TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Faik Yavuz: “Kamu kaynakları verimli kullanılsın istiyoruz”


04.12.2017 / Ankara



TOBB Başkanlık Divanı Üyesi ve TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Kamu İhale Kanunu Sempozyumu’na katıldı. TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Yavuz, kamu ihalelerindeki beklentilerinin, kamunun kaynaklarının, milletin kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması olduğuna işaret etti.​

Bu kaynaklar kullanılırken de özel sektörün zaafa uğratılmadan, işi hakkıyla yapan özel sektörün öne çıkması ve bu mekanizmanın özel sektörümüzün gelişimine katkı sağlaması gerektiğine dikkat çeken Faik Yavuz, bütün sürecin her kesim için kazan, kazan, kazan projesine dönüşmesini diledi.

 

Kamu İhale Kurumu ve Maliye Bakanlığı’nın kararları ve mevzuatının en belirleyici unsur olduğuna vurgu yapan Yavuz, “Ülke olarak, kamu ihalelerinde geçmişten bugüne önemli mesafe kaydettik. Gerek mevzuat, gerekse teknik altyapı bakımından büyük bir tecrübe kazandık. Tabii bu dinamik bir süreç. Bazen mevzuatı hazırlıyoruz, sahada öngörülemeyen gelişmeler oluyor, buna göre revize etmek gerekiyor. Zaman değişiyor, teknolojiler değişiyor buna ayak uydurmak gerekiyor. İşte bu noktada eğer kamu-özel sektör istişaresini çalıştırabilirsek, ortak aklı oluşturabilirsek en doğru işi yapmış oluruz. O yüzden biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz.  Bu vesile ile Kamu İhale Kurumu Başkanımız Sayın Güleç’e ve Maliye Bakanlığımızın müsteşarı Sayın Kaya’ya özel sektörümüz adına yürekten teşekkür ediyorum. Yine pek çok bakanlığımız, kurumumuz bu işin ana aktörlerinden. Burada kamudan çok değerli üst düzey bürokratlar var, iş dünyamızın değerli temsilcileri var.  Gün boyu bu önemli meseleleri istişare edecekler. Eli taşın altında olan bütün katılımcılara da camiamız adına yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

 

-Tek tip şartnameden kurtulmalıyız

 

İşin hakkıyla yapabilecek olana teslim edilmesini isteyen Yavuz şunları söyledi: “Bizim öncelikle şu tek tip şartname işinden kurtulmamız lazım. En basiti, yapılacak iş aynı olabilir. Ama Akdeniz kıyısında yapılacak bina ile 9 ay kışın olduğu bir bölgede yapılacak binanın ne maliyeti, ne standardı, ne de yapım süresi aynı olmuyor.  Elbette şartname farklılaşıyor ama bakıyorsunuz pek çoğu copy-paste alınmış konulmuş. Burada her işin şartnamesi titizlikle sıfırdan oluşturulması olması lazım. Bunu sağlamadığımız zaman sorunları bitiremeyiz. Bizim çok önem verdiğimiz konulardan biri de yerli üretime fiyat avantajı. Biz bu işin peşini yıllarca kovaladık. Yıllarca bunu istedik. İstemimizin sebebi de basit, yerli sanayiyi geliştirmek. Bu çok önemli bir araç, dünyanın en büyük ekonomileri de bunu uyguluyor, sonuçlarını alıyorlar. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin uyguluyor mesela.

Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği ile bunun kanun çıktı. Sonuçlarını da hemen görmeye başladık.  Kamu ihalelerinde yerli alım oranı, tutar olarak yüzde 10 seviyesinden, 2017 ilk 6 ay itibari ile yüzde 40’ın üzerine çıktı.

 

Burada temel konu şu: bu yüzde 40’lık alımın ihale adedi olarak yaklaşık yarısı üst fiyat sınırı olan %15 avantajından faydalanıyor. Diğer yarısı daha düşük avantajdan faydalanıyor. Bunu yüzde 15 üst sınırında sabitleyelim. Bu bütçeye de ek yük getirmez. Çünkü, zaten ihale tutarları olarak yerli alımların yüzde doksanı üst sınırdan işlem görüyor.  Tutar olarak geriye kalan yüzde 10’u da üst sınıra çekmek büyük ilave yük getirmeyecek. Ama adet olarak çok büyük fark oluşturacak ve özel sektöre önemli moral verecek.”

 

-İstişare eden yanılmaz

 

Kamunun artık müteahhitlik işlerinin pek çoğunun ihalesini içindeki malzeme ile birlikte yaptığına değinen Faik Yavuz, “Burada yerli alımına bakılmıyor. Özellikle bu tür işlerde gerek inşaat malzemesi kullanımında, gerekse içine konulacak ekipmanlar bakımından yerli alımı konusu mutlaka şartnameye eklenmeli ve firmalardan fiyatlar da bu şartlara göre alınmalı. İşin önemli noktası burası.

Bütün bu konular makine sektöründen tutun da, iklimlendirme sektörüne, inşaat sektörüne kadar pek çok sektörümüz için çok önemli. Üretim devi dediğimiz Çin pek çok sektördeki sıçramayı bu şekilde yaptı. Ve şirketlerini dünya ile rekabet eden ölçeğe taşıdı. Ben istişare ve ortak akılla en doğru işlerin yapılacağına inanıyorum. Kültürümüz de bunu söylüyor zaten: İstişare eden yanılmaz” diye konuştu.

 

- Kamu İhale Kurumu Başkanı Hamdi Güleç

 

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hamdi Güleç de konuşmasında oturumlara ilişkin bilgi verdi. Sempozyum boyunca; yaklaşık maliyetin gizliliği, tüzel kişinin ortağına ait iş deneyim belgesini kullanımında ortağa ilişkin ilave kriter getirilmesi,  yapım işlerinde benzer iş grupları tebliği ve benzer işe uygun tutarların ayrıştırılması ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi ve sınır değer tespiti gibi konu başlıklarını masaya yatıracaklarını anlattı.

 

Kamu İhale Kurumu’nun milli gelirin yüzde 6,7’si kadar büyüklüğünde bir iktisadi etkiye sahip olduğunu açıklayan Güleç, kamu ihale mevzuatlarının geliştirilmesi için tüm kurumlarla istişare halinde olduklarını söyledi. Hamdi Güleç, sözleşmelerin uygulanması aşamasının en az ihale aşaması kadar önemli olduğunun altını çözdi.

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA