TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Sürdürülebilir İstihdam İçin Küresel İttifak girişimi başlatıldı


13.06.2013 / 



​ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD) işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen “Özel Sektör ve Mesleki Eğitim-Türkiye’den Elde Edilen Dersler” konferansı 13 Haziran 2013 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. ​


TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar’ın ev sahipliğinde yapıldı. Konferansa, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, IICPSD Direktörü Dr. Simona Marinescu, BM Daimi Koordinatörü ve UNDP Daimi Temsilcisi Kamal Malhotra, Irak, Afganistan, Nijerya, Somali, Sırbistan, Türkiye ve Tacikistan’dan resmi ve özel sektör temsilcileri katıldı. Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü Başkanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Binyıl Kalkınma Hedefleri Özel Danışmanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs da interaktif yolla katılımcılara hitap ederek sorularını yanıtladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, son beş yılda dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmelere değinerek, “Dünya 1929’daki Büyük Buhran’dan sonra böylesine büyük bir ekonomik çalkantıyla ilk defa karşı karşıya kaldı. Avrupa’da işsizlik oranları daha önce görülmemiş seviyelere yükseldi. Ekonomik istikrarsızlıklar sosyal infiallere neden oldu. Bugün artık yaralarımızı sarma ve gelecekte karşımıza çıkacak olası krizlere karşı, küresel işbirlikleriyle dayanıklılığımızı artırma günüdür” ifadesini kullandı.

Yorgancılar, çözüm ararken sorunların kaynağına inerek, doğru ekonomik politikalarla büyümenin yakalanabileceğini, işsizliğin azaltılıp, krizin yarattığı olumsuz etkilerin minimuma indirileceğine dikkat çekti.

İşsizliğin yapısal bir sorun olduğu günümüzde, dünyanın pek çok yerinde mesleki eğitim ve beceri geliştirmenin üzerinde yeterince durulmadığını belirten Yorgancılar, Latin Amerika’da, Orta Doğu’da, Avrasya’da ve Afrika’da mesleki eğitimdeki boşluğun bölge ekonomilerini derinden etkilediğini söyledi. Dünya Bankası’nın yaptığı bir araştırmaya göre dünya genelinde gelir dağılımındaki eşitsizliğin her geçen gün arttığını vurgulayan Yorgancılar, “Gelir dağılımındaki adaletsizliği ortadan kaldırmak için niteliksiz kitlenin eritilmesi gerekiyor. Bu da ancak bu kitleye meslek edindirilmesi ve becerilerinin geliştirilmesiyle mümkündür” dedi.

TOBB ve UNDP’nin ekonomik kalkınma ve istikrarlı büyüme için yaratıcı çözümler sunmak maksadıyla bir araya geldiklerini dile getiren Yorgancılar, “Global Alliance’ın kurucu üyeleri olarak amacımız, genç nesillerin, kadınları ve dezavantajlı grupların özel sektör inisiyatifiyle şekillenen doğru bir mesleki eğitimden geçerek, iş hayatında yerlerini almalarıdır” ifadesini kullandı.

-Umem kamu-özel sektör-üniversite işbirliğine dayanıyor

UNDP tarafından incelenen Türkiye’deki beş mesleki eğitim projesinden üçünün TOBB ve TOBB’a bağlı oda/borsalara ait olduğunu anımsatan Yorgancılar, yerel düzeydeki meslek edindirme çalışmalarının dışında Türkiye genelindeki Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme (UMEM) projesine yönelik şu bilgiyi verdi: “Türkiye çapında TOBB, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR ve TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) işbirliğinde kapsamlı bir meslek edindirme projesi olan UMEM Beceri’10 bizim için bir yüz akı. Bu proje bir kamu-özel sektör-üniversite işbirliğidir. UMEM’in başarısının temelinde bu işbirliği yatmaktadır. Kararlar, paydaş kurumların ortak kararıyla alınmaktadır. UMEM geçmişten bu yana uygulanan diğer mesleki eğitim projelerinden farklıdır. Çünkü bu projenin merkezinde iş dünyası, oda/borsalar var.

UMEM projesinde kurslar işverenlerin ihtiyaç duyduğu meslekler doğrultusunda açılır, işverenler eğitim alacak kişileri mülakatla kendi seçer, eğitim sırasında kendi ustasını, mühendisini görevlendirebilir, yanında staj yapan kişiyi beğenirse işe alır. Yani kursiyer hem teorik eğitim hem de pratik eğitim alır, kurs sonunda iş sahibi olur.”

UMEM Beceri’10 projesi kapsamında bugüne kadar Türkiye genelinde 5063 kus açıldığını, bu kurslardan 57000 kişinin başarıyla mezun olduğunu, Nisan 2013 istihdam rakamlarına göre 35000 kişinin de iş sahibi olduğunu belirten Yorgancılar konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Bu deneyimimizi bölgemizde mesleki eğitime ihtiyaç duyan ülkelerle paylaşmak da bize büyük bir mutluluk veriyor. UMEM Beceri’10 Ocak 2012’de SESRIC’le beraber gerçekleştirdiğimiz üç günlük bir organizasyonda sekiz İslam ülkesine anlattık. Bu ülkelerin eğitim ve çalışma bakanlıklarından, özel sektöründen gelen katılımcılara projenin detaylarını aktardık. İslam Kalkınma Bankası sponsorluğunda UMEM’i Kamerun’daki paydaşlarımıza anlatarak bir yol haritası çıkardık.

TOBB camiası olarak mesleki eğitimin önemini farkındayız. Hem Türkiye’de hem de bölge coğrafyasında mesleki eğitimin özel sektöre dayalı biçimde gelişimine hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda UNDP bir partnerimiz olmasından gurur duyduğumuzu belirtirim.”

Açılış konuşmalarının ardından TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar ile IICPSD Direktörü Dr. Simona Marinescu “Sürdürülebilir İstihdam İçin Küresel İşbirliği” ortak belgesini imzalayarak, tüm kamu-özel sektör paydaşlarına ittifaka katılmaları için çağrıda bulunuldu. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA