TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yavuz: “Yeni pazarlara girmek zorundayız”


26.01.2012 / 



İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu toplantısına katılan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, AB pazarındaki daralmaya işaret ederek, yeni pazarlara girmek ve ürün çeşitlendirmesine gitmek gerektiğini vurguladı.​ ​

 

Faik Yavuz, küresel düzeyde kriz sonrası yeniden bir yapılanma yaşanırken, son bir yılda bölgemizdeki değişim ve dönüşüm sürecinin de hız kazandığına dikkat çekti.  Bir tarafta, Avrupa ekonomileri sarsılırken, diğer tarafta ise, Arap komşularımızın meşru değişim ve dönüşüm taleplerini, daha yüksek sesle dile getirmeye başladığını bildiren Yavuz, “2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı hedeflediğimiz bir dönemde, ihracatımızdaki yerli katma değerin artırılması yollarının bulunması gerekmektedir. 2011 yılının ilk 9 ayındaki büyüme oranımız, yüzde 9,6 oranında gerçekleşmiştir. Gelişmiş ülkeler problem yaşarken, biz krizden en az şekilde etkilendik” ifadesini kullandı.

Girdi Tedarik Stratejisinin ülkemiz açısından büyük bir önem taşıdığını söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, şöyle konuştu: “Söz konusu stratejinin yalnız ihracatçılarımızın ihtiyaç duydukları girdileri daha düşük maliyetli temin etmelerini değil, ayrıca, genel olarak ihracatçılarımızın ara malı ithalatına bağımlılığının giderilmesi, bu sayede dış ticaret açısından cari açığının da azaltılmasını sağlayacaktır. Bugüne kadar toplantılarda ele aldığımız sektörler, demir-çelik ve madencilik, makine-otomotiv, kimya, tekstil ve tarım gibi, en fazla ara malı ithalata yapılanlardı.  Cari açığımızın büyüklüğü göz önüne alındığında, böyle bir çalışmanın yapılıyor olmasından dolayı başta Ekonomi Bakanlığını ve ilgili kurumları tebrik ediyorum.”

 -Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, ''1 ile 25 Ocak arasında ihracatımız 8,3 milyar dolar oldu. Yaklaşık 12'ye yakın bir artış var. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. İhracatta çarşambanın verdiği rakamlar hedeflere ulaşılabileceğini gösteriyor'' ifadesini kullandı.
Çağlayan, Türkiye'nin 30 yıl önce büyük kısmı kayısı, fındık, incir gibi birkaç üründen oluşan 3 milyar dolar ihracat, 8 milyar dolar da ithalat yapan bir ülke durumunda olduğunu anımsatarak, ülkenin bugün yıllık 135 milyar dolar ihracat ile 238 milyar dolar ithalat gerçekleştiren büyüklüğe ulaştığını söyledi.

Gelinen noktada Türkiye'de 52 binden fazla ihracatçının 236 gümrük bölgesine mal sattığını, ülke ihracatının yüzde 93'ünü sanayi malının oluşturduğunu belirten Çağlayan, ABD'li ödüllü şair Robert Lee Frost'un yol ayrımıyla ilgili, ''Karşıma iki yol çıktı. Ben az kullanılmış olanı seçtim'' sözünü aktararak, sanayi ve ihracat olarak artık Türkiye'nin yol ayrımına geldiğini söyledi.

-Girdi Tedarik Stratejisi

Hedeflere ulaşma konusunda İhracata Dönük Üretim Stratejisi'nin ellerindeki önemli araçlarından biri olduğunu aktaran Çağlayan, bu yönde yapılan en somut çalışmalar arasında, Girdi Tedarik Stratejisinin (GİTES) yer aldığını söyledi.

GİTES çalışmasının temel amacının, kısa vadede maliyette etkinlik ve sürekliliği sağlamak, orta ve uzun vadede daha fazla katma değeri yurt içinde bırakırken, sanayinin ithal girdi bağımlılığını azaltmak olduğunu bildiren Çağlayan, GİTES'in sonuç vermeye başlamasıyla dış ticaret açığının ve işsizlik oranının çok daha düşük düzeylere indiğinin görüleceğini dile getirdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA