03.12.2011 /
Toplantının açılışında, TOBB GGK Başkanı Ali Sabancı, TOBB KGK Başkanı Aynur Bektaş, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Doç. Dr. Emine Esra Karadeniz ve Babson College Rektörü Leonard Schlesinger birer konuşma yaptılar.
Raporu hazırlayan Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Karadeniz, toplantıda yaptığı konuşmada, rapora göre 2008 yılında 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun yüzde 3,2'sini oluşturan kuruluş aşamasındaki girişimciler oranının yüzde 3,7'ye, yeni iş sahibi girişimciler oranının yüzde 3'ten yüzde 5,1'e, erken dönem girişimci oranının yüzde 6'dan yüzde 8,6'ya ve kurumsallaşmış girişimciler oranının yüzde 4,8'den yüzde 10,7'ye yükseldiğini aktardı.
Karadeniz, bu verilere göre Türkiye'de girişimci sayısının arttığını ve kurulan girişimlerin piyasada, ekonomide bir süreklilik kazandığını söyledi.
Türkiye'nin yeni iş sahibi girişimciler oranı ile araştırmaya katılan 24 ülke arasında 9. sırada yer aldığını belirten Karadeniz, kuruluş aşamasındaki girişimciler sıralamasında ise Türkiye'nin kendisine 20. sırada yer bulabildiğini kaydetti.
Karadeniz, Türkiye'de genel olarak kadının girişimciliğe katılım oranının diğer ülkelere göre düşük olduğunu dile getirerek, her 100 erkeğe karşılık 28 kadının girişimcilik faaliyeti içerisinde olduğunu ifade etti.
Fırsat sonucu iş kurmuş girişimcilerin eğitim düzeyi arttıkça fırsat sonucu iş kurmuş girişimcilerin sayısının da arttığına işaret eden Karadeniz, gelir düzeyindeki artışa bağlı olarak fırsat sonucu iş kurmuş girişimcilerin oranın da yükseldiğini aktardı.
Karadeniz, erken dönem girişimcilerin yaş durumuna bakıldığında her 5 gençten birinin işsiz olduğunun görüldüğünü belirterek, ''35-44 yaş arası ile 45-54 yaş arasındaki girişimcilerin sayısı artıyor. Bir şekilde girişimcilerimiz daha yaşlanıyor. Halbuki nüfusumuzun büyük çoğunluğu genç ve işsiz olduğu bir yaş grubunda gençlerimizi de kadınlarımız gibi girişimcilik faaliyetlerine katılması için desteklememiz lazım'' şeklinde konuştu.
-TOBB GGK Başkanı Sabancı
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Kasım ayında Girişimcilik Haftasını kutladıklarını ve bu kapsamda birçok etkinlik düzenlediklerini ve bu etkinliklerde medya aracılığıyla 25 milyon kişiye ulaştıklarını söyledi.
Girişimciliğin işsizliği önleyen evrensel bir araç olduğunu belirten Sabancı, “Bizim amacımız girişimciliği özendirmek, girişimciliğin bir alternatif olduğunu gençlere hissettirmek. Çünkü her 5 gencimizden birisi işsiz. Eğer gençlere bir çare bulamazsak, bu patlamaya hazır bir bomba. Bu gençlerin yarısını girişimci yapsak, yarısını işe alsak en azından bugün bulunduğumuz noktadan daha iyi bir yere geliriz” dedi.
Genç Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Sabancı, son iki senede ağırlıklı olarak eforlarını üniversitelere verdiklerini ve gençlere, alternatifler olabileceğini sunduklarını ifade etti.
2009 yılında Türkiye’deki girişimcilik düzeyini öğrenmek için bir GEM raporuyla yola çıktıklarını anlatan Sabancı, “Bizim sağlıklı verilere ihtiyacımız var. Bu GEM bizim için çok önemli bir adım. Bunu desteklemeye devam etmeliyiz” dedi.
-TOBB KGK Başkanı Bektaş
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, rapora baktıklarını ve kadınlarla ilgili olan tespitlerini paylaşmak istediğini söyledi.
Bektaş, kadınların girişimci olabilmelerinin ülke ekonomilerine göre çeşitlilik gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda kadınlar mecburen girişimci oluyorlar. Kriz döneminde de kadınların iş gücüne katılım oranları fazlalaşıyor. 'İşsizliği kadınlar artırdı' diye de söylemler oluşabiliyor. Gerçekten ailenin ihtiyacı olduğu zaman kadın daha çok ön plana çıkıyor ve daha fazla girişimci olabiliyor. Engelli, çocuk ve yaşlı bakımının kadının sorumluluğuna bırakılması ve iş hayatına katılmalarını kolaylaştıracak destek mekanizmalarının yeterli olmaması nedeniyle kadınların enerjisinden girişimci olarak faydalanamıyoruz.''
-KOSGEB Başkanı Kaplan
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da, inovatif girişimciliği, yenilikçi yaklaşımları daha nitelikli destekleyecekleri bir döneme geçeceklerini söyledi.
Türkiye'de birçok kurum ve kuruluşun girişimcilik konusunda bir şeyler yaptığına işaret eden Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bunların bir hedefe hizmet etmesi gerektiğini düşündük. İki sene önce sayın Bakanımıza dedim ki 'Gelin birlikte konsey kuralım, tüm tarafları bir masanın etrafında toplayalım, hepimiz aynı yöne kürek çekelim...' Şu anda tüm hazırlık çalışmaları bitti. Tüm ilgili kurum ve kuruluşların katkılarını da alarak bir Girişimcilik Konseyinin kurulmasını tamamladık. Türkiye'de yapılacak girişimcilik faaliyetlerini ve girişimciliği geliştirmeye, girişimciliğe engel olan konuların da kaldırılmasına yönelik çalışmaların planlandığı bir konsey olacak bu. Biz de bu konseyin koordinasyonunu yürütmeyi amaçlıyoruz.''
- Babson College Rektörü Schlesinger
Babson College Rektörü Leonard Schlesinger da rapor hakkında bilgi vererek, sonuçları değerlendirdi.
Schlesinger, bu çalışmanın çok fazla bir maliyeti olmadığını ve raporun sonucunun önemli bir gerçekliğe işaret ettiğini belirterek şöyle devam etti: “Girişimcilik toplumun her kesiminde eşit olarak temsil edilmiyor. Özellikle kadınlarda. Daha yapılacak çok iş var.
Bu araştırma ve anketler bütün dünyada önemli etkiler yapacak. Bu araştırmanın Türkiye’deki girişimcilik konusunda çok faydası olacak.”
Toplantı sonrasında Steven Koltai’nin moderatörlüğünde, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, MIT İşletmeleri Başkanı Selçuk Kiper ve TTGV Genel Sekreteri Mete Çakmakçı’nın katılımıyla bir panel düzenlendi.
-Global Entrepreneurship Monitor (GEM )
Global Entrepreneurship Monitor (GEM), girişimciliğin ekonomik büyüme sürecindeki önemini araştırmak amacıyla, GEM, Babson College ve London Business School arasındaki işbirliği ile 1998 yılında kuruldu. 1999 yılında 10 ülkenin katılımı ile başlayan araştırma, şu an 54 ülkenin katılımıyla devam ediyor.
GEM, üyesi olan ülkelerin Girişimcilik Faaliyetleri Endeksini hesaplayarak, her sene; ülkeler arasındaki girişimcilik faaliyetlerinin düzeylerinin ve farklılıklarının belirlenmesi, farklılıkların hangi ulusal özelliklerden kaynaklandığının tespit edilmesi ve ulusal ekonomik gelişim ile girişimcilik arasındaki ilişkilerin irdelenmesi konularına yanıt veren raporlar üretiyor.