TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

ABD Ticaret Odası Türkiye Ofisi açıldı


18.11.2014 / İstanbul



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası Türkiye Ofisi’nin, Brüksel'deki ofisinden sonra açtığı ikinci ofis olduğunu bunun önümüzdeki dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinin, ABD’li küresel şirketler nezdinde ne kadar önemli görüldüğüne işaret ettiğini söyledi.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


ABD Ticaret Odası Bölge Ofisi, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,

ABD Ticaret Odası’nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Myron Brilliant ve ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Chuck Hunter’ın katıldığı törenle açıldı.

Törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası Ofisi’nin sadece Türkiye değil bölgedeki diğer ülkeleri de hizmet alanına dâhil edeceğini belirterek, “Bu ofis, ABD Ticaret Odasının Brüksel'deki ofisinden sonra açtığı ikinci ofistir. Sadece bu bile önümüzdeki dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinin, ABD’li küresel şirketler nezdinde ne kadar önemli görüldüğüne işarettir” dedi.

 

Türk-Amerikan ilişkilerinin ekonomik boyutunun her zaman öncelikleri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bu yöndeki ihtiyacı 2001 yılından beri sürekli olarak vurguluyoruz. İkili ticaret ve yatırım ilişkilerinin kapsamını genişletmek ve iş hacmini büyütmek istiyoruz. İlişkileri inovatif adımlarla derinleştirmek istiyoruz. Aynı zamanda, başta bölgemiz olmak üzere, üçüncü ülkelerde yeteneklerimizi birleştirmek istiyoruz. Kısaca, ülkelerimizin liderlerinin tanımladığı model ortaklığın iktisadi boyutunu kuvvetlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bu doğrultuda, TOBB ve ABD Ticaret Odası’nın, son iki yılda birlikte somut adımlar atmaya başladığını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Türkiye'deki yatırım ortamını, yatırım fırsatlarını ABD firmalarına anlattık. Aynı şekilde, ABD'nin değişik eyaletlerindeki iş yapma fırsatlarını bizim firmalarımıza anlattık. ABD'den Türkiye'ye çok sayıda üst düzey ABD firması yöneticilerini getirdik. Dolayısıyla, 2012 yılı Aralık ayında imzaladığımız mutabakat zaptı kapsamını aşan çok sayında ortak faaliyet gerçekleştirdik.

 

Bu faaliyetleri, Türkiye ve ABD'de başkentlerinin dışına taşıdık. ABD'yi eyalet eyalet ele alarak çalıştık. Ankara, İstanbul, New York, Atlanta, Washington, San Fransisco, Los Angeles, Seatle, Chicago ve Ürdün'de ortak etkinlikler düzenledik.

 

İş dünyamızın gündeminde olan TTIP konusunda birlikte çalışıyoruz. Türkiye için hayati önemi olan AB-ABD Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşmasını ikili ilişkilerimiz için fırsata nasıl dönüştürebileceğimiz konusunda birlikte çalışıyoruz.

 

Orta Doğu Ticaret Merkezi Teknoloji toplantısını yarın yine İstanbul'da düzenliyoruz. ABD, Türkiye ve bölgemizdeki ülkelerden çok sayıda temsilci iki gün boyunca, teknoloji alanındaki işbirliğini tartışacak”.

 

-“Çalışmalarımız, İş dünyasına dönük ve iş odaklıdır”

 

Bugünkü açılış ve imza töreninin, son iki yılda başardıklarının üzerine inşa edildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, etkinliklere katıldığı için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a teşekkür ederek, Türk özel sektörü adına bundan sonraki süreçte de destek vermesini istedi.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk-Amerikan ilişkilerinde çok sayıda resmi platformun olduğuna değinerek, kamu kurumlarının muhtelif vesilelerle bir araya geldiğini, iktisadi konular dahil, her türlü konunun gündeme getirildiğini söyledi.

 

TOBB ve ABD Ticaret Odasının tesis etmiş olduğu bu işbirliği çerçevesinin, tümüyle özel sektör kuruluşlarının girişimi olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Kendi ülkelerinde en güçlü iki muadil iş dünyası kuruluşunun ortak çabasıdır. Çalışmalarımız, İş dünyasına dönük ve iş odaklıdır.

 

ABD Ticaret Odasının İstanbul'da ofis açma fikri de bu işbirliğimiz kapsamında gelişti. İşbirliğimiz şimdi ofis açma noktasına geldi. Türkiye'deki iktisadi ve siyasi istikrar ortamından daha çok ABD firmasının istifade etmesini bekliyoruz” dedi.

 

-“ABD artık 10 bin kilometre ötede değil, İstanbul’un merkezinde olacak”

              

ABD’nin 16 trilyon dolar milli gelir ile dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Aynı zamanda 2,3 trilyon dolar ithalat ile dünyanın en büyük ikinci pazarıdır. 317 milyonluk nüfus ile de dünyanın en kalabalık 3. ülkesidir. ABD dünya ithalatının da yaklaşık yüzde 12’sini gerçekleştiriyor. Yani küresel ticaretteki her 8 doların 1’i ABD’den geliyor.

 

Peki satın alma gücü bu kadar büyük bir piyasada Türkiye ne kadar pay alıyor? Ülkemizin ABD pazarından aldığı pay yalnızca binde 3’dür ve ABD’nin ithalatında 41. sıradayız. Türk tüccarı ve sanayicisi bir türlü ABD pazarına erişememiştir. İşte bu sorunu da çözmek yolunda, bugün önemli bir adım atıyoruz. ABD artık 10 bin kilometre ötede değil, İstanbul’un merkezinde olacak.

 

Eksikliğini gördüğümüz bir diğer konu, ABD’den gelen doğrudan yatırımların son derece düşük kalışıdır. Bu yıl ilk 9 ayda Türkiye’ye 5,6 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye geldi. ABD’nin payı sadece 160 milyon dolar. Yani binde 3.

 

Bu ofis, Türkiye’nin ABD’li küresel şirketlerin yatırım radarına girmesini de sağlayacaktır. ABD Ticaret Odası ofisi sadece Türkiye için değil bölgemizdeki diğer ülkeleri de hizmet alanına dâhil edecek.

 

Bu ofis, ABD Ticaret Odasının Brüksel'deki ofisinden sonra açtığı ikinci ofistir. Sadece bu bile önümüzdeki dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinin, ABD’li küresel şirketler nezdinde ne kadar önemli görüldüğüne işarettir.

 

AB ile ABD arasındaki TTIP müzakerelerinde Türkiye’nin de yer almasına yönelik olarak ABD nezdinde yapacağımız lobi çalışmalarında da bu ofis bizlere büyük fayda sağlayacak”. 

 

-“İlişkilerimiz sınıf atlayacak”

 

Türk-Amerikan işbirliğinin bugün daha da önemli olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerinin, Türkiye ekonomisinin teknolojik altyapısının güçlendirilmesi ve bu çerçevede ortaya çıkacak niteliksel dönüşüm için çok önemlidir olduğunu söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası-TOBB işbirliğinin bu çerçevede önem kazandığını dile getirerek, bu çerçevede birlikte hazırladıkları raporu da yakında tartışmaya sunacaklarını bildirdi.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı için ciddi bir vizyon geliştirildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “ekonomide, sosyal hayatta, eğitimde, kültür ve sanatta önemli hedefler belirlendi. Bu hedeflerin başarılması sürecinde, ABD iş dünyası için ciddi fırsatlar var. Bu fırsatlardan istifade edilmesi, ikili ekonomik ilişkilerimizi bir üst düzeye taşıyacaktır. İlişkilerimiz sınıf atlayacaktır. Birlikte çalışmak ve bunu başarmak istiyoruz” dedi.


-Kalkınma Bakanı Yılmaz

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, ofis açılışının iki ülke arasında yeni işbirliği fırsatları doğuracağını belirterek, Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) dışında kalamayacağını ifade etti.

 

Yılmaz, ABD'nin dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu vurgulayarak, "Amerika 16 trilyon doların üzerinde bir büyüklük ifade ediyor. Bugün Türkiye ekonomisi son 10 yılda çok büyüdü, geçen yıl itibarıyla 820 milyar dolarlık bir hacme ulaştı ama ABD bunun 20 misli bir büyüklüğe sahip. Dolayısıyla bu büyük pazara Türkiye olarak çok daha fazla erişmemiz gerekiyor. Karşılıklı olarak ticareti, yatırımları her alanda hareketliliği artırmamız gerekiyor" dedi.

 

ABD Ticaret Odası Türkiye Ofisinin farklı bir iradenin gelişimine kanıt olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları söyledi: "Bu ortaklığın bir tarafında Türk iş dünyasının en büyük organizasyonu, 1,5 milyon üyesiyle TOBB var. Diğer tarafta da ABD Ticaret Odası var. Gönüllülük esasına göre organize olduğu halde 3 milyon civarında üyesi olan bir yapıdan söz ediyoruz.

 

İki büyük gücün bugün bir araya gelmiş olması, her iki ülkede ekonomik ticari ilişkilerimizi çok daha üst düzeylere çıkarmak iradesinin son derece somut bir göstergesidir. ABD ile AB arasında yeni nesil bir serbest ticaret anlaşması müzakere ediliyor ve bu önümüzdeki yıllarda sonuçlandırılacak. Türkiye olarak bizim bunun dışında kalmamız düşünülemez. Avrupa'yla ilişkilerimiz bakımından da Amerika'yla ilişkilerimiz bakımından da Türkiye mutlaka bu ortaklığın bir tarafı olmak durumunda.

 

Aksi takdirde gerçekten çok farklı değerlendirmeler yapmak durumundayız. Bu konuda en önemli müttefikimiz de bana göre Amerikan iş dünyasıdır. Ticareti bilen, ticaretin önemini bilen, Türkiye'nin rolünü en iyi bir şekilde reel olarak görebilen Amerikan iş dünyasının bu anlamda en önemli müttefikimiz olduğunu düşünüyorum. Amerikan ticaret odasının bugüne kadar önemli destekleri oldu, kamuya açık bir şekilde de desteklerini ifade ettiler. Bundan sonra da bu çalışmalarımıza desteklerinin artarak devam etmesini özellikle temenni ettiğimi belirtmek isterim. Bu konuda ekonomik ilişkiler, ticari ilişkiler gerçekten siyasetin de zeminini oluşturuyor, güçlendiriyor."

 

-"Amerika'yla sağlık turizmini geliştirmek istiyoruz"

 

Türkiye ve ABD'nin coğrafi konumları ve geçmişleri nedeniyle uzun soluklu işbirliklerine uygun olduğunu anlatan Yılmaz, ortaya konulan iradenin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

 

Türkiye'nin kriz yönetiminde dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan Yılmaz, ülkede artan altyapı yatırımlarının da etkisiyle yabancı yatırımcılar ve uzun vadeli işbirlikleri için ideal bir zemin hazırlandığını belirtti.

 

ABD'nin Türkiye'ye doğrudan yatırımlarının yılın ilk 9 ayında düşük kaldığını, bunun artması gerektiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "1975-2001 döneminde Türkiye'ye doğrudan gelen sermaye 14 milyar dolar düzeyinde kaldı. 2002-2013 arasında bu rakam 137 milyar dolara ulaştı. Bu yıl eylül ayı itibarıyla da 9 milyar dolarlık bir sermaye girişi söz konusu. Ancak burada yine ABD'nin durumuna baktığımızda 3. sırada olduğunu görüyoruz. 3. sıra ticarete göre daha iyi ama elbette yeterli değil. Daha fazlasını mutlaka görmek istiyoruz. İş dünyalarımızın bölgesel perspektif içinde 3. ülkelerde ortak gerçekleştirilecek projeler de yine önümüzde potansiyel olarak duruyor. Sadece mal ticareti değil, hizmet ticareti de çok önemli. ABD'nin hizmetlerde de çok ileri bir ülke olduğunu biliyoruz. Biz de Türkiye olarak bu alanda iddialı hedefler ortaya koyuyoruz. Sadece turizm değil, bir taraftan eğitim anlamında daha fazla öğrenciyi Türkiye'ye çekmek istiyoruz. Sağlık alanında daha fazla hastayı Türkiye'de misafir etmek, sağlık turizmini geliştirmek istiyoruz."


-Myron Brilliant

 

ABD Ticaret Odası'nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Myron Brilliant da, Türkiye'nin kendileri için her zaman çok önemli olduğunu belirterek, "Türkiye bugün kendisiyle kurmak istediğimiz bölgesel bazlı ortaklığın temellerini atıyor" dedi.

 

Brilliant, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun son 2 yıldır Türkiye'deki mevcudiyetlerini artırmalarını gerektiğini söylediğini aktararak, "Bundan sonra buradayız ve burada kalmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

ABD Ticaret Odası olarak yaptıkları çalışmaların dünya çapında çok önemli noktada olduğuna işaret eden Brilliant, TOBB ile ABD Ticaret Odası arasındaki mutabakat zaptının her iki ülkeye de çok büyük avantajlar sağlayacağını söyledi.

 

Dünya çapında ikinci bölgesel ofislerini İstanbul'da açtıklarını vurgulayan Brilliant, "Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi birçok yerde iş yaparken ikinci ofisi açmak için Türkiye'yi seçtik. Bu seçim, bizim için büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

 

Brilliant, Söz konusu mutabakat zaptıyla birlikte TOBB'la olan iş birliğini de derinleştirmeye devam edeceklerini belirterek, "Türkiye bir bölgeden çok daha fazlasını temsil ediyor. Türkiye birçok bölgenin üssü. Artık Türk-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor" ifadelerini kullandı.

 

-Charles Hunter

 

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter ise, bu ofisin açılmasını çok önemli bir adım olarak nitelendirerek, ofisin bölgesel barış ve refahın tahsis edilmesine katkı sağlayacağının altını çizdi. Özel sektör ve iş dünyası ortaklıklarının desteklenmesi gerektiğine işaret eden Hunter, iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok daha büyümesini istediklerini belirtti.


 

-TOBB-ABD Ticaret Odası İşbirliği Protokolü imzalandı

 

ABD Ticaret Odası Ofisi açılışı sonrasında, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ABD Ticaret Odası’nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Myron Brilliant tarafından TOBB-ABD Ticaret Odası İşbirliği Protokolü imzalandı. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA