25.10.2016 / Ankara
Toplantıda, 2015 yılı itibariyle döküm sektörünün geldiği nokta, sektörün 2016 yılına dair beklentileri konusunda Kubilay Dal tarafından sunum gerçekleştirildi.
Döküm iş kolunda ortaya çıkan maluliyetlerde firmaların SGK ile yaşadıkları sorunlar; alüminyum hammadde ithalatına getirilen vergi uygulamalarının rekabet gücüne etkileri; döküm sanayinde katma değeri artırıcı büyümenin teşvik kapsamına alınması; haksız rekabete konu düşük kaliteli, devlet sübvansiyonlu sanayi ürünleriyle rekabet için acil koruma ve gözetim önlemleri alınması konuları masaya yatırıldı.
Döküm sanayinde katma değeri artırıcı büyümenin teşvik kapsamına alınmasının önemi hususunda; döküm sektörünün demir çelik içinde değendirilmemesi gerektiği, dökümhanelerin teşvik edilmesinin önemi, ürün çeşitliliğinin teşvik sistemi kapsamına alınması, teşvik mevzuatının üretim proseslerini de içermesi gerektiği meclis üyeleri tarafından işlenen konulardan oldu.
Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Tekstil Gözetim ve Korunma Önlemleri Dairesi Başkanı Murat Gören, teşvik mevzuatının AB mevzuatına uygun olarak düzenlendiği bu sebeple döküm gibi spesifik sektörlerde zaman zaman sıkıntı yaşandığı, bunun da sektörün katkısı ile değişebileceği, konunun Bakanlığa yazılı iletilmesinin önemini vurguladı.
Haksız rekabete konu düşük kaliteli ve devlet sübvansiyonlu sanayi ürünlerinin rekabeti konusunda acil koruma ve gözetim önlemleri alınması gerektiği; sektörün ve ülkenin bu sebeple gördüğü zarar Ekonomi Bakanlığı katılımcıları ile paylaşıldı.
Sektörde kalifiye eleman ihtiyacının önemli bir sorun olduğu, döküm sanayi büyüdükçe eleman ihtiyacının daha da arttığı, donanımlı eleman ihtiyacının temini için meslek liselerine ve üniversitelerde sektörü destekleyen bölümlerin açılması gerektiği vurgulandı.
Konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasına karar verildi.