TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu, Kütahya TSO Meclis Üyeleriyle buluştu


20.01.2018 / Kütahya



Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleriyle bir araya gelen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kütahya ve Afyonkarahisar oda/borsa başkanlarının bir arada olduğuna dikkat çekerek, “Bu birliktelikten dolayı hepinizi kutluyorum. Kalkınma ve bereket bu birliktelikten doğuyor” dedi.​

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin üzerinde kara bulutlar dolaşırken Nafi Güral ve ailesi tarafından yapılan yatırımın temelini attıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, bu yatırımın anlamının çok büyük olduğunu, bunun her babayiğidin harcı olmadığını belirtti.

 

Hisarcıklıoğlu, krizlerin fırsatları da peşinden getirdiğini söyledi. 2017 yılının beklentilerinden iyi geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “İlk 9 ayda % 7,4 büyüdük. Bu özel sektör eliyle oldu. Sanayideki büyüme geçen yılın 3 katı. Son çeyrekte yatırımlarda da hızlı artış yakalandı. İhracat 160 milyar dolar sınırına dayandı. Turizmdeki düşüş toparlandı. Tekrar 30 milyonun üzerine çıktı. Bütün bu başarı hikayesinin ardında fitili Oda-Borsalar olarak siz ateşlediniz”

 

2017 yılının başında piyasada para olmadığını, ekonominin durduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Piyasanın önünü açmak için piyasaya para aktarmak lazımdı. 365 oda-borsanın neredeyse tamamı, üyelerinden topladıkları aidatları bir havuzda topladı. Üyelerimize nefes kredisi sağladık. Oda-borsalar ne iş yapıyor? diye soruyorlar. TOBB ve oda/borsalar, üyemize ucuz kredi sağlayan kuruluşlarız. Hükümetimizden KOSGEB’in faizsiz kredisinden istiyoruz dedik. 1 yıl ödemesiz 3 yıl vadeli kredi çıkardık. 290 firmamız bu faizsiz krediden faydalandı. Daha sonra Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla kefalet verme miktarının artırılması talebimizi de kabul ettiler. Bu üç mekanizma vasıtasıyla toplamda tüm Türkiye’de 680 bin üyemize ulaştık. Türkiye’deki üyelerimizin yüzde 68’ine ulaştık. Kütahya’daki her üyemizden 2’sine kefil olduk. Bu sayede piyasa dönmeye başladı. İşte yüzde 7,4 lik büyümenin arkasında bunlar var” dedi.

Hisarcıklıoğlu, karekodlu çek ile Türkiye’de geçen yıl karşılıksız çek oranının yüzde 44, Kütahya’da yüzde 46 azaldığını söyledi.

 

TOBB Başkanı, oda/borsaların işinin proje ve fikir üreterek, hükümete götürmek ve bunu kabul ettirmek ve böylece özel sektörün önünü açmak olduğunu vurguladı.

 

Ağustos ayında devrim niteliğinde bir kanun çıkarıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Sanayi üretim reform paketi ile iş adamlarımıza bir sürü menfaatler çıktı. Elektrikteki TRT payı bitti. OSB emlak vergisi, damga vergisi kalktı. Yılda ödediğimiz 1 milyarlık yük kalktı üzerimizden. Üyelerimizin 1 milyon yaşayan üyemizin ödediği aidat bunun 4’te birinden daha az. Ticarette bire 4 kazanç yok. 50 kişinin altında adam çalıştıran işletmelerde iş güvenliği uzmanı zorunluluğunu ertelettik. İşçilerimizle mahkemelerdeki kaybımız vardı. Mahkemelerde yüzde 99,2 sini kaybediyorduk. Bu kapsamda da proje ürettik. Arabuluculuk mekanizması devreye girdi. Arabulucu ile iş çözümleniyor” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, devlete 2 söz verdiklerini belirterek, birinin İstihdam Seferberliği olduğunu ve bu istihdam teşvikleri sonucunda 2017’de 1,5 milyon ilave istihdam sağladıklarını, ikincisinin ise Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi olduğunu ve TOBB’un çabalarıyla 5 babayiğit çıkardıklarını söyledi.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kütahya’ya bir okul yaptıracaklarının da müjdesini vererek, “Benden okul sözü istemiştiniz. Kütahya’da bir okul yapacağız. Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde ilçelerde başlayacağız” dedi. 


-KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Güral

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da üyelerin ve Kütahya’nın taleplerine ilişkin beklentileri dile getirdi. 

Türkiye’deki mikro ve küçük işletmelerin, büyütülerek ve geliştirilerek, orta ve büyük işletmeler haline getirilmesinin gerekli olduğunu ifade eden Güral, ekonomik kalkınma açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. 

Güral, bu konuda TOBB’dan destek beklendiğini vurguladı. 

Nafi Güral, Kütahya için KUTSO tarafından yürütülen çalışmalar arasındaki, şehre ikinci bir üniversite olarak TOBB ETÜ Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu’nun kazandırılması, serbest bölge kurulması, yeni yatırımlar için yüksek yatırım avantajlarına sahip olması konularında bilgi sundu. 

Yürütülen bu çalışmalardaki TOBB desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Güral, bu desteğin devam edeceğine olan inancı vurguladı. 

Şehrin geliştirilmesi yönündeki başlıca unsurun, altı faktörün işbirliği olduğunu söyleyen Nafi Güral, bu altı faktörün, halk, sivil toplum kuruluşları, üniversite, yerel yönetimler, siyaset, basın olduğunu belirterek, Kütahya’da bu işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.  

-KUTSO Meclis Başkanı Özotraç

KUTSO Meclis Başkanı İsmet Özotraç ise Kütahya’daki yatırımlara ve organize sanayi bölgelerindeki gelişmelere ilişkin bilgi paylaştı. 

Zafer Bölgesel Havalimanı’ndan, Trabzon, Şanlıurfa, Gaziantep, Van, Diyarbakır, Erzurum gibi iller başta olmak üzere, farklı iller ve bölgeler arasında karşılıklı sefer düzenlenmesi talebini dile getiren Özotraç, iller arasındaki iletişim ve işbirliğini geliştirerek, turizm açısından da önem arz eden bu talebin gerçekleşmesi yönünde, devlet erkânı nezdinde, TOBB’un desteğinin beklendiğini ifade etti.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA