TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İzmirli kadın girişimciler ‘ben yaptım’ dedi


15.03.2020 / İzmir



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. Kadın girişimciler için birçok projeye imza attıklarını ve diğer illere örnek olmak istediklerini ifade eden TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, "Çalışmalarımız arasında 'ben yaptım' projesi de var. Burada el becerisi olan, bir şeyler üretebilen ancak satış kanalı bulamayanlar için eğitimler veriyoruz. Şu anda Gittigidiyor sitesinde 80 üye, yani 80 dükkan faaliyet gösteriyor" diye konuştu.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin ; geliştirilmesi, daha donanımlı ' hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBBKGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek İçin her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını ' sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

 

- TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Aysel Öztezel

 

TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Aysel Öztezel, birçok kadın girişimciden farklı olarak önce sivil toplum kuruluşlarında görev yapmış, daha sonrasında iş hayatına atılmış. Öztezel, "İzmir'de birçok sivil toplum kuruluşunda görev yaptım. Bir oğlum, bir kızım, iki de torunum var. Girişimcilik konusunda ailemiz konuya çok vakıf. Hepimiz girişimcilik hikâyelerinin bir yerindeyiz. Örneğin kızım Aslı Öztezel de, 'Çocuğum haklıyım' isimli bir oyun geliştirdi. Çocuk haklarım öğretiyor" dedi. Herkesin emekli olduğu bir tarihte ticarete girdiğini belirten Öztezel şöyle devam etti: "Ailemizin bir AVM'si var. 2007 yılında bu AVM'de bir gerileme hissettik. Dediler ki, 'Gel AVM'ye sahip çık.' O zamana kadar profesyonel hayatta yoktum. Ve alışveriş merkezi yöneticiliğim başladı. Önce çeşitli kurumlarla ilişkiye geçip, bu işin nasıl yapılacağını öğrendim. Belirli markalarla işbirliği yaparak, yol haritasını çizdim. AVM, layık olduğu yere 2 yıl içinde geldi. Alışverişle birlikte sosyal sorumluluğu da ilerlettik. Her kadın kuruluşunun adresi haline geldik. Kadın hareketlerinde öncülük yaptım, kadının iş hayatında mutlaka olması gerektiğine, aile bütünlüğü açısından bunun çok kıymetli olduğuna inanıyorum. Geleceğimizin insanlarını bu ahenk içinde yetiştirebiliriz."

 

Öztezel, İzmir Kadın Girişimciler Kurulu'nda yaptıklarım ve yapmak istediklerini de şöyle sıraladı: "2012 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'na geldim. Önce icra kurullarında çalıştım, iki dönemdir de başkanlığı yürütüyorum. Birçok proje yaptık ve yapıyoruz. Kooperatifçiliğe önem veriyoruz. Çiftçi ve üretici kadınlara yönelik bir kooperatif kurmak istiyoruz. Girişimci Kadın Montörler Programı'nı yürütüyoruz. İlk programı tamamladık ve 11 kişilik grup belgelerini almaya hak kazandı. 'Girişimcilere sıra dışı eğitimler' programında ise, girişimci ve girişimci adaylarına 7 modülden oluşan eğitim veriyoruz. Mayıs ayına kadar devam edeceğiz. 'Ben yaptım' projesiyle ise elinde becerisi olan, bir şeyler üretebüen ancak satış kanalı bulamayanlar için eğitimler veriyoruz. Şu anda gittigidiyor sitesinde 80 üye, yani 80 dükkan faaliyet gösteriyor. Açık Kürsü toplantılarımız da devam ediyor. Açık Kürsü'de hem birbirimizi tanıyor, hem de deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Bu projelerimizle diğer illere örnek olmak istiyoruz. Çanakkale ve Manisa'yla da bu projeleri yaptık. Devamım da getireceğiz. Biz çok şey yapmak istiyoruz. Bu kapsamda TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere İzmir Ticaret Borsası Başkanımız ve koordinatör oda başkanımız Işınsu Kestelli'ye teşekkür etmek istiyorum. Bir kadın başkanla çalışmanın mutluluğunu yaşıyorum. İzmir Ticaret Odası Başkanımız Mahmut Özgener'e ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanımız Ender Yorgancılar'a da teşekkürlerimizi sunuyorum."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Zeynep Şebnem Korkut: Sigortacılık ' yapıyorum. Endüstri mühendisiyim. 9 Eylül Üniversitesi'nden sonra kendi sigorta acentemi kurdum. 1998'e kadar sigorta acenteliğini yürüttükten sonra, hiçi Holding bünyesindeki İnci Sigorta'nın 17 yıl genel müdürlüğünü yaptım. 2015'te İnci'den' sigorta acenteliğini devraldım. 74 kişiyle çalışıyoruz. Sigorta sektöründen emekli olacağımı düşünüyorum. Evliyim, iki çocuk sahibiyim. Şimdi oğlum da ikinci kuşak olarak benimle çalışıyor.

 

Zeynep Öner: Aliağa'yı temsilen kuruldayım ve başkan yardımcısıyım. Lise son sınıfta babamın rahatsızlığı sonucunda işlere girmek zorunda kaldım. Şirketimizin 7. yılıydı ve iki kez iflas etmiştik. Geldiğimiz noktada ise kimya üzerine çalışıyoruz ve 41. yılımız. Babamın mentorlüğünde, dürüstlüğü, sözünün arkasında durmayı, başarının arkada bırakan isim olduğunu öğrendim ve uyguladım. Babamın ölümünden soma ise, şirketimiz bir holding bünyesine katıldı. Ben de hem holding, hem de şirkette çalışıyorum. Şirkette genel müdür, holdingde icra kurulu üyesi olarak sürdürüyorum. 34 yıllık çalışmanın sonucunu doktorayla taçlandırmak istedim ve doktoraya başladım. 15 yaşında bir oğlum var ve doktor olmak istiyor.

 

Jülide Hergül: Mimarım. Eskiz mühendislik-mimarlık firmasının sahibiyim. 26 yıllık bir şirketiz. Şirketin kurucusu ve yöneticisiyim. Kadınlarla ilgili STK'larda aktif olarak görev yapıyorum. Kadın işbirliğine ve gücüne çok inanıyorum. Kadınların özellikle yönetimlerde daha çok temsil edilmesi için projeler yürütüyorum. Kadın girişimciler bir network kurulması için de 'çaba sarf ediyorum.

 

Saniye Bora Fıçı: 21 yılı aşkın bir süredir engelli bireylerin eğitimi ve rehabilitasyonuyla uğraşıyorum. 2000 yılında bu konuda bir kurumda çalışarak işe başladım. Çok özel bir alan. O çocuklara duyduğum özel ilgiden yola çıkarak da, kendi eğitim kurumumu kurdum. İzmir'de iş kadım ve model olmak istedim. Kadın girişimciliğin önünü açmak ve yüzde 12'si engelli olan bir ülkede çocuklarımıza destek olmak için yola çıktım. Siyasetle de ilgileniyorum. Aynı zamanda İzmir Ticaret Odası Sağlık komitesi meclis üyesiyim. İki çocuğum var.

 

Nezihe Uzunkol: Ödemiş'i temsilen ™^P buradayım. 1986 yılında tekstil tasarımdan mezun oldum. 5 yü özel sektörde tekstil tasarımcılığı yaptım. Yurtdışı firmalarına koleksiyonlar hazırladım. Çocuğum doğunca işi bıraktım. Ödemiş'e göç ettik. Endüstri mühendisi olan eşim işine devam etti, ama ben istifa ettim. 2 yü bebeğimi büyüttükten sonra Ödemiş'te konfeksiyon imalatı ve ticaretine başladım. 1993'ten bu yana Butik Mena'yı sürdürüyorum. Dönem dönem koleksiyonlar da hazırladım. Yeni bir marka için de çalışıyorum. Şu anda koleksiyonumuzu hazırlıyorum. Sanatla olan bağım hiçbir zaman bitmedi. Ressamım. Kısa belgesel filmler çekiyorum, çeşitli sanat derneklerinde çalışıyorum. Kadınların dayanışmasına inanıyorum. Kadınlarla çalışmayı seviyorum. Evliyim, bir oğlum var. Oğlum da endüstri mühendisi

 

Seçkin Bakan: 1977 Bergama doğumluyum ve Bergama'yı temsilen buradayım. Fransızca kamu yönetiminden mezun oldum. Önce İstanbul’da çalıştım, aile şirketimize katılmak için de geri döndüm. Evlendim. Eşimle aile şirketinizdeyiz. Gıda, akaryakıt ve otomotiv üzerine çalışıyoruz. Aynı zamanda markalaştırmaya çalıştığımız Şakran Böreği'nin üretimini yapıyoruz. İki günlük emekle yapan bir börek. 3. Kuşak ustalarımız bu böreği yapıyor. Şirkette ben ikinci kuşağım. En çaba sarf ettiğim alanlardan biri de markalaşma oldu. Satıştan satın almaya şirketin her bölümünde çalıştım, çalışıyorum.

 

Gülesin Boyacıoğlu: 1981 doğumluyum. Torbalı'yı temsüen buradayım. 2005ten bu yana aüe şirketimizde dış ticaret, müşteri ilişkileri, satın alma, insan kaynakları gibi alanlarda çalıştım. Kurumsallaşma ve yeniden yapılandırmada proje liderliği ve yönetim Kurulu başkan yardımcılığı yapıyorum. Şirketimiz 40 yıllık. Kurucumuz babam ve annem. Kız kardeşim, babam ve ben çalışmaya devam ediyoruz. Babam çok vizyoner ve kadınlara değer veren bir isim. Firmamızı da işleyen bir yapıda bırakmak istiyor. Biz paslanmaz çelik tencere kulpu üretiyoruz. Erkek egemen bir sektör. Ama bizim firmamızda çalışan kadın sayısı yüzde 38. Biz kadınlarımıza eğitimler aldırıp, karar verici yapmaya çalışıyoruz. Kadının elinin değdiği bir ürün üretiyoruz. Bu ürünü global bir değer hafine getirmek istiyoruz. Yüzde 90 ihracat yapıyoruz. Firmamızın ismi Mutlu Metal. Mutlu Marin isimli bir firmamız daha var. Kız kardeşim de o firmada görev alıyor.

 

Ayşe Korkmaz: 1968 doğumluyum. 1986 yılında evlendim. Korkmaz Tarım Ürünleri isimli bir aile şirketimiz var. Biz ikinci kuşağız. Kuru bakliyat üzerine firmamız. Toptan bakliyat satışı yapıyoruz. Eşimle birlikte bütün iş alanlarına hâkimiz. 2009 yılından bu yana da kurul üyesiyim. Geçen yıl da icra kuruluna seçildim. Şimdi kurul arkadaşlarımızla birlikte kırsaldaki kadınlarımız için çalışıyoruz. İki çocuğum var.

 

Pınar Nacak: İcra kurulunda borsayı temsilen doğal üyeyim. Aynı zamanda Ticaret Borsası yönetim kurulu üyemiz İlhan Zincircioğlu da, icra kurulumuzda doğal üye olarak görev yapıyor. Kadın girişimci kurulunun daha proje odaklı çalışması için çalışıyoruz. Diğer kurumlarla ilişkilerin güçlendirilmesini sağıyoruz. İzmir içinde network sağlamaya çalışıyoruz. Ticaret borsası projeleriyle kadın girişimciler arasında köprü görevi görüyoruz, tarım üzerine de özel çalışmalar yapıyoruz. İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu içinde çalışma komiteleri oluşturduk. 85 kişilik bir ekip çalışıyor. Oldukça verimli sonuçlar elde ediyor. Fulya Hanım (Ertutan) da burada koordinatörlük yapıyor, sekretarya çalışmalarımızı yürütüyor.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA