TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Gaziantep Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı


11.12.2019 / Gaziantep



Gaziantep Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Açılışı’na katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk isteminin önemini vurgularken, “Biz Oda-Borsa camiası olarak her türlü desteği veriyoruz. İş dünyasında yaygınlaşması için büyük gayret sarf ediyoruz. Odalarımızda, Arabuluculuk ve Tahkim Merkezleri açıyoruz. Böylece iş dünyamız, hem daha hızlı, hem de daha ucuza, anlaşmazlıklarını çözmüş olacak.” dedi.​

Gaziantep’teki Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin açılışı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Tuncay Yıldırım’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Gaziantep’in Güneydoğu Anadolu’nun yıldızı olduğuna işaret ederek, “Gaziantep’in Türkiye ekonomisine katkıları takdire şayandır. Türk iş dünyasının başkanı olarak da Gaziantep’in başarısıyla, Gaziantep’in yıldızı olan girişimcilerimizle gurur duyuyorum. Bu yıldız girişimcilerimize en iyi şekilde hizmet eden Gaziantep’teki tüm Oda ve Borsalarımızla iftihar ediyorum.  Şu an içinde olduğumuz Gaziantep Ticaret Odamızı da başarılı çalışmaları, örnek projeleri ve aldığı ödüllerden dolayı yürekten kutluyorum” dedi.

 

Suriyeli üyeler için kurmuş oldukları Suriye Masası projesi için, ICC’de tüm dünya Odaları arasında ödül almış, ismini tüm dünyaya duyurmuş bir Gaziantep Ticaret Odası’nın car olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Yine geçtiğimiz günlerde EFQM ödülü yani “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Belgesi” alan 3. Odamız, ancak daha da önemlisi bu ödülü alan ilk Ticaret Odamız oldu. GETHAM, GTO Suriye Masası, GTO Akademi ve Mesleki Yeterlilik Merkezi gibi örnek projeleriyle üyesinin 120 yıldır hizmetinde olan Gaziantep Ticaret Odamızı tebrik ediyorum. Tuncay Kardeşimle, TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu’nda ve Ticaret Odaları Konseyinde birlikte çalışıyoruz, tecrübelerinden yararlanıyoruz. Başkanımız Tuncay kardeşime, Meclis Başkanımız Hilmi kardeşime, meclis üyelerimize, genel sekreterimize ve tüm çalışma arkadaşlarıma özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

-Yargıda önemli reformlara imza atıldı

 

İş dünyası olarak, her zaman şikâyet ettikleri konuların başında, aşırı dosya yükü sebebiyle, yargı sisteminin yavaş işlemesinin geldiğine değinen Hisarcıklıoğlu, ortalama bir davanın 2 yıl ilk derece, sonra bir 2 yıl daha ikinci derece mahkemede kaldığını hatırlattı. Adalet Bakanı Gül’ün, burada önemli yapısal reformlara imza attığını dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Alternatif çözüm yollarının devreye girmesini sağladı. Arabuluculuk sistemini ülkemizde başlattı. Esasında, biz millet olarak, bu konuya yabancı değiliz. Asırlar önce bizim ecdadımız, bunu uygulamaya başlamıştı. Oda-Borsa Camiamızın temelini oluşturan Ahilikte, ticari ihtilafları Ahiler çözerdi. Sonra biz bunu unuttuk, Avrupa bizden alıp geliştirdi. Sağ olsun Abdülhamit Gül Bakanımız, bu işe sahip çıktı. Önce iş-işveren uyuşmazlıklarında, sonra ticari davalarda, arabuluculuk zorunlu hale getirildi.”

 

-Arabuluculuk sistemini kullanım artıyor

 

Arabuluculuk sistemi kullanımının her geçen gün arttığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, 6 yılda buraya gelen dosya sayısının 1 milyona ulaştığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, iş dünyamız için önem taşıyan, çalışma hayatına ilişkin konulardaki başvuru sayısının 800 bini geçtiğini açıklarken, bunların %70’inin de anlaşmayla sonuçlandığını anlattı. “Eskiden yıllar süren davalar, günler-haftalar içinde bitti” diyen Hisarcıklıoğlu adalete erişimin hızlandığını bildirdi..

 

TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Bu aynı zamanda, bir kazan-kazan yöntemi. Zira insanlar, zaman kaybından ve maddi anlamda kendilerini yıpratan uzun süreçten, yargı sistemimizse önemli bir iş yükünden kurtuldu. Böylece mağduriyetler azaldı, adalet duygusu güçlendi. Dolayısıyla arabuluculuk, toplumsal barışa da katkı sağaldı. Uygulamadaki tüm bu güzel sonuçlar, yapılan reformun doğru ve yerinde bir adım olduğunu gösteriyor.

 

Hukuk sistemi, sadece devletin değil, ekonominin de temel direği. Hukuk güçlü olursa, insanların birbirine, kurumlara ve sisteme olan güveni artar. Adalet ve güven duygusu bir ülkede güçlüyse, o ülkenin ekonomisi de güçlü olur. Esasında bizim kültürümüzde de, inancımızda da, hukukun yeri zaten çok önemli. Mülkün temelinde Adaletin olduğuna inanan bir milletiz. Ayrıca çok beğendiğim bir söz var. Adalet, kutup yıldızı gibidir, yerinde durur. Geri kalan her şey onun etrafında döner. İşte bu yüzden, adalet terazisinin dengesini korumalıyız.

Etkin, hızlı ve sağlıklı çalışması için gereken her adımı atmalıyız. Hukuk sistemimizi daha sağlıklı ve daha iyi işler hale getirme konusunda ne kadar başarılı olursak, ülkemiz ve ekonomimiz o kadar güçlü hale gelir.”

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA