TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yatırım projeleri fizibilite ve finansmanı bilgilendirme toplantısı Muğla’da yapıldı


09.02.2012 / 



Afyonkarahisar, Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan Yatırım Projeleri Fizibilitesi ve Finansmanı” konulu toplantının 8’incisi Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nun ev sahipliğinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. ​ ​

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin işbirliğiyle ‘yatırım projeleri fizibilitesi ve finansmanı” konulu toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz, ülke olarak üretim kapasitesinin KOBİ’lerin üzerinde kurulu olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde her yıl kapanan şirketten birkaç kat daha fazla yeni şirket kuruluyor. Ancak, bu şirketlerimizi büyütmeyi ve daha ileri götürmeyi beceremiyoruz. Bir süredir birliğimiz bünyesinde ‘Ticaret Sicil Gazetesini Elektronik Arşivleme’ çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışma Türkiye’de kurulan bütün firmaların tarihçesine kolayca ulaşmayı sağlıyor” dedi.

-Türk özel sektörünün röntgeni çekiliyor

Ticaret Sicil Gazetesini Elektronik Arşivleme projesinin Türk Özel Sektörünün röntgenini çektiğini belirten Koşmaz şunları söyledi:
“ Bu çalışma kapsamında ilk çıktıları değerlendirdiğimizde; Türkiye’de 1 milyon civarında faal firmanın olduğunu görüyoruz. Her yıl yaklaşık 100 bin yeni işletme kuruluyor. Ama ne yazık ki, firmaların ömrü yaklaşık olarak 5–10 yıl arasında değişiyor. Hâlbuki Batı’da ve Doğu’da asırlardır ayakta duran şirketler görüyorsunuz. Oralarda 200 yıl, 300 yıl, hatta 500 yıllık şirketler mevcut. Neden bizde durum böyle değil?  Sorunumuz şurada: kolay şirket kuruyor ama bunları büyütemiyoruz. Çünkü sermayemiz yeterli değil. Çünkü mali sistemimiz yeterince büyük değil. Çünkü kurumsal yönetim ilkelerini şirketlerimizde geliştiremiyoruz. Bu duruma mevcut finansman imkânları ve risk azaltıcı yöntemler noktasında bilgi noksanlığı eklenince KOBİ’lerimiz faaliyetlerinde güçlük yaşıyorlar. Oysaki biz ihracatçı sayımızı artırmak zorundayız. Mevcut girişimcilerimizi güçlendirmek zorundayız. Türkiye’yi zenginleştirmek zorundayız.”

Bülent Koşmaz ülke olarak 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olmanın hedeflendiğini ifade ederek, “2023 yılında Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. 500 milyar dolar ihracat, 25 bin dolar kişi başına düşen gelire sahip olma hedefimiz var. Bu hedefleri yakalamamız için bütün potansiyelimizi en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Mevcut imkânlarımızı sonuna kadar kullanmak için de en geniş bilgi birikimine sahip olmalıyız. Bugün Anadolu’daki firmalara sorduğumuz zaman da, en büyük sorunlarının finansmana erişim olduğunu görüyoruz. Şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu finansal araçların geliştirilmesini ve tüm şirketlerimizin bu araçlardan haberdar olmasını sağlamalıyız. Öte yandan Avrupa’daki ekonomik sorunlar nedeniyle bütün dünyada döviz fiyatlarındaki hareketlilik arttı. Bu aşırı hareketlilik ve belirsizlik de firmalarımızın sipariş, nakit dengesi ve döviz pozisyonu konularında planlama yapmalarını zorlaştırıyor. Bütün bu alanlarda şirketlerimizi bilgilendirmek zorundayız” diye konuştu.

-Özel sektör ve bankacılık temsilcileri arasında güven köprüsü

Türkiye Bankalar Birliği ile yaptıkları işbirliği sayesinde bankacılık sektörü ile reel sektör  arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ufuklar açtıklarını belirten Bülent Koşmaz şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle bu alanda firmalarımıza yol göstermek, bu tür imkânlara daha kısa yoldan ve daha kolay nasıl ulaşacaklarını anlatmak için bu organizasyonu düzenliyoruz. Yatırım projeleri fizibiliteleri ve güçlü finansman, ihracat sigortası, türev enstrümanlarla kur riski başta olmak üzere piyasa risklerini azaltma, sermaye piyasalarından kaynak sağlama gibi konularda üyelerimizin bilgi birikimini arttırmak, ufuklarını genişletmek istiyoruz. Bu bilgilendirme seminerleri ile özel sektör ve bankacılık temsilcilerinin arasında kurulan güven köprüsünü güçlendiriyoruz, bilgi alış verişini arttırıyoruz, firmalarımızın kazancının artmasına hep birlikte katkı sunmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar 7 toplantı gerçekleştirdik. Anadolu’nun pek çok ilinde firmalarımızın sahiplerini ve yöneticilerini; ülkemizde hangi finansman imkânı varsa; o finansman imkânına en kısa yoldan nasıl ulaşılır; anlattık. Bugün de Ege Bölgesindeki Afyonkarahisar, Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan 8. toplantımızı gerçekleştiriyoruz”.

-Rekabet için farklılaşma kaçınılmaz

Toplantıda konuşan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise küreselleşmenin bütün işletmeler üzerindeki etkisinin farkında olduklarının altını çizerken şunları söyledi:
“Ticarette ülke sınırlarının aşılmasıyla birlikte uluslararası boyuta taşınması rekabetin şeklini de değiştirmiştir. Teknolojideki gelişmeler dünyayı küçültmüş ve istenilen ürüne istenilen zamanda ve fiyatta ulaşma imkanı sağlamıştır. Hal böyle olunca üretilen ürün ve hizmetin rekabet edebilmesi için farklılık yaratması kaçınılmaz olmuştur. Artık KOBİ’lerimiz ve tamamen yerel piyasada faaliyet göstermek isteyen işletmelerimizin bile başarılı olabilmeleri ve devamlılıklarını sağlayabilmeleri için küresel rekabet koşullarına adapte olmaları ve küresel rekabetin gereklerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunların başında da doğru projelere yatırım yapılması ve finans kaynaklarının verimli kullanılması geliyor. Ağırlaşan rekabet koşullarıyla fizibilite ve ucuz finansman ciddi önem kazanmıştır.  Bu yüzden yatırımlar henüz fikir aşamasındayken sonuç almaya odaklı projeler üretilmesi ve bu projelerin uygun fizibilite çalışmalarıyla hayata geçirilmesinin illerin ve ülkelerin ekonomileri için büyük önem taşıyor” dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye Sınai Kalkınma Bankası yetkililerinden Mustafa Kadaifçi, Tuna Taşpınar  ve Coşkun Kanberoğlu birer sunum yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı. 
 







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA