28.05.2024 / Ankara
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç toplantıda yaptığı konuşmada Türk iş dünyası olarak, kültürel ve tarihi açından Tacikistan’ı kendilerine yakın hissettiklerini belirterek, “Türk-Tacik ilişkileri, Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi büyük düşünürleri paylaştığımız, güçlü bir kültür mirası üzerinde yükselmektedir” dedi.
500 milyon dolar civarındaki ikili ticari ilişkilerini, 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini vurgulayan Ardıç, “Tacikistan’da 700 milyon dolar civarında toplam 52 müteahhitlik projesi gerçekleştirdik. Türkiye son 5 yıl itibarıyla Tacikistan’da 5. büyük yabancı yatırımcı konumundadır. Son 10 yıllık dönemde Türk firmalarınca Tacikistan’da gerçekleştirilen yatırımların tutarı 200 milyon doları geçmiştir. Bugün, yeni versiyonu imzalanan, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, yatırımlarımızı karşılıklı olarak artırıcı bir etki yaratacaktır” şeklinde konuştu.
Ardıç, vize konusunun iş insanları için sorun olmaya devam ettiğine dikkat çekerek, vizede yaşanan sıkıntıların, ticaret ve yatırımlar için ciddi bir caydırıcı etkisi olduğunu, bu konunun bir an önce sorun olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.
TOBB ve Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında, Türkiye-Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası Anlaşmasının imzalandığını belirten Ardıç, kısa süre içinde Oda’nın çalışmalarına başlamasını umduklarını dile getirdi.
Seyit Ardıç, Tacikistan’ın coğrafi olarak avantajlı bir konumda, Orta Asya ve İpek Yolu bölgesinde anahtar bir mevkide olduğunu, Çin’e yönelik taşımalarda, özellikle güney geçişleri açısından önemli bir alternatif teşkil ettiğini söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye ile Tacikistan arasındaki güçlü bağların tezahürü olan forumun özellikle Türk iş insanları ile kardeş ülke Tacikistan'ın iş dünyası arasındaki ticaret ve yatırım bağlarını güçlendirmesini temenni etti.
Kacır, kardeş ve dost bir ülke olarak gördükleri Tacikistan'ın da hem ekonomik potansiyeliyle hem de Asya-Avrupa arasındaki lojistik bağlantılarındaki rolü ve doğal kaynakları itibarıyla Orta Asya'da önde gelen ticaret ve yatırım ortakları arasında yer aldığının altını çizdi.
Türkiye olarak Tacikistan'ın son dönemde sanayileşme ve kalkınma yolculuğunda gösterdiği başarıları takdirle izlediklerini dile getiren Kacır, bu doğrultuda iki ülke Cumhurbaşkanlarınca belirlenen 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine bir an önce ulaşmak için iş insanlarıyla omuz omuza yürüdüklerini söyledi.
Kacır, bu hedef doğrultusunda Tacik kardeşlerinin desteklerini her daim hissettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Değerli kardeşim Sherali Kabir ile bugün imzaladığımız 'Yatırımların Teşviki ve Karşılıklı Korunmasına İlişkin Anlaşma' da yatırım işbirliğini artırmak için bir katalizör rolü üstlenecektir. Güncellenen anlaşmayla getirilen tahkim mekanizması, yatırımcılar için güvenilir bir yatırım ortamının tesis edilmesini sağlayacaktır. Bu, işbirliğinin daha da ilerletilmesi ve kurumsallaştırılması için düzenli olarak gerçekleştirilecek. İş forumları ve karma ekonomik komisyon toplantıları da yatırımcıların ve girişimcilerin önünü açacak öncelikli platformlar olacak. Bugün düzenlediğimiz 12. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nda aralarında ticaret, yatırım, sanayi, bankacılık, enerji, ulaştırma ve iş çevreleri arasındaki işbirliğine dair eylemlerin de yer aldığı 56 maddelik detaylı bir eylem planı hazırladık. Bu çerçevede Türk - Tacik Ticaret ve Sanayi Odası Forumu'nun faaliyete geçmesi ve belli sektörlerde etkinliklerin ve ülke tanıtım toplantılarının düzenlenmesi hususlarında mutabakata vardık."
-Nail Olpak
DEİK Başkanı Nail Olpak da imzalanan anlaşmaların önemine işaret ederek, Tacikistan'ın stratejisini, hedeflerini ve dönüşümünü bildiklerini, bu çerçevede Türk ve Tacik müteahhitlerin projeler üretebileceklerini söyledi.
Tacik iş insanlarını Türkiye'ye yatırıma davet eden Olpak, Türkiye'nin eğitim ve sağlık sektöründeki gelişmelere dikkati çekti, ülkedeki hizmetlerden yararlanılması çağrısında bulundu.
Tacikistan Cumhuriyeti Yatırımlar ve
Devlet Mülk Yönetimi Devlet Komitesi Başkanı Sulton Rahimzoda ise Tacikistan
Cumhuriyeti’nin bütün fırsatları ve elverişli koşulları yatırım için hazırladığını,
hem Tacik vatandaşların hem yabancı vatandaşların bu fırsatlardan eşit bir
şekilde yararlanarak Tacikistan’da yatırımlarını yapabileceğini söyledi.
Rahimzoda, yatırımcı için en önemli şeyin güvenlik olduğunu vurgulayarak, Tacikistan’ın son 5 yılda dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olduğunu belirtti. Rahimzoda, Tacikistan Cumhuriyeti’nin büyük rezervlere ve potansiyellere sahip olduğunu aktardı.
Tacikistan Cumhuriyeti Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir de Tacikistan’ın Türk iş adamları ve yatırımcılar için çok uygun ve elverişli koşullar hazırladığını anlattı.
Kabir, genç ve mesleki eğitimli bir nüfusa sahip olduklarını, yatırım yapacak Türk iş adamlarının iyi eğitim almış bilgili genç insanlardan yararlanma şansınız olacağını ve ticaretlerinin ivme kazanmasına yardımcı olacağını söyledi.
Ticaret alanında gereken altyapıları hazırladıklarını bildiren Kabir, Tacikistan’ın Orta Asya’nın tam kalbinde yer aldığını, Çin, Hindistan ve Pakistan ile komşu olduğunu vurgulayarak, yatırımcılar için çok büyük bir potansiyel sunabileceklerini ifade etti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |