31.12.2014 / Ankara
Sağlık sektörünün 2014 yılı değerlendirmesinin yapıldığı ve 2015 yılı için faaliyet önerilerinin tartışıldığı toplantıda Sağlık Bakanlığı ve SGK yetkilileri sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.
-Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde hasta kotası
Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde hasta kotası ile ilgili sorun yaşandığını belirten Meclis üyeleri, rehabilitasyonda hekim başına 8 hasta sınırı olduğunu, bu sınırın, ihtiyacı olduğu halde hastaların tedaviye alınmamasına ve rehabilitasyon merkezlerinde yatakların boş kalmasına sebep olduğunu ifade ettiler. Toplantıda, devlet hastanelerinde çok uzun süreli randevu verildiğinden hastaların mağdur olduğunu belirterek yeni bir düzenleme ile bu sorunun çözülmesi talep edildi.
-Acillerde çalışan hekimlerle ilgili uygulamada farklılık
Acil ve poliklinikte çalıştırılması gereken uzman doktorlarla ilgili uygulamalarda Sağlık Bakanlığı ve SGK arasında farklılık bulunduğunu belirten Meclis üyeleri, SGK’ya göre kadrosu acil serviste olan uzman doktorun poliklinikte çalışamadığını ancak Sağlık Bakanlığının bu durumla ilgili herhangi bir yasağı olmadığını dile getirerek SGK’nın bu uygulamayı kaldırmasını ve uygulamalarda birlik olmasını istediler. İller arasında denetimlerde farklılık olduğunu hatırlatan Meclis üyeleri, en önemli sorunlarından birinin sağlık mevzuatın çok sık değişmesi olduğunun altını çizdiler.
-Sağlık sektöründeki reklam yasakları yeniden değerlendirilmeli
Hastanelerin reklam ve tanıtımları ile ilgili mevzuatta sorun yaşandığını belirten Meclis üyeleri, uluslararası alanda önemli kuruluşların yayınladığı sıralamalarda üst sıralarda yer alınsa bile, bunun talep yaratacağı gerekçesiyle kamuoyu ile paylaşılamadığını, tanıtım ve reklam ile ilgili maddelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladılar. Şu günlerde televizyonda dönen tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili reklamın, özel sağlık kuruluşları ile ilgili algıyı ciddi oranda olumsuz olarak etkileyebileceğine de dikkat çektiler.
-“Her yıl Kasım ayında SUT fiyatlarının yayınlanması mevzuatın gereğidir.”
SUT fiyatları artırılmadığı sürece sektörün büyük bir çoğunluğu için bir gelecek görünmediğini vurgulayan Meclis üyeleri, SUT fiyatlarını belirleyen Komisyon’un her yılın Kasım ayında bir sonraki yılın SUT fiyatlarını, aynı fiyatlar olsa bile, yayınlamasının ilgili mevzuatın gereği olduğunu ve yayınlanmadığı durumda mevzuata uygun hareket edilmemiş olacağını vurguladılar.