Previous Page  58 / 255 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 58 / 255 Next Page
Page Background

40

72. GENEL KURUL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •

www.tobb.org.tr

1.2 Sektörel Gelişmeler

1.2.1 Tarım

2014 yılında iklim koşullarının olumsuz seyretmesiyle, yaşanan tarımsal kuraklık

tarım sektörünü baskı altında bırakmıştır. 2015 yılında ise elverişli iklim koşulları

tarımsal üretimi olumlu yönde etkilemiştir. Yağışlar normalinden ve geçen yıl

yağışlarından fazla olmuştur. Yağışların yeterli seyretmesi neticesinde birçok

üründe verimlilik artışı yaşanmış, üretim alanları artmıştır. Buna bağlı olarak

tarım sektörü katma değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre, 2015 yılının

birinci çeyreğinde % 3,9, ikinci çeyreğinde % 7,7, üçüncü çeyreğinde % 11,4 ve

dördüncü çeyreğinde % 2,8 artış göstermiştir. Böylece 2015 yılı tarım sektörü

katma değerinde % 7,6 büyüme gerçekleşmiştir.

2014 yılında % 6,7 azalan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi, 2015 yılında

% 10,2 artış göstermiştir. 2014 yılında hava koşullarının olumsuz seyretmesiyle

% 12,7 azalan tahıl üretimi, 2015 yılında yağışların yeterli seyretmesi ve hava

koşulların olumlu gitmesiyle % 18,1 artmıştır. Tahıl ürünleri grubunda bir önceki

yıla göre seçilmiş ürünlerden en yüksek üretim artışı % 27,0 ile arpa üretiminde

olurken, bunu % 18,9 ile buğday üretimi ve % 10,8 ile çeltik üretimi izlemiştir (Tablo

19, Grafik 9).

Patates, kuru baklagiller, yenilebilir kök ve yumrular grubunun üretim miktarı

2014 yılında % 2,1 artış gösterirken, 2015 yılında ekim alanlarının artmasıyla %

12,1’e yükselmiştir. Tatlı patates üretiminde bir önceki yıla göre ekim alanlarının

daralmasıyla % 66,0 azalış olurken, patates üretiminde bir önceki yıl fiyatların

artmasından dolayı ekim alanlarının artış göstermesiyle % 14,3, kuru fasulye

üretiminde üretim ve verim artışıyla % 9,3, kırmızı mercimek üretiminde verim

artışıyla % 4,6, nohut üretiminde iklim şartlarının olumlu seyriyle % 2,2 artış

gerçekleşmiş, yeşil mercimek üretiminde değişim olmamıştır.

Yağlı tohumlar grubu üretiminde 2014 ve 2015 yıllarında % 5,2’lik artış

gerçekleşmiştir. Yağlı tohumlar grubu içinde en yüksek üretim artışını % 89,4 ile

haşhaş (tohum) üretimi gösterirken onu, % 19,4 ile 2. ürün alternatiflerinden biri

olarak görülen yerfıstığı, üretim alanı artışıyla % 9,1 ile kanola, % 7,3 ile soya ve

% 2,6 ayçiçeği üretimi izlemiştir.