TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türk-BAE İş Forumu Dubai’de gerçekleştirildi


31.01.2012 / 



Türk-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İş Forumu’nda konuşan, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, 16 trilyon dolara ulaşan dünya ticaret hacminden daha fazla pay almamız gerektiğini vurgularken, “Kendi bölgemizi ticaretin, zenginliğin ve huzurun merkezi yapmak zorundayız. Bunun için de aramızdaki dostluk bağı kadar, ticari işbirliğini de hızla artırmamız gerekiyor” dedi.​ ​

Yavuz, Türkiye-BAE ticaret hacminin 2015 yılına kadar 10 milyar dolara çıkarılması için her türlü katkıyı vereceklerini belirtirken, Abu Dhabi’nin “2030 Yılı Vizyonu” başlığı altında yapılması planlanan 200 milyar ABD Doları tutarındaki inşaat projelerinde,  Türk firmalarının da yer almak istediğini hatırlattı.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ve beraberindeki 100 kişilik işadamı heyeti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün BAE ziyaretine eşlik etti. Ziyaret kapsamında Dubai’de TOBB/ BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu işbirliğinde Türk-BAE İş Forumu gerçekleştirildi. Foruma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı Sultan Bin Said Mansuri, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ve Bülent Koşmaz, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ali Kuseyri ile Harun Haracan, Dubai Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdul Rahman Saif Al Ghurair ve DEİK/Türk-BAE İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu ile çok sayıda işadamı katıldı.

-“Bizim ayrımız gayrımız olamaz”

Forumun açılışında bir konuşma yapan Faik Yavuz, “Bizler aynı kültürün insanlarıyız. Bizim ayrımız gayrımız olmaz, olmamalı. Çünkü biz ‘birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır’ sözünü kendine rehber edinen bir dinin mensuplarıyız” derken işbirliğini artırmak gerektiği yönünde mesajlar verdi.

Paylaşılan ortak coğrafyaya kalıcı barış ve istikrarın gelmesinin Arap dünyasıyla ortak öncelikli hedefleri olduğunu bildiren Yavuz, “Küresel ekonomik ve siyasi düzenin yeniden şekillendiği bir dönemde Arap ülkeleriyle yakın diyalog ve işbirliği sağlanması biz Türk işadamları için büyük bir önem taşımaktadır” dedi

-“BAE dünyayı şaşırtıyor”

Birleşik Arap Emirlikleri’nin bütün dünyanın ilgiyle izlediği şaşırtıcı atılımları bulunduğundan söz eden Faik Yavuz, “Birleşik Arap Emirlikleri bir taraftan bölgenin finans devi olurken, diğer taraftan dünyanın en büyük inşaat yatırımlarını yapıyor” ifadesini kullandı.

Şu an Türkiye’de 50 civarında Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini, bu firmaların ülkemizdeki yatırımlarının da yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu vurgulayan Yavuz, Birleşik Arap Emirliklerinden yatırımcıların Türkiye’deki fırsatlardan daha fazla yararlanmalarını istediklerini söyledi.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Türk-BAE İş Forumu’nda şunları söyledi:
“Toplam ticaret hacmimiz 4.8 milyar dolar civarında seyretmektedir. Biz birlikte bu rakamı en az iki katına çıkarabileceğimizi biliyoruz. Bu çerçevede 2011 yılında Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in, Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Karma Ekonomik Komisyonu için Abu Dhabi’yi ziyaretinde, ticaret hacmimizin 2015 yılına kadar 10 milyar doları aşması konusunda hedef koyulmuştur. Bu konuda, her türlü desteği vermeye ve işbirliğine hazırız.

-“Türkiye bir sanayi devi”

Türkiye bugün doğu ile batının, kuzey ile güneyin ortasındaki ekonomi devidir. İtalya ve Çin’in arasındaki en büyük sanayi üretim kapasitesine sahip olan Türkiye, dünyanın en büyük 17. ve Avrupa’nın en büyük 6. ekonomisidir.
Türkiye proje finansmanında da önemli bir pazardır. Türkiye’nin sadece enerji sektöründe önümüzdeki 20 yılda 120 milyar dolarlık proje finansmanına gereksinimi bulunmaktadır.

-İşbirliği potansiyeli yüksek

Enerji sektörü ile birlikte, finans, müteahhitlik, iletişim ve yüksek teknolojili sanayi alanlarında büyük yatırım ve ortaklık imkânları çok yüksektir.

Son dönemde attığımız adımlarla girişim sermayesi ve özel sermaye sektörleri hızla gelişmektedir. Hem bölgemizde hem de Avrupa’da etkili olacak ortaklıklar kurmak artık çok daha kolaydır.

Biz, Türk iş dünyası olarak, gelin, Türk özel sektörünün dinamizmini ve gücünü sizlerle birlikte Türkiye’de veya Birleşik Arap Emirlikleri’nde, ya da üçüncü ülkelerde verimli ortaklıklarla değerlendirelim diyoruz. Sizleri Türkiye’ye davet ediyoruz.

Karşılıklı işbirliği hedeflerimize ulaşmak için ortak çalışmaya hazırız. Siyasi iradenin de bizi desteklemesini, vizelerin kaldırılması, gümrük vergilerinin düşürülmesi, oturma izin sürelerinin uzatılması gibi kolaylıkların getirilmesini bekliyoruz.”

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Jumeraih Beach Otel'de düzenlenen Türkiye-BAE İş Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin riski minimum, getirisi büyük nadir ülkelerden birisi olduğunu belirterek, BAE ile geçici işbirlikleri, geçici ortaklıklar yerine stratejik, büyük ortaklıklar kurulması gerektiğini söyledi.
''Ziyaretim BAE ile Türkiye arasında var olan güçlü ilişkilerde yeni bir sayfa açacak ve ilişkilerimizi her alanda daha ileriye taşıyacak'' diyen Gül, bunun olması için gerekli siyasi iradenin varlığına işaret etti. Ülkelerin yöneticilerinin bu iradeyi açıkça ortaya koymaları durumunda, bürokrasinin de iş adamlarının da ne yapacaklarını bileceklerini, doğru istikamete gideceklerini ve başarıya ulaşacaklarını belirten Gül, ''Bugünkü başarılara çok daha büyüklerini ekleyeceğimizden eminim'' dedi.

-''Yatırım ortamı iyileşti, hukuk ortamı güvenilir''-

Gül, BAE'deki başarının temelinde çok büyük bir organizasyon kabiliyeti, çok etkin bir çalışma ve büyük bir disiplin olduğunun altını çizerek, ''Yoksa BAE'nin her tarafında gaz ve petrol yok. Dünyanın gaz ve petrole sahip olan başka ülkeleri de var, oralardaki hali biliyoruz. Buradaki gelişmeyi biliyoruz. Bu tamamen vizyon istiyor. Bundan dolayı sizleri ve yöneticileri tebrik etmek istiyorum'' diye konuştu.

Türkiye'nin de BAE'den yakın takip edildiğini kaydeden Gül, iki ülke arasında geçmişten gelen ortak değerler, tarih ve kültürün var olduğunu ifade etti. Gül, ''Bundan dolayı birbirimize ayrı bir sempati duyuyor ve takip ediyoruz. İstanbul ise adeta hepimizin başkenti gibidir. Ortadoğu, Kafkaslar, Balkanlar... Herkesin baktığı, takip ettiği bir şehirdir'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de son 10 yılda büyük değişim yaşandığına, olağanüstü bir reform sürecinden geçildiğine işaret etti.

İş adamlarına ''Bu reform süreci Türkiye'yi çok değiştirdi. Bazılarınızın daha eski yıllarda Türkiye ile bazı tecrübeleriniz olmuş olabilir. O Türkiye tamamen gitti, tamamen yeni bir Türkiye var. Bunu bütün dostlarımızın bilmesini isterim'' diye seslenen Gül, siyasi, hukuki ve ekonomik alanlarda yapısal değişikler yapıldığını, bunun sonucunda da Türkiye'deki yatırım ortamının çok iyileştiğini, güvenilir bir hukuk ortamı ortaya çıktığını dile getirdi. Gül, ''Yerli-yabancı ayrımı yapmayan, sadece kim haklı, haksız ayrımı yapan bir hukuk düzenimiz var bugün. Bir firmayla ilgili bir sorun yaşandığında sahibinin Türk mü, Rus mu, Dubaili mi olduğuna bakılmıyor'' dedi.

-''İmkanları yeteri kadar değerlendirebildiğimiz kanaatinde değilim''-
Cumhurbaşkanı Gül, kardeşlik bağı olan Türkiye ile BAE arasındaki imkanların yeteri kadar değerlendirilemediğine işaret ederek, hükümetler arasında bu potansiyeli yükseltmek için çalışmalar yapıldığını, ancak bu noktada özel sektöre de görev düştüğünü söyledi.
İki ülke arasında 5 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacminin en kısa sürede 10 milyar dolara çıkarılması için gerekli çalışmalara başlandığını dile getiren Gül, bu hedefin de üzerine çıkılabileceğini, Dubai'nin ''reexport'' yapan bir ülke olarak, ticari kapasitesinin nüfusuyla sınırlı olmadığını vurguladı. Gül, dünyanın en büyük konteyner limanına, 50 milyon kapasiteli havaalanına sahip olan Dubai'nin adeta dünyanın her tarafına satış yaptığını belirtti.

-''Çok yol var, yollar da çok açık''

Türkiye'de sanayi, tarım, hayvancılık, turizm, sağlık, ulaştırma gibi çeşitli alanlarda yatırım imkanı bulunduğunu belirten Gül, gerekli analizler yapıldığında çok iyi ortaklar da bulunabileceğine işaret etti. Gül, kurulacak ortaklıklarla başka ülkelere de yatırım yapılabileceğini söyledi.

Yöneticiler olarak yatırım ortamını yarattıklarını, teşvik sağladıklarını anlatan Gül, BAE'de Türk şirketlerine gösterilen ilgi ve güvene de teşekkür etti.
''İş yapmak isteyen yol da bulur, iş yapmak istemeyen sebep de bulur'' Arap atasözünü hatırlatan Gül, ''İş yapmak için çok yol var, yollar da çok açık, önümüzde duruyor. Bir de sizi destekleyen devlet adamları var. Gelin hep beraber bunları değerlendirelim, işbirliğinin, dayanışmanın örneğini verelim. Siz Türkiye'ye geldiğinizde yabancılık hissetmezseniz, Türkler de Dubai'de yaşarken yabancılık hissetmiyorlar. Geçici işbirlikleri, geçici ortaklıklar yerine stratejik, büyük ortaklıklar kurmamız lazım'' dedi.
Türkiye'nin de BAE'nin de büyük, dünya çapında şirketleri olduğuna işaret eden Gül, büyük ortaklıklar kurma zamanının geldiğini söyledi.

-Diğer konuşmalar

Dubai Ticaret ve Sanayi Odası Konsey üyesi Abdurrahman Seyf de ikili ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, ülkede faaliyet gösteren 282 Türk şirketinin 10.5 milyar Dirhemlik projeler üstlendiklerini söyledi.

Ticari ortakları arasında Türkiye'nin 19. sırada olduğuna işaret eden Seyf, değişik alanlardaki yatırım fırsatlarının keşfedilmesiyle iki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilebileceğini dile getirdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA