19.12.2016 / Ankara
Toplantının ilk bölümünde meclis üyeleri sırayla söz alarak alt sektörlerden bilgilendirmelerde bulundular.
Kimya sektörünün alt dalı olan soda sanayiinde genel olarak büyüme hedeflerinin tutturulduğu, krom kimyasallarında ise geçen yıla oranla düşüşler yaşandığı üzerinde vurgulandı.
Diğer alt sektörlerdeki gidişatın da değerlendirildiği toplantıda, sektörün yaşadığı sıkıntıların en başında gelen tahsilatlardaki ve ödeme direktiflerindeki sorunlar değerlendirildi.
Döviz kuru artışının çok yüksek oranda dışa bağımlı olan kimya sektöründeki hammadde fiyatlarını yükseltmesi ve bunun sektör üzerindeki olumsuz etkileri dile getirildi.
Toplantının ikinci bölümünde, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yurdal Şahin, proje bazlı teşvik sistemi üzerine ayrıntılı bir sunum yaptı.
Sunumunda, yeni teşvik sistemi ile amaçlananın arz güvenliğinin sağlanması, bununla beraber dışa bağımlılığın azaltılması, teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek, yenilikçi, AR-GE yoğun ve katma değeri yüksek belirli büyüklükteki yatırımların desteklenmesi olduğunu belirten Şahin, kimya sektörünün Türkiye’nin her tarafında bölgesel olarak desteklenen bir sektör olduğunun da altını çizdi.
Toplantının sektörün öncelikli üç sorununun ve çözüm önerisinin masaya yatırıldığı bölümünde ise, en çok üzerinde durulan husus, yatırım ortamının istenilen ölçüde iyileştirilememesi ve kimya sanayiinin yerleşim sorunu oldu.
Bu sorunun çözümünde, bilhassa kümelenme modeli ve Kimya İhtisas Endüstrisi Bölgesi (Chemport)’nin hayata geçirilmesi çözüm olarak sunuldu.
Toplantının diğer önemli gündem maddelerinden biri de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanmış Üretim Reform Paketi oldu. Kimya sektöründe yatırımın ve üretimin önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen bu kanun tasarı taslağı ile ilgili görüşlerini belirten katılımcılar, organize sanayi bölgeleri hukukuna ilişkin geniş çaplı değişiklik yapılmak istendiği yönünde fikir beyanında bulundu.
Toplantının son bölümünde, AR-GE, İnovasyon ve Tasarım Merkezleri konusu gündeme getirildi. Konuyla ilgili olarak Meclis Danışmanı Serdar S. Çelebi kısa bir bilgilendirmede bulundu.
Türkiye’deki toplam 265 adet AR-GE merkezinin yalnız 17’sinin kimya sektörüyle ilgili olduğunu belirten Çelebi, bu sayının oldukça az olduğunu ve bu AR-GE merkezlerindeki ekipman sayısı ve kalitesini buna ilaveten kalifiye istihdamı artırmanın sektör açısından önemine vurgu yaptı.