22.03.2016 / Ankara
Akbal, ziyaretler sırasında Türkiye Doğal Gaz Meclisi çalışmalarının ilgili makamlara aktarıldığını, genel piyasa uygulamaları ve piyasa ile ilgili Meclisin beklentileri hakkında istişarede bulunulduğunu belirtti.
-Meclis Komite Çalışmaları
Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan da, Mevzuat Komitesi çalışmaları hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi. Elektrik üretiminde doğal gaz kullanımının, toplam doğal gaz tüketimine etkisi konusunda hazırlanmakta olan çalışmadan bahsetti.
Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Eyüp Aratay ise Teknik Komite tarafından yürütülen teknik mevzuat ve standart çalışmalardan bahsettikten sonra bu kapsamda TSE ile yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
-Geleceğin alternatif yakıtı LNG
Toplantıda, SSDGD (Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gaz Derneği) temsilcisi Can Toydemir de taşımacılıkta yeni bir yakıt olarak yaygınlaşmakta olan sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) kara ve deniz taşıtlarında kullanımına ilişkin bir sunum yaptı. Meclis üyeleri, global ölçekte ve ülkemizde LNG’nin araçlarda yakıt olarak kullanılmasını değerlendirme fırsatı buldu.
-Doğal Gaz Meclisi’nden Türkiye’nin Ticari Hub hedefine destek
Toplantıda, Türkiye Doğalgaz Meclisi, bölgenin ticaret merkezi olabilme iddiasını hayata geçirebilmek için Türkiye’nin gerekli altyapı çalışmalarını hızlandırması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.
Petform Gaz Grubu Başkanı Rıdvan Uçar, geçtiğimiz yıllarda başlayan tartışmalarla “transit” veya “ticari” hub olma hedefini belirlemeye yardımcı olmak amacıyla konuyu tüm boyutlarıyla ele alan ve tartışılmasına imkan veren bir sunum gerçekleştirdi.
Uçar, sunumda, Türkiye ve AB ülkelerinin enerji tüketim miktarları, Avrupa Enerji Ticareti Federasyonu (EFET)’in AB Ticari Hub Gelişimi Değerlendirme raporu ile kıyaslayarak, Türkiye’nin sahip olduğu avantaj ve dezavantajları anlattı.
Uçar, Ticaret merkezi olabilmek için ticari, hukuki ve teknik alt yapı ile arz esnekliğine bağlı olarak fiyat çeşitliliğine ihtiyaç olduğunu, bu doğrultuda rekabete imkan tanıyan bir yapıya ve pazar kültürüne ihtiyaç olduğunu, Türkiye’nin açıkça ticaret merkezi olma yönünde kararlılıkla çalışması gerektiğini söyledi.
Sunumun ardından Türkiye’nin nasıl bir Hub olması gerektiğini tartışan sektör meclisi üyeleri, refah seviyesini yükseltmek için bu pazarda seyirci değil, oyuncu olmak gerektiğini savundular.
Büyük üretim ülkeleri ile büyük tüketim ülkeleri arasında bir ticaret merkezi haline gelmenin önemi üzerinde duran sektör temsilcileri, Türkiye’nin güvenli ve güçlü bir gelecek için bu hedefe sarılması gerektiğinde birleştiler.
Güncel gelişmelerin de gündeme getirildiği toplantıda, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun ihtiyaçlar ve dünyadaki dinamikler çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altı çizildi.