27.10.2016 / İstanbul
Meclis Başkanı Okan konuşmasında, 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra sektörde yaşanan gelişmeleri ve etkileri ele alarak, yaşanan darbe girişimini lanetleyerek sektör olarak devletimizin yanında olduğunu belirterek, demokrasiye olan inancın halkımız tarafından net bir şekilde gösterilmesini takdirle karşıladıklarını dile getirdi.
- “YÖK Başkanı Saraç, akıllardaki sorulara cevap verdi”
Eğitim ve öğretimin bir ülkenin istikbali için en önemli faktörler olduğunu belirterek sözlerine başlayan YÖK Başkanı M. A.Yekta Saraç ise, bir ülkenin kurumlarının ele geçirilmesinin bilim için, insanlık için ne kadar kötü sonuçlar doğurabileceğini meclis üyeleriyle paylaştı.
15 Temmuz sonrasında kapanan üniversitelerdeki öğrencilerin garantör üniversitelere nakledilme işlemlerinin tamamlandığını dile getiren Saraç, bu sürecin öğretim üyeleri, ülkemizdeki öğrenciler ve yabancı uyruklu öğrenciler üzerindeki etkisini ortaya koydu.
Türkiye’de ki yükseköğretim sisteminin, Avrupa’dan daha büyük bir hacme sahip olduğunu söyleyen YÖK Başkanı, 7 milyon 198 bin öğrenciyi, 181 üniversiteyi, 156 bine yakın öğretim elemanını sistemin bünyesinde barındırdıklarını dile getirerek, hiçbir ülkede olmayan yabancı öğrenci sayısında oransal artış olduğunu da memnuniyetle belirtti.
Kurul olarak son dönemde kaliteye ve ihtisaslaşmaya daha da önem verdiklerini söyleyen Saraç, başkanlığı döneminde 3 yılda tamamlamayı planladığı şeyleri 2. yılın sonunda tamamlandığına vurgu yaparak Meclis üyelerinin akıllarındaki sorulara cevap verdi.
“Sektörün sorunları ele alındı”
Üniversitelerin Mütevelli Heyet Başkanlarının katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda; bu yıl dokuzuncusu yapılması planlanan Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda dile getirilecek olan öncelikli sorun ve çözüm önerilerini ele alındı.
Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin finansmanı, vakıf üniversiteleri tarafından öğrencilere verilen burslardan alınan KDV, yurt dışından yeterli sayıda öğrenci temin edilememesi, Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 6. maddesinden kaynaklı sorunları, öncelikli sorun olarak belirleyen üyeler, sorunların çözümü noktasında gerekli adımların atılması gerektiği fikrinde birleşti.