TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dayanıklı tüketim malları, makine ve teçhizat imalatı ile savunma sanayi sektörleri yeşil dönüşümü görüştü


22.09.2021 / Ankara



“Yeşil Dönüşüme Nasıl Ayak Uyduracağız?” webinarı; dayanıklı tüketim malları, makine ve teçhizat imalatı ve savunma sanayi sektörleri özelinde gerçekleştirildi.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, yaptığı açılış konuşmasında, dayanıklı tüketim malları sektörünün yeşil dönüşüm süreçlerinden en çok etkilenecek sektörlerin başında geldiğini, dolayısıyla hızlı bir uyum sürecine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ebiçlioğlu, yeşil dönüşüm sürecine dünyanın duyarlı bir şekilde cevap verdiğini belirterek; sadece büyük şirketlerin değil, bütün ekosistemin konu hakkında bilgili olması gerektiğinin altını çizdi.

 

TOBB Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Başkanı Kutlu Karavelioğlu ise; açılış konuşmasında, iklim politikaları ve dijital dönüşüm konularını içeren ve küresel önem kazanan ikiz dönüşüm konusunda ülkelerin ihmalkar olmaması gerektiğini belirtti. Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen çalışmaların sektörler tarafından yakından takip edilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

 

TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Yılmaz Güldoğan ise, yeşil dönüşüm webinarı sektörlerde önemli bir farkındalık yaratacağı için TOBB’a teşekkür ederek, sonuç odaklı bir diyalog ortamı oluşturulması gerektiğini, sektörün üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti. Güldoğan, ülke politikalarına paralel olarak şirketler tarafından hazırlanan kurumsal yol haritaları sayesinde Türkiye’nin yeşil dönüşüm kapasitesinin daha ileriye taşınmasının mümkün olduğunu bildirdi. Ülkelerin hedeflerine tek başlarına ulaşamayacaklarını kaydeden Yılmaz Güldoğan, finansmana erişim konusunun önem taşıdığını söyledi.

 

-Kiralama teşviki

 

Horizon Danışmanlık Kurucu Ortağı Eser Erginoğlu ise; makine ticaretinin ülke ekonomisine olan katkısının altını çizerek, ilgili sektörler özelinde yaşanan yeşil dönüşüm trendlerinden bahsetti. Dünyada yılda 25 milyon ton elektronik ve beyaz eşya atığı oluştuğunu belirten Erginoğlu, pek çok markanın artık ürününü kiralayacak çeşitli platformlar kurduğunu, atığın engellenmesi için sahip olmaktan ziyade kiralamanın teşvik edilmeye başlandığını ifade etti. Giderek yaygınlaşan diğer bir trendin de çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim mallarının ortak kullanılması olduğunu vurgulayan Erginoğlu, ayrıca, Avrupa Birliği tarafından açıklanan kurallar seti ile dayanıkılı tüketim mallarının on yıl süre boyunca tamir edilebilmesi hakkının giderek daha da önem kazandığını açıkladı. Erginoğlu tarafından, “Fit For 55” paketi ve yeni enerji etiketi gibi güncel çevre konuları hakkında da bilgilendirme yapıldı.

 

Webinarda, TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün tarafından Avrupa Yeşil Mutabakatı Eylem Planı hakkında detaylı bilgi verilerek konu hakkında TSE tarafından yürütülen çalışmalar paylaşıldı. Ergün, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın çevre ile ilgili karşılaşılan zorluklara bir cevap niteliğinde olduğunu, doğal sermaye korunup geliştirilirken vatandaşların sağlık ve refahınının çevre kaynaklı risk ve etkilerden korunmasının amaçlandığını ifade etti.

 

Toplantıda, son olarak da katılımcıların yeşil dönüşüm konulu soruları uzmanlar tarafından cevaplandırıldı.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA