TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Tarımsal ürün ithalatı, cari açığı arttırıyor


01.02.2012 / 



TOBB Tarım Kurulu, Emin Demirci Başkanlığında TOBB Birlik Merkezinde toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kurul Başkanı Emin Demirci, son yıllarda tarım sektörünün öneminin daha fazla arttığını, buna bağlı olarak sektörün geleceğine ve beslenmeye ilişkin kaygılarında daha fazla gündemde olduğunu belirtti. ​ ​

 

Başkan Demirci, Türkiye’de tarım sektörünün bir dönüşümün içinde olduğunu, bu dönüşümün gerçekleşmesinde teknolojiden mümkün olduğunca yararlanılsa da ekilebilir arazilerin yeterince verimli kullanılmadığını, son yıllarda yapılan tarımsal ürün ithalatının hem cari açığı arttırdığını hem de üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti.

TOBB Tarım Kurulu’nun, 2012 yılının ilk toplantısına,  Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci,  Ünye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Atik, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Aydın Akyüzlü, Kumluca Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Durdaş, Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Eren, Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ve Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Duran Balsuyu katıldı.

Toplantıda,  ekonomik değeri yüksek tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde yaşanan gelişmeler, tarım ürünlerinin ihracat ve ithalat durumu ile tarım sektörüne yapılacak destek konuları ele alındı.

 

-Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli


Toplantıda, pamuğun ihracata ve ithalata olan katkılarını detaylı bir şekilde değerlendirilerek, pamuk üretiminin artırılması için gereken tedbirler ele alındı. Kurul bu kapsamda, pamuğun stratejik ürün ilan edilmesi, destekleme priminin dünya ülkelerinin seviyesine çıkarılması, tek balya ve lisanslı depoculuğa geçilmesi, kalitenin artırılması, kontaminasyonun önlenmesi ve kurumlararası eşgüdümün sağlanması gerekliliğine değindi.

 

-Pirince’de %1 KDV uygulansın

 

Türkiye’de çeltik üretiminin yeterli olduğunun altı çizilen Tarım Kurulu toplantısında, çeltik üretimi için hem her yıl yeni üretim alanlarının açılmasının, hem de ithalat artışının yerli üreticinin mağduriyetine neden olduğu vurgulandı. Kurul üyeleri, toplantıda vergi kaçağının önlenmesi için çeltikte uygulanan %1 KDV’nin pirinçte de uygulanmasını önerdiler.  

 

-Çay kaçakçılığının önüne geçilmeli

 

Türkiye’nin çay üretiminde kendine yeter bir ülke olduğunu, doğal üretimi nedeniyle kaliteli üretim yapıldığını belirten kurul üyeleri, çay kalitesinin artırılması ve geliştirilmesi için yeterli araştırmanın yapılmadığını söylediler. Yurtdışından, Türkiye’ye büyük miktarda kontrolsüz kaçak çay geldiğini ve bazı bölgelerde kaçak çaylar için işletmelerin kurulduğunu, hatta bu işletmelere destek verildiğini anlatan Kurul üyeleri, çay kaçakçılığının önlenmesini istediler.

-Zeytin ve Fındık’ta, fiyat istikrarsızlığı giderilmeli

 

Türkiye’de zeytin ağacı varlığının artmasına rağmen, sofralık zeytin için kaliteli hammaddenin temini ve sürekliliğinde problemlerin yaşandığının bildirildiği toplantıda, gelecek yıllarda zeytin arzında fazlalık olacağı, bu sebeple üretilen zeytin ve zeytinyağında karşılaşılabilecek pazarlama zorlukları için şimdiden tedbir alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, zeytin ve zeytinyağında, ihracatta fiyat problemlerinin yaşanmaması, hammadde fiyatlarının dünya fiyatları ile rekabet edilebilirliliği için fiyat ve kalite istikrarının sağlanması gerektiği ifade edildi. Bu konuda lisanslı depoculuk faaliyetlerine hız verilmesi gerektiği vurgulandı. Aynı sorunun fındık üretiminde de yaşandığı belirtilirken, fındık arzından kaynaklanan, fiyat istikrarsızlığının giderilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsası kurulmasının önemli olduğu açıklandı.

Tarım ürünleri ihracatında önemli bir yer tutan sebze üretiminde, tohum ıslahı yapan firmalara sermaye desteğinin sağlanmasının önemli olduğunu söyleyen TOBB Tarım Kurul Üyeleri, biyolojik mücadelenin artırılması, gereksiz ilaç kullanımının azaltılması, seracılık üretim ve teknolojilerinin geliştirilmesinin gerekli olduğunu belirttiler.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA