11.12.2023 / Ankara
Kütüphane kurumunu odak alan program kütüphanecilik alanı ve ekiplerini bir araya getirdi. Maraton’da teknolojiye dayalı, yenilikçi, kapsayıcı ve sürdürülebilir kütüphanecilik fikirlerini ortaya çıkarmak ve desteklemek için katılımcılarla buluşuldu. Maratona katılan takımlar yeni hizmet, ürün ve çözümlerin üretimini sağlayan fikirleri sunacak.
Toplantının açısında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Fikir Maratonu Projesi ile 21. yüzyılın bilgi gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmış, teknolojiye dayalı, yenilikçi, kapsayıcı ve sürdürülebilir kütüphanecilik fikirlerinin ortaya çıkarılması ve desteklenmesinin amaçlandığını söyledi.
Kreatif endüstriler, düşük yatırım maliyetleriyle küresel rekabeti artırabilecek yeni fırsatlar sunduğuna işaret eden Ardıç, bu anlamda kamu kurumlarının bu potansiyeli desteklemesini çok önemsediklerini belirtti. Özellikle dizi ve sinema sektörlerinde devletin öncülük ettiği ve desteklediği projelerin çok başarılı olduğunu ifade eden Seyit Ardıç şunları söyledi: “Türkiye'nin kreatif rezervi yüksek. Dijitalleşme alanında da bireysel olarak çalışan birçok nitelikli gencimiz var. İşte bu potansiyeli daha iyi işleyerek ekonomiye katkı sağlamalıyız. Özellikle dijital iletişim kanallarıyla dünya geneline yayılan içerik ekonomisinin lideri olmak için eğitim ve destek programlarına odaklanmalıyız. İşte bu Fikir Maratonu da bu amaca hizmet ediyor. Bilgi teknolojileri, dijitalleşme, dezavantajlı grupların bilgi gereksinimleri ve erişilebilirlik ile geleneksel kütüphane hizmetlerinde yeni yaklaşımlar başlıkları çerçevesinde kütüphanecilik sektörüne yönelik fikirler somut ürünlere dönüştürülecek. Bu potansiyelin kurumsallaşarak önemli katma değer yaratacağına inanıyoruz. Bugün de çok kıymetli girişimcilerimizle bir aradayız.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak genç nüfusumuzun girişimcilik potansiyelini daha verimli kullanmak ve girişimciliği tetiklemek amacıyla kurulan TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları’nın 81 il 160 ilçede canla başla çalıştığını dile getirdi. Ardıç, “15 bini aşkın üyesiyle bölgemizin en kapsamlı girişimcilik ağı olan bu Kurullar, düzenledikleri Fikir Maratonları ve Hızlandırma Programlarıyla sektörel ve bölgesel sorunlara çözüm arıyor. Başarılı girişimcileri ödüllendirerek, potansiyel yatırımcılarla bir araya getiriyor. Bu vesileyle bugünkü Fikir Maratonuna katılan girişimci kardeşlerimizin tamamını takip edeceğimizi ve elimizden gelen desteği vereceğimizi bilmenizi istiyorum. Bu yarışmanın kaybedeni yok, buraya katılma cesareti gösteren tüm girişimcilerimizle birlikte inşallah faydalı çalışmalar yapacağız” dedi.
- Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı
Kütüphanecilik alanıyla yenilikçilik dünyasını ve girişimciliği bir araya getirerek yeni hizmet ve ürünlerin geliştirilmesini hedeflediklerini dile getiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı burada yaptığı konuşmada, “Bu yarışmanın kaybedeni yok. Çünkü bizim için burada ortaya çıkacak tüm fikirler çok önemli, çok değerli ve bizim için yol gösterici olacak. Geleneksel kütüphanecilik anlayışımızı bir kademe daha yukarıya çıkarma noktasındaki bu fikir maratonundaki çıkacak fikirler bize bir ışık olacak. Dezavantajlı gruplar dediğimiz toplumumuzdaki o katman bizim için hedef kitle. Bu hedef kitlenin doğru bilgiye ulaşması, güvenilir bilgiye ulaşması ve en kolay şekilde ulaşması bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.
- Kreatif Endüstriler Meclisi Üyesi Berat Kuzu
Kreatif Endüstriler Meclisi, Meclis Üyesi Berat Kuzu da yaptığı konuşmada kreatif endüstrilerde Kültür ve Turizm Bakanlığı İle ortak yapılan ideathon projesinin kreatif girişimcilik kavramı için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Kuzu, milyarca dolar hacmi olan bu endüstrinin, 1.5 milyon da istihdam sağladığına değinerek, “Endüstrimizin girişimcilik ekosisteminde daha büyük yer bulması, fikir gücü ile üretim yaparak yüksek katma değer üreten sektörümüzün gelişmesi için önemli rol oynayacak” dedi
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |