13.04.2016 / Edirne
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın katılımları ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik, TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan’ın konuşması ile başladı.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay konuşmasına, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, İtalya’da yapılan Eurochambers Başkan Divanı toplantısı nedeniyle katılamadığını, kadın girişimcilere selam söylediğini iletti.
TOBB olarak girişimcilik konusunu, özellikle kadın girişimciliği konusunu çok önemsediklerini belirten Günay, “Birinci sebebi, ülkelerin, milletlerin zenginleşebilmesinin artık tek bir yolu var. O da özel sektörün gelişmesi, girişimci sayısının artması. Rakamlar da bunu doğruluyor. Şu anda dünyanın en zengin 20 ülkesi, aynı zamanda en girişimci 20 ülkesi.
İkinci sebebi ise, İşsizliğin tek çözümü girişimcilik. Türkiye’de her yıl 900 bin genç istihdam piyasasına giriyor. Yani her yıl en az 900 bin gence yeni iş bulmamız lazım. İşte bu yüzden girişimcilik önemli. Çünkü Türkiye’de her girişimci ortalama 10 kişiye istihdam sağlıyor. O yüzden bizim girişimci sayımızı hızla arttırmamız gerekiyor” dedi.
Günay, nüfusun yarısının kadın olmasına rağmen girişimcilerin sadece % 8’inin kadın olduğuna dikkat çekerek, “Neden böyle? Çünkü biz kadınlarımıza yıllarca ‘Sen bu işi yapamazsın!’ demişiz. Daha doğrusu ‘Sen bu işi yapma!’ demişiz. Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan TOBB olarak, Oda-Borsa camiası olarak bugüne kadar denilenin tam tersini söylüyoruz. Kadınlarımıza ‘Sen bu işi yaparsın!’ diyoruz. ‘Sen bu işi yap!’ diyoruz” şeklinde konuştu.
-Diğer konuşmalar
TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan ise “Büyük ekonomiler artık ham maddeye değil, insan kaynağına önem veriyor. İnsan nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınları iş dünyasından uzak tutmak demek, insan gücünü israf etmek anlamına gelmektedir” dedi.
TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurul olarak geçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi veren Aslan, “İlimize bağlı 28 köyde yaşayan kadınlarımız ve köy muhtarlarımızla yaptığımız çalışmalar, görüşmeler neticesinde Doğal Ürünler Pazarımızı oluşturduk. İlimizde her pazar günü kurulan Doğal Ürünler Pazarı ile 28 köyde yaşayan 150 kadın, kendi ürettikleri gıda ürünlerini satarak aile bütçelerine katkıda bulunurken, girişimcilik yolunda da adım atmış oldular” şeklinde konuştu.
Aslan konuşmasının devamında, “Bir sınır kenti olan ilimizin ticaretinin büyük bir kısmı komşu ülkeler ile yapılıyor. TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu olarak bizler de komşu ülke kadın girişimcileri ile işbirliği içerisindeyiz. Birlikte sınır ötesi işbirliği programları yürütüyoruz. Yaptığımız projeler komşu ülkelerimizde de beğeni ile izleniyor, örnek alınıyor. Şehirlerarasında var olan kardeşliği kadın girişimciler olarak ticarete dönüştürdük” dedi.
Edine Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt da konuşmasında, “Ülkemizde kadın – erkek eşitliği yasal olarak büyük ölçüde sağlanmış olmasına rağmen, kadınlarımızın sosyal ve ekonomik yaşama katkılarının istenilen seviyede olduğunu söyleyemeyiz. Ancak Edirne, Türkiye'de %40 lık bir oranla kadın istihdamı bakımından birinci sırada yer almanın haklı gururunu yaşayan bir şehir. Bu oranı girişimcilik alanında da artırmak için çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da, “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Çalışması kapmasında bütçemizi toplumsal cinsiyete duyarlı olarak hazırladık. Türkiye’deki yaklaşık 1500 belediyeden sadece 11’i bu projeye gönüllü olarak katıldı ve buprojeyi uygulayan en başarılı belediye olarak biz seçildik” dedi.
Kırklareli Valisi Esengül Civelek ise, “Daha iyi bir gelecek ve güçlü Türkiye hedefine ulaşabilmek için ülkemizin kalkınmasına, istikrar içerisinde büyümesine katkı sağlayan, azimli, kararlı, sabırlı, cesaretli tüm girişimci kadınlarımızı kutluyorum" ifadelerini kullandı.
-Panel
Açılış konuşmalarının ardından, Moderatörlüğünü TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Merih Eskin tarafından yapılan panel bölümüne geçildi.
Panele, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, TOBB Kadın Girişimciler kurulu Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Marmara Bölge Temsilcisi Hatice Güner Kal ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Elif Çoban panelist olarak katıldı.
Panelistler, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları zorlukları, zorlukları nasıl kolaylaştırdıklarını, korkularını, başarılarını, hayallerini ve hedeflerini katılımcılar ile paylaştılar.
Panelin ilk konuşmacısı olan Evrim Aras, kendisi doğduğunda hediye edilen altınlar ile babası tarafından bugünkü Aras Kargo’nun temellerinin atıldığını söyledi.
Kıymetli babasının vefatından sonraki süreçte sergilediği kararlı duruşunu ve mücadelesini anlatan Evrim Aras “Aras Akademi ile önce kendi çalışanlarımızı çalışanlarımızın eşlerini eğitiyoruz. Kota koyduk. Kadın kuryelerimiz var. Zihnimizdeki prangaları çözebilirsek ve kadın isterse her işi yapabilir. Gece mesaisinde bile kadın var. Kadın çalışanlarımızı girişimci yaptık. Her personel kıdemini kullanarak acentelik açabiliyor. Bankoda oturup fatura kesen kadın personel, kendi işinin sahibi oldu. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığına seçilirken de sanırım bu çalışmalarımız değerlendirildi. TOBB Kadın Girişimciler kurulu için logomuzu Eskişehir’de bir kadının ışığı önüne al, gölgen arkanda kalsın sözünden esinlenerek hazırladık” dedi.
Hatice Güner Kal da TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve Türkiye’deki tüm oda başkanlarına teşekkür ederek başladığı konuşmasında, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınların özellikle teknoloji uyumlu alanlarda var olmaları için gerçekleştirdikleri projeleri anlattı.
Elif Çoban ise, Şölen çikolatanın bugünlere gelmesinde, başlangıç aşamasında sermaye ve fikir olarak annesinin katkılarının büyük olduğunu söyledi. Şölen Çikolata’nın önceden ihracat kanadını yürütürken, kardeşlerinin önerileri ile Şölen çikolata CEO’su olan Elif Çoban şirketin her yıl çift basamaklı sayılarla büyüme gösterdiğini söyledi.