Previous Page  61 / 255 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 61 / 255 Next Page
Page Background

43

EKONOMİK RAPOR - 2015

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •

www.tobb.org.tr

Tablo 20. Sebze Ürünleri Üretim Miktarları

Sebzeler

 Üretim (Ton)

Değişim (%)

2013

2014

2015 2014 2015

Yumru ve kök sebzeler

3.187.276 3.052.073 3.131.240 -4,2 2,6

Soğan (kuru)

1.904.846 1.790.000 1.879.189 -6,0 5,0

Havuç

569.855

557.977

534.988 -2,1 -4,1

Pırasa

240.391

223.303

231.678 -7,1 3,8

Turp (kırmızı)

158.766

169.935

179.660 7,0 5,7

Soğan (taze)

153.478

148.255

141.691 -3,4 -4,4

Diğer

159.940

162.603

164.034 1,7 0,9

Meyvesi için yetiştirilen sebzeler

23.514.578 23.724.312 24.588.763 0,9 3,6

Domates

11.820.000 11.850.000 12.615.000 0,3 6,5

Karpuz

3.887.324 3.885.617 3.918.558 0,0 0,8

Hıyar

1.754.613 1.845.749 1.822.636 5,2 -1,3

Kavun

1.699.550 1.707.302 1.719.620 0,5 0,7

Biber (sivri)

946.506

907.126

919.004 -4,2 1,3

Biber (salçalık)

814.372

829.809

879.775 1,9 6,0

Patlıcan

826.941

827.380

805.259 0,1 -2,7

Fasulye

632.301

638.469

640.836 1,0 0,4

Biber (dolmalık)

398.470

391.009

393.109 -1,9 0,5

Diğer

734.501

841.851

874.966 14,6 3,9

Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler

1.746.364 1.793.396 1.832.287 2,7 2,2

Lahana (beyaz)

496.864

492.610

514.344 -0,9 4,4

Marul (göbekli)

212.189

230.755

225.021 8,7 -2,5

Ispanak

220.274

207.676

208.403 -5,7 0,4

Marul (kıvırcık)

159.971

172.207

157.981 7,6 -8,3

Lahana (kırmızı)

138.329

164.069

178.679 18,6 8,9

Karnabahar

158.996

161.331

182.266 1,5 13,0

Lahana (kara yaprak)

83.246

73.643

71.118 -11,5 -3,4

Maydanoz

57.619

58.351

57.728 1,3 -1,1

Mantar (kültür)

34.494

38.767

39.495 12,4 1,9

Diğer

184.382

193.987

197.252 5,2 1,7

Toplam

 28.448.218 28.569.781 29.552.290 

0,4 

3,4

Kaynak: TÜİK.

Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubu üretim miktarı 2014 yılında % 0,9, 2015

yılında ise % 3,6 artış göstermiştir. Bu grupta yer alan seçilmiş ürünlerden patlıcan

üretiminde % 2,7 ve hıyar üretiminde % 1,3 azalış olurken, diğer ürünlerin üretiminde

artış gerçekleşmiştir. En yüksek üretim artışları % 6,5 ile domates, % 6,0 ile salçalık

biber ve % 1,3 ile sivribiber üretiminde görülmüştür.

Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler grubu üretim miktarında 2014 yılında

% 2,7, 2015 yılında % 2,2 artış olmuştur. Kıvırcık üretiminde % 8,3, kara yaprak

lahana üretiminde % 3,4 göbekli marul üretiminde % 2,5 ve maydanoz üretiminde

% 1,1 düşüş olurken, diğer sebzelerin üretiminde artış olmuştur. En yüksek oranlı

artışlar % 13,0 ile karnabahar % 8,9 ile kırmızı lahana ve % 4,4 ile beyaz lahana

üretiminde gerçekleşmiştir.

Meyve ürünleri, içecek ve baharat bitkileri üretiminde 2014 yılında kaydedilen %

6,2’lik azalış, 2015 yılında yerini % 3,9 artışa bırakmıştır. 2015 yılı Mart ve Nisan