvenilir, cazip ortaklıklar kurulabileceğini söyleyen Cavaco Silva, 2009 yılındaki ziyareti sırasında şahit olduğu girişimci ruhtan ne kadar etkilendiğini dile getirdi.

Portekiz'in tarihi dolayısıyla Afrika ve Güney Amerika'ya yayılmış Portekizce konuşulan ülkelerle özel bağları bulunduğunu, bunun da imtiyazlı ilişki çevresine 250 milyon kişilik bir kitle eklediğini dile getiren Cavaco Silva, modern ve serbest ekonomiye, seçkin doğa koşullarına ve kalifiye insan sermayesine sahip bir ülke olduklarını vurguladı.

-Portekiz Dışişleri Bakanı Portas

Portekiz Dışişleri Bakanı Paula Portas da Portekiz’in Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini belirterek, iki ülkenin mükemmel siyasi ilişkilere sahip olduğunun altını çizdi.  2013 yılında Türkiye’de JETCO toplantısı için bir Portekiz heyetine başkanlık edeceğini söyleyen Portas amacın iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerini geliştirmek olduğunu belirtti.

Portekizin ekonomik krizden kaynaklı ciddi iç ve dış borcu olduğunu belirten Portas, Türkiye'nin krizden çıkma konusunda son derece tecrübeli olduğunu ve Portekiz'in Türkiye'den bu konuda öğreneceği çok şey olduğunu ifade etti.

Portekiz'in kamu borçlarını 10 yıllık bir ödeme planına bağladıklarını söyleyen Portas, bunun Portekiz'in yeniden piyasaya dönme çabası olduğunu bildirdi. Portas, sürdürülebilir bir kalkınma ve istihdam için çalıştıklarını söyledi.

Portekiz'e yatırımın tam zamanı olduğunu söyleyen Paula Portas Portekiz'in çok stratejik bir coğrafi konumu olduğunu ve Portekizce konuşan ülkelere önemli bir açılım kapısı olduğunu vurguladı. Portekiz Dışişleri Bakanı ayrıca AB içerisinde en avantajlı üretim maliyetine sahip ülke olduklarının da altını çizdi.

621 Portekiz firmasının halihazırda Türkiye’ye ihracat yaptığını belirten Portas, Türkiye'nin ilk 20 ticaret partnerleri arasında yer aldığını anlattı.. Bu durumun gelecek için umut verici olduğunu söyleyen Paula Portas, iki ülke iş dünyasını ortak yatırım yapmaya davet etti.

 

-Sines Limanı ve Setubal Sanayi Bölgesi’ne ziyaret

Öte yandan Portekiz temasları çerçevesinde, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak başkanlığındaki özel sektör heyeti Sines Limanı ve Setubal Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti.

Sines limanı hakkında yetkililerden bilgi alan Türk özel sektör heyeti, Setubal Sanayi Bölgesi’nde de ise dünyanın en büyük üretim hattına sahip fabrikalarından olan Portucel Sporcel kağıt fabrikasını ziyaret etti.

Ayrıca ziyaretler kapsamında iki ülkenin işadamları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA