05.01.2017 / Ankara
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, 2015 Yılı Türk Savunma ve Havacılık Sanayi ve Dünya Savunma Sanayi hakkında kısa bir sunum yaptı.
Yılmaz Küçükseyhan yaptığı sunumda, Türkiye’nin savunma sanayi harcamalarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3.2 lik bir düşüş yaşadığına değindi.
Türkiye Savunma Sanayi ihracat rakamlarına da değinen Meclis Başkanı, ihracatın bölgesel payının en çok ABD ile olduğunun altını çizdi.
Meclis Başkan Yardımcılarından Haluk Bulucu, savunma sanayiinde ihracat kredi sistemi için model arayışı konusunu gündeme getirdi.
Bulucu, savunma sanayiindeki asıl hedefin ihracat kabiliyetini geliştirebilmek amacıyla özgün ve nitelikli ürün imalatı olduğunu belirtti.
Savunma sanayiinde ihracat için hedef pazarlar seçildiğini söyleyen Bulucu, ihracatı artırabilmek için Eximbank kredileri, savunma ihracatı kredi mekanizmaları ve askeri mali yardımlar olmak üzere üç ihracat mekanizmasının olduğuna değindi.
AYESAŞ’ın İş Geliştirme Direktörü Volkan Palaz tarafından da İhracat Destek Mekanizmaları ve İhracat Fuar Teşvikleri konusunda bir sunum yapıldı. Yurtiçi ve yurtdışı fuar teşvikleri konusunda Eximbank ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri görüşlerini paylaştılar.
Meclis Başkan Yardımcılarından Yılmaz Güldoğan ise toplantının son gündem maddesi olan 5746 sayılı Kanunla yürürlüğe giren ARGE Reform Paketi ve İkincil Mevzuatı ve Üretim Reform Çalışmaları hususunda giriş konuşmasını yaptı.
Ardından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ARGE ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk bu konuda bir sunum yaparak, savunma sanayi firmalarının ARGE merkezi olabilmesi için gereken kriterleri, ARGE merkezi personeli niteliklerini ve ARGE merkezleri ile tasarım merkezleri arasındaki farklara değindi.
Toplantının kapanış konuşması Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi tarafından yapıldı. Tüfekçi, konuşmasında 2016 yılında savunma sanayii ARGE desteklerinde yüzde yüz bir artış yapıldığını belirtti.
Tüfekçi, sürdürülebilir bir savunma sanayii için ihracatın önemine vurgu yaparak, son yıllarda Güneydoğu Asya ve Pasifik bölge pazarlarına ağırlık verildiğini dile getirdi.
Tüfekçi, KOBİ ve yan sanayinin geliştirilmesinin yanı sıra üzerinde önemle durulan diğer bir konunun da projeler kapsamında yerli sanayinin imkan ve kabiliyetlerinin maksimum ölçüde kullanılabilmesi olduğunu söyledi.
Tüfekçi, son olarak savunma sanayinin gelişimi ve koordinasyonu için bu alanda uzmanlaşmış yan sanayi ve kümelenme yapılarının oluşması kapsamında Türkiye genelinde çalışmaların başlatıldığına vurgu yaptı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |