TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Malatya'da 'kadın kooperatifi' kuracaklar


01.09.2019 / Malatya



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Malatya Kadın Girişimciler Kurulu çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Malatya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hilal Acı, "Amacımız kadınları girişimcilik ekosistemine dahil etmek. Projelerimiz arasında bir İcadın kooperatifi kurmak var. Böylece hem kadınlarımız kazanacak, hem de ekonomi kazanacak. Yapmak istediğimiz bir diğer düzenleme de, e-ticaret eğitimleri vermek. Yakın zamanda teknokentle de bir protokol imzalayacağız" dedi.​

TOBB Malatya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Acı, projelerini anlattı: “TOBB, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBBKGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.”

 

-Hilal Acı’nın başarı hikayesi

 

TOBB Malatya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hilal Acı, genç yaşına karşın uzun yıllardır çalışma hayatında olan bir isim. Mimarlık okuyan Acı, mezun olmadan bir ofis kurarak çalışmalarına başlamış. Bir süre sonra çalışmaları fark edilen ve valilik tarafından iş teklif edilen Acı, "Bir yıl kadar çalıştım. 1 yıldan soma ise içimdeki girişimcilik ruhu ağır bastı kendi ofisimi kurdum. Otelcilik bizim aile işimiz. Ben de aile şirketlerimizi yönetiyorum, bu süreçte yap-sata geçtik ve şu an itibariyle 5 otelimiz var. 4'ü Malatya'da faaliyet gösteriyor. Şu anda 3 otelin yönetim kurulu başkanıyım. Biz 11 kardeşiz. 6'ımız kız ve 5'imiz erkek" dedi.

 

-Tekvandoda derecem var

 

Ailelerinde hep kadınların ön planda olduğunu söyleyen Acı şöyle devam etti: "Otelde yönetim kademeleri genelde kadınlar tarafından yürütülüyor. Başta babalar kızlarına destek olunca böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Hep birlikte büyüdük. Babamdan soma yönetim kurulu başkanlığım da yürütüyorum. Ayrıca birçok spor alanında derecelerim var. 7 yaşında tekvandoya başladım. Babamın yönlendirmesiyle başladım ancak Türkiye birinciliğim var. Off-road, ralli gibi alanlarda da derecelerim var. Girdiğim her alanda başarılı olmaya çalışıyorum. Bunun dışında uluslararası ilişkiler, adalet, yerel yönetimler okudum. Profesyonel olarak okuyorum. İtalya'da restorasyon ve kültürel mirasın korunması için projeler yaptım. Ama babam 'Malatya'ya dön' deyince geri geldim. Babam 'doğduğun ve yemeğini yediğin yere hizmet etmelisin' dedi. Ben de sonuna kadar bunu ilke edindim. Çeşitli STK'larda ve komisyonlarda görev aldım. Kadınlarla daha fazla ilgilenmek istiyordum böyle bir kurulun varlığım öğrenince ilgimi buraya yönelttim. Seçimlerde de bize bir görev verildi. İlk başta birbirimizi tanımıyorduk. Ancak geldiğimiz noktada hepimizin enerjisi tuttu. Sadece kadın girişimciler olarak burada değiliz, aynı zamanda iyi arkadaşlar olarak buradayız."

 

2019 yılı Mart ayı itibariyle göreve başladıklarım, 15 asil ve 15 yedek üye olarak çalıştıklarını belirten Acı bundan sonrası için yapacaklarını da şöyle anlattı: "İlk işimiz birçok eğitim almak oldu. Sağolsun TOBB Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Oğuzhan Ata Sadıkoğlu desteğini hiç esirgemedi. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan da bizi destekleyen isimler ve kendilerine teşekkür ediyoruz. Amacımız kadınları girişimcilik ekosistemine dâhil etmek. Birbirimize mentorluk yapıyoruz, birbirimizin ellerinden tutarak gelişiyoruz ve büyüyoruz. Projelerimiz arasında bir kadın kooperatifi kurmak var. Böylece hem kadınlarımız kazanacak, hem de ekonomi kazanacak. Yapmak istediğimiz bir diğer düzenleme de, e-ticaret eğitimleri vermek. Yakın zamanda teknokentle de bir protokol imzalayacağız. Ziyaretlerimizde kadınlara karşı pozitif çalışmalarını gördük. Teknokent içerisinde kadınlara yönelik özel destek verilecek. Çeşitli eğitimler verilecek. Ön kuluçka merkezinde girişimci olmak isteyen kadınlara yönelik bilgilendirme ye eğitim çalışmaları yapılacak. İmzalayacağımız protokolle kadın girişim çiler teknokent imkânlarından daha çok faydalanabilecek. Tek çalışmamız tabii ki bu değil. İlçelerimizde çeşitli bitkiler var. Bu bitkiler için özel çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi çaşır mantarı. Her dönem yetişebilen ve çok nitelikli bir mantar. Mor reyhan ise, ilk coğrafi işareti olan bitkilerden. Tüm bu bitkilerle ilgili de çalışma yürüteceğiz."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

TOBB Malatya Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri nasıl girişimci olduklarını anlattılar.

 

İlkay Palancı: “1981 Malatya doğumluyum. İnönü Üniversitesi işletme bölümünü bitirdim. Eşim Elazığ'da çalışıyordu. İstifa edip geldik ve KOSGEB kredisiyle Ozan mühendislik adında bir şirket kurduk. Asansör alanındayız. Eşimle sırt sırta vererek bugünlere geldik. Eşim sahada, ben içeride işleri yönetiyorum. Malatya'daki dördüncü yılımız bu yıl. Aslında birçok açıdan farklıyız. Kadınlar mağaza gezmekten hoşlanır mesela, bense sanayide marangoz gezerim. Keyif aldığım işlerden biri de kumanda panosu bağlamak. El işçiliği olan her şeyi seviyorum. Hobilerim de buna göre şekilleniyor. İki tane kız çocuğum var. 7 ve 2.5 yaşındalar. Gidebildiğimiz yere kadar işimizi ve hayallerimizi götürmek istiyorum.

 

Ferhunde Gürcü Önalan: ' İşletme mezunuyum. Ailevi nedenlerle Malatya'ya dönünce girişimci olduk. Kayısıdan başladık ama şimdi gıdadan-turizme birçok şirketimiz var. Kutu ve koli üzerine de bir şirketimiz var. Bu şirketin kuruluşunda yer aldım ve şu anda oranın tüm yönetimi bana ait. Girişimci bir babanın çocuklarıyız. 4 kız iki erkek kardeşiz. Her kardeş farklı işlerden sorumlu. Bundan sonraki aşamada ise Malatya'da lisanslı depoculuk yapmak istiyorum.

  

Ecem Akbulut: ' Mimarım. Lisansımı İzmir'de yaptım. Sonrasında memleketime döndüm. Hemen bir yapı denetim şirketinde çalışmaya başladım ve sektörü öğrendim. Sonra İzmir'e gittim ve yüksek lisans yaptım. Ve tekrar memleketim deyip Malatya'ya döndüm. Hem mimarlık ofisim, hem yapı denetim firmam var. Babamlar da müşterimiz. Babamlar yap-sat işi yaptıkları için biz de onlara hizmet veriyoruz. Aynı zamanda mimarlar odası yönetiminde sayman üyeyim.

 

Sevilay Karabulut: ' Erciyes Üniversitesi iletişim mezunuyum. Önce yerel bir kanalda spikerlik yaptım, sonrasında ise gazetemalatya.com isimli bir site açtım. Kanal kapanınca ne yapacağımızı uzun süre düşündük. Yeri geldi zorlandık, yeri geldi ayağa kalktık. Ama sonuçta şu anda internet sitemizle Malatya'da faaliyet gösteriyorum. Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti'nde de üyeyim.

 

Şengül Berktaş: ' Kimya okudum. 27 yıl kamuda çalıştım, emekli olunca emekliliği sevemedim. O zaman düşünmeye başladım. Organizasyon firması kurmak hep hayalimdi, ben de emekli olunca bu hayalimi gerçekleştirdim. KOSGEB'ten kredi kullandım ve ilk aşamada parti evi olarak başladım. Kısacası sıfır sermayeyle başladığım işte şu anda 6. yılımı doldurmuş bulunuyorum. Süreç ilerledikçe parti evinden organizasyon firmasına doğru dönüştük. Şu anda işimden, müşterilerimden çok memnumum, müşterilerim de benden memnun. Müşterilerimin en özel günlerinde dokunuyorum, bu güzel bir duygu. İki kızım var. Bu işe nasıl karar verdiğime gelince, hem mutfakta, hem de organizasyon işlerinde çok iyiyim. 20 yıl özel kalemde çalıştım. Malatyalım ve burada bir çevrem var. Bu ikisini birleştirince böyle bir sonuç çıktı. Hem iş, hem keyif oluyor benim için. .

 

Işıl Durmaz: ' Gıda mühendisiyim ve iki çocuk annesiyim. Tarım ve Orman Bakanlığı'nda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteklenme Kurumu'nda çalışıyorum. Verilecek destekler ve projeler konusunda çalışıyoruz. Bu kurulda kadın girişimcilerle tarım alanını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Malatyalı kadın girişimcilere hibe destekleri konusunda destek olmaya çalışıyoruz.

 

Halise Çine: ' İki oğlum var. Özel bir hastanede yöneticiyim. Hastanenin halkla ilişkiler pazarlama gibi süreçlerinde yer alıyorum. Aynı zamanda siyasetle de ilgileniyorum. Malatya'yı yönetmeye talip oldum. 2011 yılında milletvekili aday adayı oldum. Bir dönem de özel bir kurumun Malatya'daki yöneticiliğini yaptım. Çalışmaya geç başladım ama 13-14yıldır çalışıyorum. Gittiğim kurumlara hep kazandırırım, Malatya çünkü 'Halise Çine'yi tanıyor ve seviyor.' İki dönemdir de Kadın Girişimciler Kurulu'nda aktif olarak görev yapıyorum. .

 

Beyhan Karadağ Çok: 'Evliyim ve iki çocuk annesiyim. Mali müşavirim. 15 yıllık bir iş hayatım var, son 6 yıldır da kendi işimi yapıyorum. Baktığınızda üniversiteden bu yana aralıksız çalışıyorum. Mali danışmanlık hizmeti veriyorum, baktığınızda kadın mali müşavir sayısı çok az. Gurur duyarak söylüyorum ki, ben de onlardan birisiyim. Bu yönümle rol modeli olduğunu düşünüyorum. Ancak tabii ki kabullenilmek kolay olmadı, zorlandığım yerler oldu. İki dönemdir de kurulda aktif olarak çalışıyorum.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA