TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Eğitim Meclisi, PISA sonuçlarını değerlendirdi


22.12.2016 / Ankara



Türkiye Eğitim Meclisi toplantısı, Meclis Başkanı Yusuf Ekinci başkanlığında, TOBB İkiz Kuleler’de özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katılımı ile gerçekleştirildi. ​

Toplantıda TEDMEM Direktörü ve Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Emin Karip tarafından eğitim alanında son günlerin en güncel konusu haline gelen PISA sonuçları değerlendirildi.

 

Meclis üyelerine bir sunum yapan Karip, 2016 yılı uluslararası değerlendirmelerin PIAAC, TIMMS ve PISA’dan meydana geldiğini, aslında PISA’yla birlikte büyük resmin tamamlandığını ifade etti.

 

PISA’nın üç yılda bir yapıldığını, 15 yaş grubu çocukların okuma becerileri, matematik ve fen okuryazarlığını ölçtüğünü belirten Karip, Türkiye’nin OECD ortalamasının çok altında olduğuna vurgu yaptı.

 

-“İnisiyatif verildiğinde başarı artıyor”

 

6-15 yaş arası öğrenci başına yapılan kümülatif harcama ile fen bilimleri performansının ilişkili olduğuna değinen TEDMEM Direktörü, okul müdürlerine, öğretmenlere inisiyatif verildiği takdirde başarının arttığını hassasiyetle dile getirdi.

 

Öğrencinin okul içinde geçirdiği zaman ne kadar yetersizse, okul dışında geçirdiği sürenin o kadar uzadığına değinen Karip, hiçbir başarının tesadüfi olmadığını belirtti.

 

-“Telif Hakları dinamik bir alandır”

 

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında telif hakları sorunları ile ilgili bilgilendirmede bulunmak için toplantıya davet edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Mevzuat Daire Başkanı Fatoş Altunç, 1952 yılında kabul edilen Kanun’un 11 kez değişikliğe uğradığını, telif haklarının dinamik bir alan olduğunu belirtti.

 

Günün koşullarına göre Kanun’da yeni bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Altunç, sebeplerini ise şu şekilde sıraladı: “Birincisi son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmelerle eserlerin topluma ulaşması kolaylaşmış, teknolojik gelişmeler hukukta öngörülemeyen ihlallere sebep olmuştur. İkincisi ülkemizde telif hakkının temel aktörü meslek birlikleridir, toplu hak sistemin daha iyi işlemesi için tedbirlere ihtiyaç duyulmuştur. Üçüncüsü Kanun AB müktesebatına ve uluslararası sözleşmelere %98 uyumlu olmakla birlikte uyumu %100’e çekebilmek için bazı değişiklikler gerekmiştir. Dördüncüsü ise uygulamada yaşanan yorum farklılıklarını gidermek için değişiklik yapılması hasıl olmuştur”.

 

Toplantıda meclis üyeleri tarafından ele alınan diğer konular ise; özel okullarda görevli öğretmenlerin devlete atanmaları, özel okul veli sözleşmeleri, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin doğum izni nedeniyle yarım zamanlı çalışma haklarının istinai kapsama alınması oldu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA