TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi toplandı


04.03.2016 / İstanbul



Türkiye Gıda Sanayi Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz’un ev sahipliğinde ve Meclis Başkanı Necdet Buzbaş başkanlığında, İstanbul Ticaret Borsası Hizmet Binasında toplandı.​

Kopuz açış konuşmasında, Meclis Üyelerini Borsa’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra toplantı gündem maddelerinin önemine değinerek, meclis üyelerine başarılı bir toplantı olması temennisinde bulundu.

 

Gündem maddesi kapsamında ilk olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sektörün görüşüne açılan, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nin yerine geçecek Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmelik Taslağı ile Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmelik Taslağı görüşüldü.

 

Meclis akademik danışmanı İsmail Mert, yönetmeliklerin, 29.12.2015 tarihinde görüşe açıldığını ve Bakanlığın hala değerlendirme aşamasında olduğunu belirttikten sonra, önceki etiketleme yönetmeliğinden farklı olarak ikiye ayrılan yeni etiketleme yönetmeliğinin getirdiği düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

 

Bu kapsamda; hazır ambalajlı gıdaların etiketinde enerji ve besin öğeleri miktarlarının belirtilmesinin zorunlu olması, satın alma sırasında tüketicinin gıdanın karakteri veya doğası hakkında bilgilenmesine imkân verecek Temel Görüş Alanı uygulamasının başlatılması, lokanta, restoran ve kafe gibi gıda toplu tüketim yerlerinde tüketicilere arz edilen gıdalar için; 14 grupta belirlenen alerjen maddelerin belirtilmesinin zorunlu hale getirilmesi gibi düzenlemelerin yer aldığı yeni yönetmelikler hakkında görüşler alındı.

 

Ürün etiketlerinde yer alması zorunlu hale getirilen bilgilerin bazı ürün ambalajlarıyla uyumlu olamayacağını, bunun dışında etiketteki bazı detay zorunlulukların da sektörü oldukça mağdur edebileceğine değinen üyeler, Bakanlık temsilcileri ve sektörün paydaşlarıyla geniş katılımlı bir toplantı ile yönetmeliğinin tekrar üzerinden geçirilmesinin faydalı olacağını belirtti.

 

Toplantıda ayrıca; Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Mevzuatı görülmüş, özellikle tavukçuluk sektöründe faaliyet gösteren meclis üyeleri; şuana kadar sadece yem amaçlı kullanılmak üzere 7 soya ve 25 mısır çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşide onay verildiğini, ancak AB'de onaylı toplam 59 gen bulunduğunu belirterek; besicilikte en büyük maliyeti oluşturan yemin, girişinin kolaylaşması ve maliyetinin düşmesi için başvurusu yapılan daha fazla gene onay çıkmasını beklediklerini ifade etti.

 

Bunun yanında; GDO bulaşanıyla ilgili yaşadıkları sıkıntıya değinen üyeler; GDO’lu olmayan gıda ürünlerinde rüzgâr, polen ya da taşıma nedeniyle GDO bulaşığı çıkabildiğini, ülkemizde yasa gereği binde bir oranında bile bulaşı tespit edildiğinde ürünün “GDO”lu kabul edildiğini, bu durumun üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade ettiler.

 

Üyeler, Türkiye’de yemde hiçbir şekilde GDO kullanılmadığını ve bunu desteklediklerini ancak; bulaşıdan kaynaklı GDO damgası almamak için AB’deki gibi GDO bulaşı limiti belirlenmesini talep etti.

 

Toplantıda ayrıca; sektörün karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan ve üreticiyi olduğu gibi tüketiciyi de etkileyen gıda ürünleri ile ilgili medyada yanlış bilgilendirmelerin önlenmesine yönelik değerlendirmeler alındı.

 

Mekanik ayrılmış et(MAE veya MDM) ürünlerinin kullanımının yasaklanmasına ilişkin uygulamanın da görüşüldüğü toplantıda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tarafından Hazırlanan “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile “Perakendeciler Konseyi Yönetmelik Taslağı” değerlendirildi.

 

Toplantıda son olarak Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) görüşülerek, TOBB Global Standartlar(GS1) Müdürlüğü tarafından GS1 ve TOBB Senkron Veri Havuzu hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA