TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Doğalgaz Meclisi’nde, doğalgaz kazaları için alınabilecek önlemler ele alındı


12.05.2013 / 



TOBB Türkiye Doğalgaz Meclisi Ankara’da toplandı. 2012-2013 kış sezonuna ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, meclis üyeleri, kış döneminde doğal gaza olan talepte düşüş yaşandığı ve buna bağlı olarak arz konusunda bir sıkıntı yaşanmadığına dikkati çekti. ​ ​

 

Talep düşüşünün nedenleri arasında, kış mevsiminin ılıman yaşanması, binalarda yalıtımın iyileştirilmesi ile evsel tüketimin azalması, doğal gazın elektrik üretimindeki payının önceki yıllara göre azalması sayılırken, meclisin geçen sezon kış dönemi ile ilgili düşük senaryo öngörüsünün gerçekleştiği hatırlatıldı.

-Doğalgaz Piyasası Kanunu beklentisi

Elektrik Piyasası Kanunu’nun Resmi Gazetede yayınlandığını Petrol Piyasası Kanunu’nun komisyonda görüşüldüğünü belirten meclis üyeleri, Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun da yakında ele alınacağının tahmin edildiğini belirtti. 

-Evsel kullanımdaki doğalgaz yakıtlı cihazlara ilave emniyet tedbiri

Türkiye Doğalgaz Meclisi toplantısının önemli gündem maddelerinden biri de ‘doğalgaz kazalarına ve buna bağlı zehirlenme ve ölümlere neden olan etmenlerin ve önerilerin tespit edildiği çalışma’ oldu. Kazaların ve buna bağlı zehirlenme ve ölümlerin nedenlerini üç grupta toplayan Meclis üyeleri, bunlara ilişkin bilgilendirmede bulundu.

-Kaçak nedeniyle oluşan doğalgaz kazaları

Kazaların genellikle tesisat ve cihaz bağlantı noktalarındaki kaçaklardan meydana geldiğine işaret edilen toplantıda şu ifadelere yer verildi:

 “Bunun en yoğun görüldüğü yer mutfaklarda temizlik maksadıyla sürekli hareket ettirilen fırın ve ocak bağlantılarıdır. Kaçaklara neden olan bir diğer husus da elektrik tesisatlarının topraklamalarının olmayışı ya da yetersiz oluşundan kaynaklanan elektrik arklarının doğalgaz tesisatları üzerinde delinmelere yol açıp kaçak oluşturmasıdır.  Mutfaklardaki menfezlerin kapatılmaması ve elektrik hatlarına topraklamanın yönetmeliğe uygun yapılması kaçaklardan dolayı oluşan kazaları önleyecektir.”

-Sessiz katil karbonmonoksit

“Karbon monoksit zehirlenmeleri doğalgaz kazalarının ve buna bağlı ölümlerin % 95 ‘ini teşkil etmektedir. Öyle ki sadece doğalgaz değil, kömür, lpg ve diğer katı ve sıvı yakıt türlerinin tamamında eksik veya oksijeni yetersiz yanma meydana geldiğinde karbon monoksit gazı aşırı miktarda açığa çıkar.”

-Karbonmonoksit Kaynakları

“Kombi, şofben, soba ve bacalar karbonmonoksit oluşumunda etmen olan cihazlardır. Karbonmonoksitten kaynaklı zehirlenmelerin olduğu doğalgaz kazaları incelendiğinde, vatandaşların tesisatlara izinsiz müdahale ettikleri, uygun olmayan cihaz bağlattıkları ve uygunsuz cihazları yine teknik olarak uygun olmayan bacalara bağlattıkları kazaların ekserisini  oluşturmaktadır. Ayrıca,tesisatın projeye uygun olduğu durumlarda da zaman zaman gerek bacalardan gerekse cihazların servisler tarafından devreye alınmasından sonra zamanla tesisatın ve cihazların eskimesi de kazalara yol açmaktadır.”

Doğal gaz kazalarının periyodik bakım ve muayene, firma ve ayrıca bacaların denetimi ve karbon monoksit dedektörü kullanımı ile büyük ölçüde önlenebileceğini hatırlatan meclis üyeleri, her yıl bir çok insan hayatına mal olan kazalardan korunmak amacıyla, gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çektiler.

Öte yandan bacalara, gaz hatlarına ve evsel gaz yakıtlı cihazlara üretim aşamasında doğrudan monte edilecek, algılayıcı ve akışı durdurucu teçhizatın (dedektör ve teknik emniyet cihazları) zorunlu kullanımını sağlayacak mevzuat alt yapısının oluşturulması ve ilgili kurum ve Kuruluşlara sunulması amacıyla bir çalışma başlatma kararı alındı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA