06.03.2014 / Ankara
HABER VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin, "Yeni çatışmaya, yeni savaşlara ihtiyacımız yok" dedi.
Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Peki bugün AB, Ukrayna'ya 11 milyar avro yardım yapma kararı aldı. Bu yardımlar daha önce yapılabilir miydi? Çok daha önce yapılabilirdi. Bugün özellikle AB, üye olmak istediğimiz AB, Avrupa kurumları ve Rusya, Avrupa politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerekir. Bugün Avrupa'daki bir kriz, bir istikrarsızlık tüm dünyayı etkilemektedir. Her türlü krize, ekonomik ve mali sorunlara rağmen biz Avrupa kıtasını en demokratik, en kalkınmış, en istikrarlı ve en güvenilir kıta olarak görüyoruz. İçinde yaşadığımız kıtadan, burada bulunmaktan da her ne kadar Türkiye'nin diğer komşu bölgelerinde savaşlar, iç savaşlar, çatışmalar olsa da böylesine bir kıtada olmak bize ayrıca güven veriyor."
-Avrupa'daki gelişmeler-
ICC'nin 1. Dünya Savaşı'ndan sonra ticaretin, finansın ve yatırımların uluslararası alanda yeniden gelişmesini ve barışın tesis edilmesini sağlamak amacıyla kurulduğunu belirten Çavuşoğlu, "barışın tacirleri" olarak nitelenen ICC'nin dünya ticaretinde ve yatırımda çok önemli bir rol oynadığına işaret etti.
Avrupa'da yaşanan gelişmelere değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Bugün Avrupa'da barışın, istikrarın, ekonomik kalkınmanın ve etrafında birleştiğimiz değerlerin önündeki en büyük tehdit Avrupa'da artan ırkçılıktır, yabancı düşmanlığıdır, her türlü 'fobia'dır ve bunu sadece söylemde değil eylemde de görmeye başladık. Teröre dönüştüğünü görmeye başladık. Norveç gibi bir ülkede bile teröre dönüştüğünü, Almanya gibi demokrasinin evi olan bir ülkede Neo-nazi saldırılarına dönüştüğünü gördük. Ulusal parlamentolardaki ırkçı partilerin sandalye sayılarının artmasında gördük."
-Kıbrıs konusu-
Çavuşoğlu, ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engelin dünyanın çeşitli bölgelerindeki çatışmalar ve dondurulmuş ihtilaflar olduğunu kaydetti.
Kıbrıs soruna bu yıl kalıcı bir çözüm getirileceğine işaret eden Çavuşoğlu, bunun da Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini hızlandıracağını dile getirdi.