TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Görevimiz, üyemizin sıkıntılarını ve önerilerini bürokratlara ve hükümete iletmek”


21.10.2019 / Düzce



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Düzce Üniversitesi Teknopark’ta düzenlenen Sanayiciler ve İş İnsanları ile Buluşma’sına katıldı.​
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Düzce TSO ve Düzce TB’nin akredite oda/borsa olduklarını, üyelerine Avrupa standardında 5 yıldızlı hizmet sunduklarını söyledi. 

TOBB Başkanı, Düzce TSO ve TB’nin emekleri ve çalışmaları sonucunda, Düzce’de önceden 1 olan organize sanayi bölgesi sayısının 5’e çıktığını, Düzce’nin ürünlerinin 124 ülkeye ihraç edilir noktaya geldiğini anlattı.

Zor bir dönemden geçtiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Sizler de zaten içinde yaşıyorsunuz. Bizim asli görevimiz, camiamızın, üyemizin bu sıkıntılarını, önerilerini toplayıp, bunları bürokratlara ve hükümete iletmek. Sizlerin bize gönderdiği taleplerin pek çoğu da hayata geçti” dedi.

Sadece son birkaç ay içinde gerçekleşen talepleri paylaşan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “En büyük şikâyetimiz bankalardandı. Sizlerin talebi ve hükümetimizin aldığı inisiyatifle, kamu bankaları burada devreye girdi. Hem faizleri bir miktar düşürdüler. Hem de yeni kredi vermeye başladılar. Bu konuda ikinci şikâyetimiz, yüksek POS komisyonlarıydı. Son 1 yıldır her yerde bunu vurguladık. Nihayet bu konuda da adım atılmasını sağladık. POS komisyonları için yüzde 1,60’lık üst sınır getirildi. Çek-Senet tahsilatı önemli bir diğer sıkıntıydı. Çeklere kare kodlu sistemi getirmiştik. Şimdi senetlerde de benzer bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Yine uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir konu vardı. Ticaret alacak sigortası. Halkbankası ve Halk Sigorta bu işin başını çekti. Kredi yapılandırma işi bir türlü işlemiyordu. 25 milyon lira ve üzeri kredi borcu bulunanlar için yeni bir uygulama başlatıldı. Küçük ölçekli şirketlerin de buna eklenmesini istedik. Bunun da hayata geçmesini bekliyoruz. 

Kamuda bekleyen alacaklarımız, çok önemli bir sıkıntıydı. Bu ödemelere ne kadar çok ihtiyaç olduğunu hep anlattık. Temmuz ayında Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesi Hazine’ye aktarılınca, özel sektöre olan gecikmiş borçların bir kısmı, buradan ödendi. Bir miktar rahatlama sağlandı. Bunları da takip ediyoruz. Mesleki Eğitim konusu camiamız için çok önemliydi. İş dünyası olarak, her zaman şikayet ettiğimiz bir konu da, yargı sisteminin yavaş işlemesiydi. Burada alternatif çözümlerin devreye girmesini sağladık. Arabuluculuk sistemi başlatıldı. Önce iş-işveren uyuşmazlıklarında, sonra ticari davalarda zorunlu hale getirildi. Şu ana kadar buraya başvuruların yüzde 65'i anlaşmayla sonuçlandı. Eskiden yıllar süren davalar, günler-haftalar içinde sonuçlanıyor. Ticari uyuşmazlıklarda, TOBB tahkimi kullanın. Çok daha ucuz ve çok daha hızlı sonuç alıyorsunuz. Son olarak bir de, Mesleki Yeterlilik Belgesi konusu var. Tehlikeli" ve "çok tehlikeli" gruplardaki 143 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu. Bu mesleklerde, belgesiz işçi çalıştıran işverenlere yüksek para cezası uygulanacak. TOBB bünyesinde, MEYBEM - Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezlerini kurduk. Mesleki yeterlilik sınavının, işverene veya sınava girecek kişiye hiçbir maliyeti yok. Devlet karşılıyor. Ayrıca belgeli kişi çalıştıran işverenler, 4 yıla kadar varabilen süreyle, SGK işveren payı ödemiyor. Yani SGK maliyetiniz, bir anda yarı yarıya azalıyor”.

TOBB Başkanı, elektrik zamları, e-hacizler, KOSGEB gibi teşviklerin aksaması, özel bankaların çıkardığı zorluklar, kıdem tazminat yükü gibi takip ettikleri daha pek çok konu olduğunu ve bu konuları da her fırsatta bakanlara anlattıklarını söyledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA