Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Ana Sayfa


Türkiye İpekböcekçiliği ve İpekçilik Milli Komitesi’nin kurulma amacı, Türkiye’nin ipekböcekçiliğinin ve ipekçiliğinin gelişmesine yardımcı olmak, konu ile ilgili her türlü çalışmaları yapmak ve uygulamak, izleme ve değerlendirmeyle politikalar oluşturarak ilgili kuruluşların çalışmalarında koordinasyonu sağlamaktır.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği patronajında 1976 yılında çalışmalarını başlatarak ilk Genel Kurulunu 1978 yılında gerçekleştirmiş ve günümüze kadar çalışmalarını aralıksız sürdürmüştür. Sekreteryası ve raportörlüğü günümüze kadar TOBB tarafından yürütülmektedir.Başkanlığı ise; her yıl seçimle tespit edilerek, 1998 yılından beri A.Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sn. Çetin FIRATLI tarafından sürdürülmektedir.Yıl içerisinde bir veya iki kez Yürütme Kurulu bir de Genel Kurul olmak üzere en fazla üç kez toplanır.


Yürütme Kurulu üyeleri 25 kamu-yarı kamu üyesi kuruluş temsilcilerinden oluşmaktadır. Genel Kurul üyeleri ile birlikte bu sayı 35’e ulaşmaktadır. Genel Kurulda alınan kararla, konunun güncelliği dikkate alınarak, yıllar içerisinde kurulan yeni Genel Müdürlükler, Bakanlıklar eklenince Komiteye iştirak eden kuruluşların sayısında da değişiklikler olabilmektedir.


İpekböcekçiliğinin Marmara bölgesi dışında diğer bölgelere de yayılması, mevcutlarının muhafaza edilmesi çerçevesinde yıl içerisinde yapılan Yürütme Kurulu toplantılarının biri veya ikisinin bir önceki Yürütme Kurulu toplantısında kararlaştırılan pilot bölgelerde bulunan Ticaret ve Sanayi Odalarımız ve Borsalarımız ev sahipliğinde yapılmasına özen gösterilmektedir.


Milli Komitenin Yürütme Kurulu’nda, Genel Kurulca alınan kararlar uygulanır. Gerekli etüt ve araştırmalar yapılır ve yaptırılır.Güncel konular izlenir ve işlenir. Çalışmalar takip edilir ve sonuçlandırılır. Ayrıca; Genel Kurul’a takdim edilen Faaliyet Raporunu hazırlamakla yükümlüdür.


Özel sektörün üst kuruluşu olan TOBB ve ilgili Ticaret ve Sanayi Odalarımız ve Borsalarımız olarak; ekonomik nedenlerle bu işten çekilmek zorunda kalan lokomotif konumundaki üyelerimiz olan, ipek halıcılığımızın ve ipekli tekstil sanayimizin, yeniden dirilmesi, özel kesim girişimcilerimizin önünün açılması, istihdam, ailelerin gelir düzeylerinin iyileştirilmesi açısından da, ekonomikliliğinin yanı sıra kültürel ve prestij bir ürün olan ipekçiliğimize sahip çıkmaya, gündemde tutmaya devam etmekteyiz.