TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

"Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler şaha kalktı"


11.06.2013 / 



​ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Avrasya ve Karadeniz bölgesinin önemli iki gücü Türkiye ve Rusya'nın dayanışmasının bölgede güvenlik, istikrar, refah havzası yaratacağını kaydetti. ​

 


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) iş birliğinde düzenlenen "Rusya Federasyonu'nun Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Üyeliği: Türkiye-Rusya Ticaret ve Ekonomik İlişkilerine Etkileri" konulu konferansta konuşan Mete, yüzyılın güçleri olarak tanımlanan BRICS ülkeleri arasında yer alan Rusya Federasyonu'nun yeni atılımları sonucunda, iletişim, nükleer enerji ve diğer enerji kaynakları ile demir çelik sanayi gibi yeni iş birliği alanları ortaya çıktığını belirterek, Türkler ve Ruslar olarak yüzyıllar öncesine dayanan siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri iş birliği yapılabilecek alanların çeşitlenmesine ve derinleşmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

Mete, son 20 yıllık dönemde Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin şaha kalktığını ifade ederek, şunları söyledi: "TOBB ve DEİK olarak Rusya ile ticari ilişkilerimizin yanı sıra kurumsal ilişkilerimizi de güçlendirmeye özel önem veriyoruz. DEİK/Türk-Rus İş Konseyini destekliyoruz. Antalya'da yapılan 12. Dönem Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nda önümüzdeki beş yılda Türkiye - Rusya arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkartılması hedeflenmiştir. Türk özel sektörü olarak 100 milyar dolar ticaret hedefinin takipçisiyiz."

Mete, iki ülke arasında ulaştırma ve bankacılık hizmetlerinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini aktararak, şunları anlattı: "Rusya'nın güneyinde bir Türk lojistik bölgesi kurulması için yürütülen çalışmaların ivedilikle tamamlanmasını istiyoruz. Karayolu ile mal taşımacılığının serbestleştirilmesine ilaveten, Türk ve Rus limanları arasında yük akışında sürekliliğin sağlanabilmesi için alternatif limanların hizmete açılması gerekiyor. İki ülke arasındaki havayolu sefer sayıları karşılıklı olarak arttırılmalıdır. Varış noktalarının çeşitlendirilmesine ilişkin çalışmaların tamamlanmasının ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimize verimli etkileri olacağına inanıyoruz."

İnşaat, enerji ve turizm sektörlerinde de ilişkilerin geliştirilebileceğini belirten Mete, "Birlikte çalışabileceğimiz alanlardan belki de en kritik olanının gıda sektörüdür. Küresel piyasalarda gıda fiyatlarının artışı hepimizi ürkütüyor. İki ülke arasında gıda alanındaki iş birliğini niteliksel olarak yeni bir bakışla ele almamız gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Mete, Avrasya ve Karadeniz bölgesinin önemli iki gücü Türkiye ve Rusya'nın dayanışması bölgede güvenlik, istikrar, refah havzası yaratacağını ifade ederek, "Üye ülkeleri ile dünya ticaretinin yüzde 95'ini kapsayan DTÖ, Rusya Federasyonu'nun üyeliği sonucunda bu oranı yüzde 97'ye çıkarmıştır. Rusya, örgüt için taze kan olmuştur" dedi.

-"DTÖ kurallarını uygulamakta kararlıyız"

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Ticaret Müzakereleri Bölümü Direktörü ve Rusya'nın DTÖ'ye Katılım Başmüzakerecisi Maxim Medvedkov ise hükümet ve şirketlerin etkin bir şekilde çalışarak farklı alanlarda fırsat yaratabileceğini belirterek, "Rusya'daki işletmelere bilgi vermeye çalışıyoruz. Bu şirketler ekonomik faaliyetlerini geliştirmek istiyorlarsa onların da bu konu ile ilgili olarak yatırımların şartlarını iyi değerlendirmelerini söylüyoruz" diye konuştu.

Medvedkov, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerde olmayan enstirümanlardan faydalanılabileceğini ifade ederek, DTÖ'nün kurallarını uygulamakta kararlı olduklarını söyledi.

Konferansa, DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin ve çok sayıda davetli katıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA