Bilişim sektöründe ‘katma değerli hizmetler’ önem kazanıyor
29.06.2011 /
TOBB Türkiye Bilgisayar ve İletişim Meclisi Başkanı A. Mete Çakmakcı, ortak sorunların çözümü kadar, sektörü etrafında toplayacak stratejik bir hedef belirlenmesinin de önem taşıdığını belirterek, bu amaçla bir çalışma planı oluşturulması gerektiğini vurguladı.
TOBB Türkiye Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri Meclisi Toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan’ın da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
TOBB Türkiye Bilgisayar ve İletişim Meclisi Başkanı A. Mete Çakmakcı toplantıda yaptığı konuşmada, sektörde sağlıklı ve sürdürülebilir bir rekabet ortamının oluşturulabilmesi için faaliyet kriterlerinin belirlenmesi gerektiğini, söz konusu kriterlerin sektörün geleceği için büyük önem taşıdığını anlattı. Çakmakcı, dünya genelinde üretim, satış ve entegrasyon faaliyetlerine ilave olarak, katma değerli bilişim hizmetleri faaliyetlerinin her geçen gün önem kazandığına dikkat çekti. Çakmakcı, ülkemizde de bu faaliyetlere yönelik yeni düzenleme ya da teşvik mekanizmaları oluşturmanın gerekliliğine işaret etti.
- “Sektör sorunları yoğun ve doğru şekilde ifade edilmeli”
Toplantıya katılan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan ise, sektör meclislerinin kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve firma temsilcilerini aynı masa etrafında bir araya getiren platformlar olduğunu belirterek, daha önce kendisinin de üyesi olduğu sektör meclisinin sektör için etkin sonuçlar ürettiğine dikkat çekti.
-Sağlıklı pazar yapısı eksikliği
Toplantıda mevzuat ve kamu ihalelerinde yaşanan sorunları dile getiren sektör temsilcileri de, sağlıklı bir pazar yapısının oluşturulamamasının, sektördeki şirketlerin uzun soluklu faaliyet göstermesini engellediğini, bu nedenle çözüm ortaklığı mekanizmasının yürütülemediğini belirttiler. Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında, Türkiye’de kişi başına düşen bilişim harcamalarının oldukça düşük kaldığına değinilen toplantıda, Türkiye’de büyük bir pazar kapasitesinin bulunduğuna ve sektörün önündeki fırsat ve tehditlerin doğru politikalarla değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.