20.07.2023 /
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Toplantısı; TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda GS1 Türkiye Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın katılımı ile Meclis Başkanı Ahmet Pura başkanlığında, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin yoğun ilgisi ile TOBB İstanbul Hizmet Binasında gerçekleştirildi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay; Ender Yorgancılar’a katılımları ve sektöre olan destekleri için teşekkürlerini ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevi için tebriklerini ileterek açılış konuşmasına başladı. Günay, bilgi sistemlerine daha hızlı ve doğru bilgi aktarılmasını sağlayarak tedarik zincir yönetiminde etkinliği ve verimliliği artırmayı amaçlayan GS1 sisteminin önemine değinerek konuşmasını sonlandırdı.
Meclis Başkanı Ahmet Pura ise; GS1 Türkiye Vakfı’na sektöre olan desteklerinden dolayı teşekkürlerini ileterek konuşmasına başladı. Sektör için önem arz eden öncelikli sorunların çözümü kapsamında GS1 Türkiye Vakfı temsilcilerinin desteğinin çok kıymetli olduğunu ifade etti. Pura, Meclis Üyeleri’ne de yaptıkları çalışmalardan dolayı şükranlarını sunarak açılış konuşmasını sonlandırdı.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve GS1 Türkiye Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise; satın alınan malı stoktan düşüren, üretilen malın hangi firmadan, hangi depodan geldiğini, içeriğini anlatan, bütün bilgileri kapsayan, veri toplanmasını ve toplanan verinin ticari ortaklarla paylaşılmasını sağlayan GS1 sistemini anlatarak konuşmasına başladı. Ürün takibi konusunda da kolaylıklar sağlayan sistemin barkod, bandrol ve QR kodları ile sağlandığını fakat 2027 yılı itibariyle sadece QR kodu ile devam edileceğini vurgulayan Yorgancılar, QR kod ile sağlanacak olan kolaylıkların altını çizdi. Konu hakkında Meclis Üyeleri tarafından gelen soruları yanıtlayarak konuşmasını sonlandırdı.
Toplantıda Meclis Üyeleri; biyosidal ürün ruhsat yenileme süreçlerindeki son durumu ele alarak, başta halk sağlığı olmak üzere üretim süreçlerinin devamlığı için ruhsat probleminin bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
Sektörde önem taşıyan diğer bir konu olan Tıbbi Cihazlar mevzuat ve uygulamaları hakkında değerlendirmede bulunan Meclis Üyeleri; Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği, Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve SGK Geri Ödeme Uygulamaları hakkındaki sorun ve çözüm önerilerini iletti.
Kozmetik ürün sektörü mevzuat gelişmeleri hakkında değerlendirmede bulunan Üyeler, Kozmetik Ürünler Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile ilgili fikirlerini ifade etti. Ayrıca, Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 6.0 hakkındaki sorunlar da ele alındı. Bunların yanı sıra; Kozmetik Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği Taslağı ve Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu Hizmet Bedellerinin Belirlenmesi Ve Güncellenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar konularında son durum ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
Sektörde son dönemde üzerinde hassasiyetle konuşulan; Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik hakkında değerlendirme yapılan toplantıda, Meclis Üyeleri tarafından sorunlar ve öneriler dile getirildi. Ayrıca, Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuz Taslağı’na ilişkin bilgilendirme yapılarak, sorun ve öneriler ifade edildi.
Toplantı, Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumunun tek çatı altında toplanması hakkında yapılanma ve Avrupa Yeşil Mutabakatı uyumu konusundaki gelişmeler hakkında değerlendirmelerin yapılmasıyla sonlandırıldı.