24.11.2011 /
-Demir: “FMF benzeri bir ihracat kredi modeli geliştirilmeli”
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için düşük faizli, uzun vadeli, devlet garantili kredi mekanizmasının bulunmaması nedeniyle Türk savunma sanayinin bazı pazarlara giremediğini anlatan TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi Başkanı Küçükseyhan, örnek olarak Şili’de ASELSAN’ın dâhil olduğu ihale sürecinden bahsetti. OECD regülâsyonları kapsamında bazı ihracat olanaklarında Eximbank kaynaklarının kullanılmasında kısıtlama olduğunu dile getiren Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Demir de, ABD’nin FMF modeline benzer bir ihracat kredi mekanizmasının Türk Savunma Sanayi için de gerekliliğine değindi.
-Küçükseyhan: “Savunma sanayi stratejik bir güçtür”
Savunma sanayi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Yılmaz Küçükseyhan sektörün; ticaret hacmini yansıtan rakamsal verilerin küçük olmasına rağmen, iç dinamiklerde yarattığı etki göz önünde bulundurulduğunda, politik gücü ve teknolojik katma değere öncelik veren yapısı ile stratejik bir öneme haiz olduğunu dile getirdi. Savunma sanayi ihracatını 2010 yılı için 634 milyon dolar olarak ifade eden Küçükseyhan, sistem bazında satışları kapsayan ihracatın yüzde 36 oranında Amerika’ya, yüzde 26 oranında da Avrupa ülkelerine yapıldığını kaydetti.
-Savunma sanayi ihracata odaklandı
İhracat yapılan ülkelerdeki yabancı firmalarla beraber üretim ve ortaklık olanaklarının değerlendirdiğini belirten Küçükseyhan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yüzde 52 oranında yerli imalatla karşılandığını hatırlatarak, sektörün daha fazla ihracat odaklı çalışmaya başladığını dile getirdi. Savunma sanayi firmalarının Ar-Ge harcamalarına öz kaynaklarından yüzde 12 oranında pay ayırdığına işaret eden Küçükseyhan, devlet desteği ile bu oranın yüzde 33’e kadar çıktığını vurguladı.
-Dağdaş: “Yurtdışı alıcı kredilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara başlandı”
Yapılan açıklamalar sonrasında söz alan Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş ise, finansman imkânlarıyla ihracatın desteklenmesinin önemine değinerek, Hazine Müsteşarlığı olarak kaynak maliyetleriyle uyumlu fiyat uygulamasını benimsediklerini ifade etti. Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun sektör açısından önemli bir kaynak olduğunu belirten Dağdaş, yurtdışı alıcı kredilerinin geliştirilmesine yönelik bir dizi çalışma yapılmakta olduğunu, böylece yurtdışı pazarlarda çeşitlilik oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi. Toplantıda, Eximbank’ın görevlendirilmesi ya da uluslararası regülâsyonlardan kaynaklanan sorun yaşanması durumunda, kamu bankaları üzerinden savunma sanayi için bir ihracat kredi sisteminin geliştirilebileceği, ancak bu sistemin geliştirilmesinin devlet iradesine bağlı olduğu belirtildi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |