TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Düzenleyici Reform Stratejisi Çalıştayı TOBB’da gerçekleştirildi


25.01.2012 / 



Düzenleyici Reform Stratejisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) evsahipliğinde düzenlenen çalıştay ile ele alındı. Söz konusu strateji; kamusal eylemlerin, seçili alanlardaki olumlu ve olumsuz etkilerinin incelenmesini ve sonuçların karar alıcılara iletilmesini içeriyor.​ ​

 

Sektör ve Finansal Sektör Koordinatörü Carlos Pinerua’nın açılış konuşmalarıyla başlayan Çalıştay’da, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Dünya Bankası Düzenleyici Reform Uzmanı Delia Rodrigo ve Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü Uzmanı Ahmet Cilavdaroğlu tarafından birer sunum yapıldı.

TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Ali Emre Yurdakul, konuşmasında, çalıştayın amacı hakkında bilgiler vererek, Dünya Bankası işbirliği ile yatırım ortamını iyileştirici Düzenleyici Reform Stratejileri’nin irdeleneceğini ifade etti.

- Dünya Bankası Ülke Özel Sektör ve Finansal Sektör Koordinatörü Carlos Pinerua

Dünya Bankası Ülke Özel Sektör ve Finansal Sektör Koordinatörü Carlos Pinerua da girişimcilerin var olabilmesi için uygun ortam oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, bu açıdan Türkiye’nin önemli gelişmeler kaydettiğini belirtti.

Türkiye’de bürokrasiyi azaltmak için birçok mevzuatın düzenlendiğini ancak mevzuat ile uygulama arasında farklar olduğunu vurgulayan Pinerua, hükümet ile özel sektörün benzer perspektiften bakmasının, neler yapılabileceği noktasında önem kazandığını söyledi.

- TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ise yaptığı sunumda düzenleme kalitesinde Türkiye’nin hangi noktada bulunduğu konusu üzerinde durdu. Türkiye’nin sağlıklı bir büyüme trendi gösterebilmesi için düzenleme kalitesinin yüksek olması gerektiğini ifade eden Sak, “Özellikle icracı bakanlıklar ve yerel idarelerde kapasite inşası çok önemli. YOİKK süreciyle başlayan çalışmalarla makro düzeydeki sorunların önemli bir bölümünü çözdük ama işin uygulamasında ciddi problemlerimiz var” diye konuştu.

Düzenleme kalitesi noktasında ilerleme sağlandığını ancak yapılması gereken daha çok iş bulunduğunu anlatan Prof. Sak, Türkiye’nin düzenleme kalitesi açısından ilk 13 ülke arasında yer aldığı bilgisini verdi.

İdare mahkemelerindeki iş yükünün bir sebebini de mevzuattaki problemler olarak gösteren Prof. Dr. Güven Sak, şikâyet halinde, yargı sürecinin de etkin bir şekilde işlemesi gerektiğine dikkat çekti.

- Dünya Bankası Düzenleyici Reform Uzmanı Delia Rodrigo


Çalıştayda Düzenleyici Reform konulu bir sunum yapan Dünya Bankası Düzenleyici Reform Uzmanı Delia Rodrigo, Düzenleyici Reform Stratejilerin faydalarını ve diğer ülkelerde bu sürecin nasıl uygulandığını anlattı.

En gelişmiş OECD ülkelerinde Düzenleyici Reform çalışmalarının 30 yıldır devam ettiğini belirten Rodrigo, bu ülkelerin Düzenleyici Reformların bütün idari aşamalarının yerine getirilebilmek için ihtiyaç duyulan gerekli alt yapıyı kurduklarını söyledi.

Sunumunda ABD, Avusturalya, Kore ve Meksika gibi ülkelerde başarıyla uygulanan Düzenleyici Reform çalışmaları hakkında bilgiler veren Rodrigo, ülkelerin Düzenleyici Reform için bir stratejiye ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü Uzmanı Ahmet Cılavdaroğlu ise yaptığı sunumda Başbakanlık Kaliteli Mevzuat ve Düzenleyici Etki Analizi Grubu tarafından hazırlanan Mevzuat Stratejisi’ni anlattı.



 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA