TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Bakan Faruk Özlü ve Şahin Bilgiç, Türkiye Madencilik Meclisi toplantısına katıldı


08.08.2017 / Ankara



TOBB Türkiye Madencilik Meclisi toplantısı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç ve TOBB Türkiye Madencilik Meclis Başkanı İsmet Kasapoğlu'nun katılımıyla TOBB'da yapıldı.​

Toplantıda konuşan Şahin Bilgiç, Sektör Meclislerinin, sektörde faaliyet gösteren en büyük firmalarla ilgili bakanlık ve kamu idaresinin temsil edildiği en önemli sektörel istişare platformu olduğunu belirterek, “Burada özel sektör ile kamu idaresi, bir araya geliyor, aynı masa etrafında istişare ediyor. Sorunları tartışıyor, birlikte çalışarak çözüm önerileri hazırlıyorlar. Mutabık kalınan öneriler, hükümete ve Meclise aktarılıyor. Bu sayede hem ortak aklın devreye girmesi sağlanıyor, hem de sektörün yol haritası uzlaşıyla belirleniyor. Sektör meclislerimiz tarafından hazırlanan görüşler, kamunun mevzuat hazırlama sürecine de büyük katkı sağlıyor. Biz de TOBB olarak, sektör meclislerinden gelen önerileri, ilgili makamlara taşımak için çok sayıda faaliyet gerçekleştiriyoruz. Bakanlıklar nezdinde konuları gündeme getiriyoruz” dedi.

 

Meclislerden gelen talepler doğrultusunda, konferans, çalıştay, seminer gibi faaliyetler düzenlediklerine değinen Bilgiç, “Tüm sektörleri bir araya getirdiğimiz ekonomi şuralarında, Hükümetimizle düzenli aralıkla bir araya geliyoruz. İşte en son 7 Şubat 2017’de, sayın cumhurbaşkanımız başkanlığında, başbakanımızın ve 11 bakanımızın katılımlarıyla gerçekleştirdiğimiz ekonomi şurasında, görüş ve önerilerimizi dile getirme imkânı bulduk” şeklinde konuştu.

 

Türkiye madencilik meclisinin önemli çalışmalara imza attığına dikkat çeken Şahin Bilgiç şöyle devam etti: “Bugün sizin burada, sektörümüzün asli temsilcileriyle bir araya gelmeniz, bizlere cesaret ve moral veriyor. Daha iyi işler yapmamız için bizleri yüreklendiriyor. Son dönemde Hükümetimiz, ekonomiyi canlandırmak, istihdamı ve yatırımları artırmak üzere, sizin de bizzat içinde yer aldığınız, pek çok yeni girişim başlattı. Sektör Meclislerinde ve ekonomi şûralarında dile getirdiğimiz konuların önemli bir kısmının bu paketlerde yer aldığını gördük. Bu vesileyle, başta size, bakanlığımıza ve bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz. Bugün de sizin başkanlığınızda sektör meclisimizde önemli gündem maddelerini görüşeceğiz. Sizin liderliğinizde ve desteklerinizde, bu konuları da çözüme kavuşturup, sektörümüzün gelişimine yeni bir ivme kazandıracağımıza inanıyorum”.


-Bakan Özlü

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de madencilik sektörü sadece Türkiye için değil, tüm dünya için son derece stratejik anlamlar taşıdığını vurgulayarak, “Madencilik açısından Türkiye şanslı bir ülkedir. Dünyada üretilen 50’yi aşkın maden çeşidinin 30’una sahip bulunmaktayız. Bu toplantının ana konusu olan doğaltaş ve mermer potansiyelimiz hakkında, sizlerle birtakım bilgileri paylaşmak istiyorum: Jeolojik yapısı itibarıyla zengin bir potansiyele sahip ülkemizde, son verilere göre 4 milyar metreküp işletilebilir mermer, 2.8 milyar metreküp işletilebilir traverten, 1 milyar metreküp granit rezervi bulunmaktadır. Bu değerlere göre Türkiye, dünya doğal taş rezervinin yaklaşık %40’ına sahiptir. Rezervlerimiz, bu çeşitlilikle birlikte değerlendirildiğinde; sektörün önemli bir istihdam kaynağı olduğu da görülecektir dedi.

 

Türkiye’nin maden ihracatında ilk sırada doğal taşın yer aldığını belirten Bakan Özlü, modern mermer üretim yöntemlerine geçildiğini, mermer işleme kapasitesinin büyüdüğünü söyledi.

 

Üretim Reform Paketinin üretmek isteyen tüm kişilere, firmalara ve sektörlere büyük fırsatlar sunduğunu anlatan Özlü, “Sizlerin de bildiği gibi, yürürlükte olan teşvik sisteminde, madencilik yatırımları ve bazı madenlerin girdi olarak kullanıldığı enerji yatırımları, öncelikli yatırımlar kapsamındadır. Madencilik yatırımlarına; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi muafiyeti, sigorta primi işveren muafiyeti, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, belediye imar bina inşaat harçları muafiyeti, damga vergisi muafiyeti gibi destekler vermekteyiz. Ayrıca KOSGEB’in, maden ve taş ocakları işletmelerine yönelik uzun vadeli kredi, hibe ve sıfır faizli kredi desteği devam etmektedir” dedi.


Toplantıda, Türkiye Madencilik Meclisi Üyeleri Sabri Karahan ve Turgut Çopuroğlu Türkiye Madencilik ve Mermer Sektörüne ilişkin birer sunum gerçekleştirerek katılımcıları bilgilendirdi.







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA