TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Müteahhitler, yıllara sari işlerdeki ‘örtülü kazanç’ algısına tepkili


27.01.2012 / 



TOBB Türkiye Müteahhitlik Hizmetleri Meclisi Başkanı Erdal Eren, yıllara sari inşaat ve onarım işlerinde, şirket ortaklarının hesap döneminin sonundaki kâr dağıtımını beklemeden, hesap dönemi içinde şirket kaynaklarını kullanmalarının, örtülü kazanç dağıtımı olarak nitelendirilmesini doğru bulmadıklarını söyledi. ​ ​

 

Kurum kazancının hesaplanması sırasında, bu şekilde dağıtılan örtülü kazançların indirimine de izin verilmediğini hatırlatan Eren, bunun şirketlerin ortakları bakımından çok ağır sonuçlar doğuran bir uygulama olduğu bildirdi. Meclis Başkanı Erdal Eren, yıllara sari taahhüt yöntemi ile stopajın kaldırılması, her şirketin yaptığı işleri yıllık olarak kâr-zarar şeklinde beyan etmesi ve varsa vergisini ödemesi yönünde düzenleme yapılmasını istedi.  

 

 -“Mevzuat hazırlanırken özel sektörün görüşleri önemsenmeli”

Türkiye Müteahhitlik Hizmetleri Meclisi toplantısı, Erdal Eren başkanlığında, özel sektör, kamu kurumları ve sektörel kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda, kamu ihale mevzuatı, yapı müteahhitlerinin kayıtları, inşaat işçilerinin belgelendirilmesi, yıllara sari işlemlerde kâr dağıtımı ve örtülü kazanç uygulaması gibi konular görüşüldü.

Kamu ihale mevzuatı ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Kamu İhale Kurulu (KİK) temsilcilerine sektörün beklentileri ve taleplerinin aktarıldığı toplantıda, TOBB Türkiye Müteahhitlik Hizmetleri Meclisi Başkanı Erdal Eren; mevzuat değişiklikleri yapılırken, sonradan çıkabilecek aksaklıkların önlenmesi ve mevzuatın pratikte de uygulanabilir olabilmesi için özel sektör görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Asfalt Müteahhitleri Derneği (ASMÜD) Başkanı A. Tuncer Ertan da sektördeki sivil toplum kuruluşları tarafından mevzuat ile ilgili çok kapsamlı ve detaylı çalışmalar yapıldığını ve kamunun mutlaka bunlara kulak vermesi gerektiğini dile getirdi.

-Mevzuatta görücü usulü

Toplantıya katılan Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri Sendikası(Türk-İnşa) Danışmanı İsmail Özkan ise, “Gelişmeler, sektörün kamu ihale mevzuatının değiştirilmiş şekli ile ilgili yine görücü usulü ile evlendirileceğini göstermektedir.  Ayrıca benzer iş grupları ile ilgili getirilen fiziki kriterler sektörde haksız rekabete yol açmaktadır. Bu kriterler kaldırılmalıdır” dedi.

-“İhalelerde spekülasyonlar önlenmeli”

Toplantıda söz alan Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası (TİMSE) Başkanı Nazım Aygün, ihalelerin sonuçlandırılması çok zaman aldığından ve spekülasyona neden olduğundan, evrakların daha sonra takdim edilmesi şartıyla, ihalelerin salonda karara bağlanması gerektiğini dile getirdi. Aygün, ayrıca, fiyat farkının idareler tarafından farklı uygulanmasının sektörde sorunlara sebep olduğunu ve restorasyon ile onarım işleri anahtar tesliminde risk yüksek olduğundan, teklifin birim fiyat üzerinden yapılması gerektiğini ifade etti.

-“Müteahhitlere kayıt şartı düzenlemesi, bir arşiv çalışmasından öteye geçmelidir.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Vekili Bülent Ercan da “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ve Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik”in ruhsata tabi tüm yapıları kapsadığını, ister kamuya, ister özele ait olsun yapı ruhsatı düzenlenebilmesi için, müteahhitlerin sistemden kayıt numarası alması gerektiğini, böylelikle ‘ulusal adrese dayalı yapı ruhsatı formu’ düzenlenebileceğini belirtti.

Toplantıda sektör temsilcileri, bu yönetmeliğin kapsam olarak çok dar olduğu ve ruhsata tabi yapıların farklı yüklenicileri bulunduğu üzerinde durdu. Bu sebeple, yönetmelikte kamu ve özel sektör yüklenicilerinin ayrı ayrı ele alınması ve bu ayırıma göre düzenleme yapılması gerektiğini bildiren meclis üyeleri, yapılan düzenlemenin iyi bir başlangıç olsa da, bir arşiv çalışmasından öteye geçmesi gerektiğini, müteahhitlik mesleğinin standartlarının oluşması için getirilen kayıt şartının, yeterli bir kriter olamayacağını ifade etti. Türkiye İnşaat Sanayicileri işveren Sendikası (İNTES) Genel Sekreteri Necati Ersoy ise, bu düzenlemenin bir başlangıç olarak ele alınması ve mutlaka devamının getirilmesi gerektiğini bildirdi. Bu karmaşık yapının iyi analiz edilerek, kuralların ona göre belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda ayrıca, ihalelerin uygulama aşamasında görülen itilafları çözmek için kurulan Yüksek Fen Kurulu’na (YFK) firmaların ve sivil toplum kuruluşlarının başvuru hakkının bulunmadığı hatırlatılırken, Bakanlığın yeniden yapılanma sürecinde bu sorunun çözülmesi istendi.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA