03.10.2011 /
Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) VII. Toplantısı TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantının açış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş, Türkiye’nin artık orta gelir düzeyinden yüksek gelir düzeyine çıkmak zorunda olduğunu vurguladı. Türkiye’nin çok yol katettiğini anlatan Yalçıntaş, bölgenin sanayi devi haline geldiğimizi ifade etti.
Yalçıntaş, “Artık sanayi devi olmaktan, yüksek teknolojili ürünlerin merkezi olmaya geçmemiz lazım” diye konuştu. ABD’nin Türkiye’nin 60 yıllık müttefiki olduğunu hatırlatan Murat Yalçıntaş, “60 yıllık müttefikiz ama biz hala ABD pazarına girmekten söz ediyorsak burada bazı eksiklikler var demektir” ifadesini kullandı.
Türk girişimcilerin ABD’deki 50 eyalatin yalnızca 3-4 tanesine girebildiğini bildiren Yalçıntaş, ABD’ye yapılan ihracatın uzun zamandır aynı seviyede kaldığını belirterek, bu durumun acilen düzeltilmesi gerektiği üzerinde durdu. Yalçıntaş, “Bu bizim açımızdan başarılı bir resim değil” dedi.
-“Türkiye’nin küresel fırsatları gören girişimcileri var”
Türkiye’nin petrolü, doğalgazı olmadığını ancak küresel fırsatları görebilen, iyi yetişmiş girişimcileri bulunduğunu açıklayan Yalçıntaş,Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Bunun için geliştirilen ‘Küresel Girişimcilik Programı’ ve ‘ Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklıklar’ isimli projelerden çok ümitli olduğunu anlatan Yalçıntaş, kurulması halinde Türk-Amerikan Sanayi Araştırma ve Geliştirme Vakfı’nın da teknolojik ürünler üretilmesi hususunda önemli açılımlar sağlayabileceğini kaydetti.
-ABD’li Müsteşar Yardımcısı Fernandez
ABD Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Enerji ve İş Dünyasından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez ise konuşmasında ABD Başkanı Obama’nın 2009 yılında ikili ilişkilerin stratejik bir noktaya çekilmesini istediğini hatırlatarak, Türkiye’nin çok dinamik bir ülke olduğundan söz etti. Ticaret anlamında son bir iki yılda iyi bir performans sergilendiğini ancak halen çok düşük rakamlarda bulunulduğunu dile getiren Fernandez, “Neden Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmeye önem veriyorsunuz? Diyorlar. Onlara bir fırsatı gördüğünüz zaman onu kaçırmamalısınız diyorum. Harika bir pazar. Dünyanın bu bölgesiyle önemli ilişkileri var. Türkiye G-20 kapsamında da bizim için çok önemli bir ülke” diye konuştu.
Konuşmaların ardından TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da ‘İpek Yolu’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Toplantı konukların söz alması ve karşılıklı görüş alışverişinin ardından sona erdi.