TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Plastik Tanıtım Grubu Süreci ve sektörün sorunları masaya yatırıldı


17.10.2016 / Ankara



Türkiye Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi toplantısı, Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu başkanlığında sektörü etkileyen güncel konuları görüşmek üzere TOBB’da gerçekleştirildi.​

Toplantının ilk oturumunda, plastik tanıtım grubunun kapatılması süreci ve kesintilerle ilgili son durum hakkında sektördeki firmaların, derneklerin ve kamunun görüşlerini almak amacıyla Meclis üyelerine söz verildi.

 

Meclis üyeleri bir önceki meclis toplantısında oybirliği ile Ekonomi Bakanlığı’na plastik grubunun kapatılması hususunda tavsiye kararında bulunulması yönünde iletmiş oldukları talebin dikkate alındığına ve bu kararın sektör için çok olumlu sonuçlar doğuracağına vurgu yaptılar.

 

Toplantıda daha sonra plastik hammadde ithalatında PP ve PE için kota talebi konusu gündeme getirilerek, askıya alma ve tarife kontenjanları hakkında haziruna bilgilendirme sunumu yapıldı.

 

Sunum sonrasında, Avrupa Birliği’nin bu konudaki sistemi tartışılarak Türkiye’deki yansımaları değerlendirildi.

 

Yeni yangın yönetmeliği ile eski yönetmelik arasındaki farklara da değinilerek, katılımcıların ortak kararı ile iki konuda tavsiye kararı alınması hususunda uzlaşmaya varıldı.

 

Bu kararlardan ilki, yeni yönetmelikle ilgili yapılacak değişikliklerin meclisle istişare edilmesi ve meclisin de görüşünün alınması, ikincisi ise, Türk Standartları Enstitüsü ya da diğer akademik bilimsel kuruluşlarla bir araya gelerek Türkiye’ye özel bir dış yangın performansının belirleneceği test mekanizması ile ilgili standartların ivedilikle oluşturulması yönünde oldu.

 

Son olarak, bu sene dokuzuncusu yapılması planlanan Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda sunulmak üzere sektörün öncelikli sorun ve çözüm önerileri tartışılarak değerlendirilmeye sunuldu.

 

Sektörün en temel sorunlarından ilki olarak, Türkiye’deki plastik polimer eğitiminin yetersizliği olduğu, üniversitelerde polimer mühendisliği bölümlerinin açılmasının sektörün gelişimi açısından son derece önemli olduğunu altı çizildi.

 

Ayrıca sanayi ve akademinin bir araya geleceği bir arayüze ihtiyaç duyulduğu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle kurulan Mükemmeliyet Merkezi’nin bu anlamda atılmış önemli bir adım olduğu belirtildi.

 

Meclis üyeleri ayrıca plastik sektöründe Türkiye’de bir arz sıkıntısının yaşandığına, bu nedenle petrokimya konusunda teşviklerin artırılarak hammadde üretiminin daha cazip hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

 

Enerji ile ilgili sıkıntılara da değinilen toplantıda, elektrik kesintisi yaşandığında enerjinin kalitesiyle ilgili sorunlar yaşandığını ve bu durumun sektörü ciddi anlamda olumsuz etkilediği belirtildi. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA